Quantcast
Viewing all 119768 articles
Browse latest View live

Asiantuntijoilta tyrmäys rajalaista: "En näe, miten tällaista lainsäädäntöä voisi rikkomatta kansainvälistä oikeutta alkaa soveltamaan"

Asiantuntijoiden mukaan on vaarana, että Suomen rajavartiolakiin suunnitellut uudistukset olisivat toteutuessaan kansainvälisen oikeuden vastaisia.

Rajavartio- ja valmiuslakia suunnitellaan muutettavaksi siten, että poikkeustilassa itäraja voitaisiin sulkea kokonaan ja turvapaikanhaku keskittää yhdelle rajanylityspaikalle. Tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokenttää.

Lakimuutosten tarkoituksena on varautua ja estää Suomen ja vieraan valtion rajoilla tapahtuvaa hybridivaikuttamista.

Kansainvälisen oikeuden asiantuntijoiden mukaan ei ole varmaa, toteutuisiko mahdollisuus kansainvälisen suojelun hakemiseen tosiasiallisesti.

– Pidän ongelmallisena sitä, että Suomi antaa ennakolta lainsäädäntöä, jonka nojalla tämän toteutuminen on vähintäänkin epävarmaa, kirjoittaa Helsingin yliopiston professori Päivi Leino-Sandberg Ylelle tekstiviestitse.

Leino-Sandberg antoi sekä hallinto- että perustuslakivaliokunnalle asiantuntijalausunnot lakipaketista.

Liettua ja Puola tuomittiin – Suomi voisi kohdata saman

Euroopan unionin tuomioistuin antoi viime viikolla tuomion Liettuan rajaratkaisuja koskevassa tapauksessa. Tuomioistuimen mukaan Liettua toimi EU-oikeuden vastaisesti työntäessään Valko-Venäjän vastaiselta rajalta tulleet ihmiset takaisin rajan toiselle puolen eväten heiltä mahdollisuuden hakea kansainvälistä suojelua.

Pitkin kesää ja syksyä 2021 Valko-Venäjän rajan yli tuli poikkeuksellisen paljon siirtolaisia Liettuaan ja maan toiseen rajanaapuriin Puolaan. Valko-Venäjän syytettiin käyttäneen siirtolaisjoukkoa välineenä hybridioperaatioksi tulkitussa hyökkäyksessään naapurimaitaan vastaan.

Myös Puola sai Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta tuomion samankaltaisesta tapauksesta viime viikolla. Tuomioistuimen mukaan Puola toimi vastoin Euroopan ihmisoikeussopimusta vuonna 2016 käännytettyään rajallaan Valko-Venäjältä tulleita tšetšeenejä, jotka pyrkivät hakemaan Puolasta turvapaikkaa. Puola määrättiin maksamaan tapauksesta korvauksia.

Helsingin yliopiston tutkijatohtori Milka Sormunen pitää molempia tuomioita merkityksellisinä Suomen lainsäädäntöön kaavaillun rajasulun kannalta.

Hallintovaliokunnan muutosehdotus on Sormusen mukaan ristiriidassa EU-tuomioistuimen ratkaisun kanssa. Myös Sormusta kuultiin valiokunnissa.

– Etenkin EU-tuomioistuimen ratkaisu on ehdotetun rajasulun kannalta keskeinen, koska se koskee nimenomaan hybridivaikuttamistilannetta. Ratkaisussa on olennaista esimerkiksi se, että EU-tuomioistuin katsoi, ettei oikeutta hakea turvapaikkaa saanut evätä laittomastikaan maahantulleilta, Sormunen kirjoittaa sähköpostitse.

Eduskunnan maanantaisessa täysistunnossa tuotiin esiin Liettuan saama tuomio. Veronika Honkasalo (vas.) käytti Liettuan tapausta perusteluna, kun hän esitti rajavartiolain palauttamista perustuslakivaliokuntaan.

Esitys kaatui eduskunnan äänestyksessä äänin 103–16.

Siirtolaisuusinstituutin vanhempi tutkija Eveliina Lyytinen arvioi, että suunnitellut lainsäädännön muutokset tulisivat sovellettuna todennäköisesti rikkomaan kansainvälistä oikeutta.

– En näe, miten tällaista lainsäädäntöä voisi rikkomatta kansainvälistä oikeutta alkaa soveltamaan. En haluaisi nähdä, että Suomi menee tähän pisteeseen.

Kansainvälisistä tuomioistuimista saadut tuomiot aiheuttavat pahimmillaan merkittäviä mainehaittoja.

Lyytisen arvion mukaan poliittinen tahtotila ja nykyinen lainsäädäntö eivät tässä kohtaa. Tahtotilalla tosin on ennenkin oikeuden tulkintaa venytetty, hän sanoo.

Toisen tulkinnan keskiössä on kansallinen turvallisuus

Rajavartiolain uudistuksia voi tulkita ainakin kahdella tapaa. Valiokuntien omaksuman tulkinnan mukaan itäraja voitaisiin tarvittaessa sulkea ja turvapaikanhaku keskittää.

Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen verkoston johtaja Jukka Savolainen sanoo, että käsitteillä on tilanne, jota ei ole aikaisemmin edes osattu kuvitella. Savolaisen mukaan siirtolaisten hyväksikäyttö hybridioperaationa pitää ymmärtää äärimmäiseksi hätätilanteeksi.

– Tässä vaikeassa tilanteessa varaudutaan poikkeustilanteeseen, ei normaalipäivän oikeudelliseen käytäntöön, vaan poikkeustilanteeseen, jossa Suomen kansalaiset ovat vaarassa ja Suomen alueen hallinta on vaarassa. Silloin varaudutaan tekemään toimia, jotka ovat välttämättömiä ja mahdollisesti kansainvälisen oikeuden normaalina päivänä sovellettavien säädösten vastaisia, Savolainen sanoo.

Jos tilanne rajalla uhkaisi mahdollisen hybridivaikuttamisoperaation takia äityä hallitsemattomaksi ihmisten virraksi, Suomella tulisi Savolaisen mukaan olla oikeus ottaa tilanne haltuun ja vaikeuttaa maahan laittomasti tunkeutumista.

– Kansainvälinen oikeus ei sisällä itsemurhasopimuksia, eli suvereenien valtioiden tulee huolehtia omista asioistaan.

Savolainen antoi hallintovaliokunnalle asiantuntijalausunnon lakiuudistuksesta.

Savolainen nostaa Puolan ja Liettuan tapausten ohella esimerkiksi Espanjan, joka vuonna 2014 käännytti kaksi henkilöä Espanjan ja Marokon rajalla ottamatta vastaan heidän turvapaikkahakemuksiaan.

Vuonna 2020 Euroopan ihmisoikeustuomioistuin totesi, että Espanja ei toiminut EU-oikeuden vastaisesti, sillä käännytetyt henkilöt eivät olleet pyrkineet jättämään hakemuksiaan asianmukaisilla hakemusten jättöpaikoilla, vaan yrittivät tunkeutua maahan laittomasti.

– Jos kolme EU-maata kohdatessaan uhkaavan tilanteen totesivat, että heidän on pakko laittaa raja kiinni, eivätkä he voi päästää ihmisiä kulkemaan maastorajan yli vapaasti, niin oletan, että Suomelle tulisi aika äkkiä samat johtopäätökset samankaltaisessa tilanteessa, Savolainen sanoo.

Voit keskustella aiheesta 5.7.2022 kello 23:een saakka.

Lue myös:

Suomen varautumista koskevat lait pyritään saamaan voimaan kesän aikana – näin poliittisesti herkät lait rajan turvallisuudesta etenevät

Suomen varautumista koskevat lait pyritään saamaan voimaan kesän aikana – näin poliittisesti herkät lait rajan turvallisuudesta etenevät


Korkeasaaressa tutkitaan ihmisten kykyä havaita eläinten tunnetiloja – söpöjen eläinten tunteita yritetään tulkita muita enemmän

Korkeasaaren eläintarhassa tutkitaan tänä kesänä ihmisten kykyä havainnoida eläinten tunteita.

– Pyrimme selvittämään, miten me ihmiset tulkitsemme eläinten tunteita, jotta jatkossa ehkä pystyttäisiin opettamaan ihmisiä tulkitsemaan eläimiä paremmin, sanoo väitöskirjatutkija Laura Hiisivuori Helsingin yliopiston Tunnetiede-tutkimusryhmästä.

Tunnetilojen parempi tulkitseminen voi auttaa siihen, että eläimiä kohdellaan hyvin.

– Harva varmaankaan haluaa tietoisesti esimerkiksi tuottaa tuskaa eläimelle, Hiisivuori sanoo.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Kuvassa Laura Hiisivuori. väitöskirjatutkija, Helsingin yliopisto
Kyky ymmärtää eläinten tunteita vaikuttaa siihen, miten eläimiä kohdellaan, toteaa väitöskirjatutkija Laura Hiisivuori Helsingin yliopiston Tunnetiede-tutkimusryhmästä.Jouni Immonen / Yle

Korkeasaaressa vierailevat aikuiset voivat kesän tutkimuspäivinä osallistua vartin mittaiseen testiin, jossa kysytään anonyymisti henkilön taustatietoja ja eläimiin liittyviä käsityksiä. Osallistujille näytetään Korkeasaaren eläimistä kuvattuja videoita.

Hyvät eläinkokemukset voivat auttaa eläinten tunteiden havaitsemisessa

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Yleiskuva kissalaaksosta, ihmisiä katsomassa isoja kissoja.
Korkeasaaressa tutkitaan, mitkä asiat vaikuttavat ihmisten kykyyn tunnistaa eläinten tunnetiloja.Jouni Immonen / Yle

Kyky havaita eläinten tunnetiloja vaihtelee suuresti ihmisten välillä. Syitä tähän ei ole toistaiseksi paljonkaan tutkittu.

Helsingin yliopiston tutkijat selvittävät Korkeasaaressa, mitkä eläimen ja sen havainnoitsijan ominaisuudet vaikuttavat eläimen tunteiden tulkitsemiseen.

Se tiedetään jo entuudestaan, että ihmisen taustalla on vahva vaikutus.

– Jos on ollut lapsuudessa lemmikki ja hyviä eläinkokemuksia, ihminen on mahdollisesti herkempi tulkitsemaan eläinten tunteita, Laura Hiisivuori sanoo.

Hiisivuoren mukaan vaikutusta on myös esimerkiksi sillä, miten eläimiin omassa kulttuurissa suhtaudutaan. Samoin sillä on väliä, millaiseksi ihminen kunkin eläimen mieltää.

– Niin sanottu "pörröisyysfaktori" vaikuttaa. Mitä söpömpi eläin meidän ihmisten mielestä on, sitä helpommin ajattelemme, että sillä on tunteita ja ainakin yritämme tulkita, miltä siitä tuntuu, Laura Hiisivuori sanoo.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Kuvassa alppimurmelit ottavat mittaa toisistaan.
Korkeasaaressa on asunut alppimurmeleita neljän vuoden ajan.Jouni Immonen / Yle

Lemmikin kipu saattaa jäädä omistajalta huomaamatta

Usein ihmiset myös luulevat havaitsevansa esimerkiksi lemmikkieläintensä tunnetiloja paremmin kuin todellisuudessa tekevät. Sitä ilmentää esimerkiksi lemmikkien kivun huomaaminen.

– Yllättävän paljon eläinlääkärit kertovat siitä, että lemmikkien kipu jää omistajalta yksinkertaisesti huomaamatta. Jos osaisimme tulkita lemmikin viestejä oikein, huomaisimme paremmin esimerkiksi sen, että lemmikki on tosi kipeä.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Kuvassa kuningasmerikotka.
Korkeasaaren kuningasmerikotka valppaana.Jouni Immonen / Yle

Muutaman viime vuosikymmenen aikana eläinten tunteista on saatu uutta tutkimustietoa.

– Nykytiedon valossa käytännössä kaikilla selkärankaisilla on tunteita. Toki puhumme perustunteista siten, että eläin kykenee tuntemaan pelkoa, iloa, mielihyvää ja tämäntyyppisiä perustunteita, Laura Hiisivuori sanoo.

Selkärangattomista eläimistä tutkimustietoa ei ole samaan tapaan kuin selkärankaisista. Hiisivuoren mukaan on kuitenkin alustavia tutkimustuloksia siitä, että esimerkiksi "selkärangattomien älyköillä", mustekaloilla, saattaa olla perustunteita.

Kokonaisolemus kertoo paljon tunnetilasta

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Kuvassa karhut, äiti ja tytär, jotka etsivät piilotettua ruokaa.
Korkeasaaren karhut etsimässä ruokaansa. Eläintenhoitajat ovat piilottaneet ruuan, sillä ruuan etsiminen on karhuille mieluinen kokemus.Jouni Immonen / Yle

Miten esimerkiksi Korkeasaaren eläimen tunteita sitten voi yrittää tunnistaa?

Laura Hiisivuori neuvoo tarkkailemaan eläintä rauhassa. Hänen mukaansa ihmiset saattavat tulkita eläimen olemuksessa yksityiskohtia pahastikin väärin, mutta eläimen kokonaisolemusta voi olla helpompaa hahmottaa. Yleisolemus kertoo paljon.

– Jos miettii, millainen ihminen on rento, niin hyvin samalla tavalla eläin on rento. Kokonaisolemus on hyvin samankaltainen. Eläimiähän mekin olemme.

Korkeasaaren eläimistä vaikkapa kääpiömarmosetit, pienet vikkelät apinat, ilmaisevat Laura Hiisivuoren mukaan paljon tunteitaan. Kääpiömarmosettien keskinäistä viestintää on kuitenkin hänen mukaansa hyvin vaikeaa ihmissilmin tarkkailla, sillä ne ovat hyvin nopeita ja niiden eleet ovat pieniä.

Sen sijaan jonkun suuremman eläimen, esimerkiksi karhun tai metsäpeuran tunnetilojen tarkkailu voi olla Korkeasaaren-kävijälle antoisaa.

– Jos jaksaa vaikka puoli tuntia katsella metsäpeuroja, niin kummasti alkaa huomata, että niillä on erilaisia tunnetiloja. Eri yksilöillä on jopa erilaisia temperamentteja, Laura Hiisivuori sanoo.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Kuvassa metsäpeuran vasa.
Korkeasaaren eläimistä vaikkapa metsäpeuroja tarkkaillessa voi melko helposti huomata erilaisia tunnetiloja ja jopa temperamenttien eroja, väitöskirjatutkija Laura Hiisivuori sanoo.Jouni Immonen / Yle

"Tuntemattomampien eläinten tunteista ei ollut mitään hajua"

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Kuvassa perhe Laajala vasemmalta oikealle Anne Laajala (äiti), Noora Laajala, Siiri Laajala , Aleksi Laajala (isä) sekä rattaissa Ronja Laajala
Korkeasaaressa tutkimukseen osallistuneet Anne ja Aleksi Laajala ajattelevat, ettei eläinten tunteiden tunnistaminen ole kovin helppoa. Lapset Noora, Siiri ja Ronja tykkäävät tarkkailla Korkeasaaren eläinten touhuja.Jouni Immonen / Yle

Tutkijat eivät halua julkisuudessa paljastaa, mitkä eläimet ja tunnetilat Korkeasaaren tutkimuksessa ovat mukana, ettei tutkimusasetelma vääristyisi. Joka tapauksessa osallistujat pääsevät arvioimaan Korkeasaaren eläinten tunteita.

Eläintarhareissullaan tutkimukseen osallistuneet Anne ja Aleksi Laajala ajattelevat, että eläinten tunteiden parempi tunnistaminen olisi varmasti tarpeellista. Tunteiden arviointi ei testissä heidän mielestään kuitenkaan ollut helppoa.

– Osa eläimistä oli tutumpia ja niitä oli nähnyt luontodokumenteissa ja muuta, joten oli jokin haju siitä, mitä mikäkin ele tarkoittaa. Mutta vähän tuntemattomampien eläinten tunteista ei ollut mitään hajua, Aleksi Laajala toteaa.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Kuvassa Petri Niva, karhulinnan edustalla
Petri Nivan mielestä ihmisten olisi tärkeää osata hahmottaa vähintäänkin omien kotieläintensä tunteita.Jouni Immonen / Yle

Myös testiin osallistunut koiranomistaja Petri Niva kokee, että eläinten tunnetilojen tunnistaminen osoittautui melko vaikeaksi. Hänen mielestään olisi tärkeää, että ihmiset osaisivat hahmottaa vähintääkin omien kotieläintensä tunteita.

– Kyllä tuosta itsellekin jäi vähän ajateltavaa sen suhteen, kuinka hyvin loppujen lopuksi osaa tunnistaa omien kotieläinten juttuja, Petri Niva toteaa.

Lue myös:

Tutkimus: Koira osaa nauraa – ja niin osaa lehmäkin

Onnellisen maan maine auttaa, kun kunnat Lappia myöten etsivät hoitajia Aasiasta – "Missä olisin mieluummin kuin täällä", sanoo Donna Cosio

Aamupesu, suihkupäivä, vaihtaa vaippa, valmistaa ruoka, Loida Abraham luettelee suomeksi työtehtäviään. Filippiiniläinen Abraham päätyi kotihoidon työntekijäksi Kemijärven kaupungille, vaikka oikeastaan hän halusi Kanadaan.

– Läpäisin jo kielitestinkin. Kanadaan tarvittavien lupien hankkiminen vaati kuitenkin paljon rahaa, kun taas Suomeen pääsi pienin kustannuksin. Siksi olen täällä.

Paikoin huutavaksi yltynyt hoitajapula on kiihdyttänyt hoitajien rekrytointia ulkomailta. Esimerkiksi Mehiläinen HSS tuo tänä vuonna Suomeen noin 500 hoiva-avustajaa ja ensi vuonna jo tuhat. Yritys välittää heitä sekä Mehiläiselle että muille tahoille.

Kunnat Lappia myöten joutuvat nyt hakemaan työvoimaa Aasiasta. Rovaniemen ja Kemijärven kaupungit palkkasivat ensimmäiset filippiiniläishoitajansa alkuvuonna ja Sodankylän kunta odottaa heitä saapuvaksi elokuussa.

– Olemme ennakoineet hoitajamitoituksen kiristymistä ensi vuonna. Aluksihan he ovat lisäkäsinä, mutta ensi vuonna heistä on jo välittömään hoitotyöhön, sanoo palveluesimies Anne Mattila Rovaniemen kaupungilta.

Kunnille ei jää paljoa vaihtoehtoja, sillä avoimiin paikkoihin ei tule montaa hakemusta, ei aina yhtäkään.

Lue lisää: Hoitajavaje on nyt pahin 15 vuoteen, sanoo ministeri Lindén – vakuuttaa silti, että "hoitojärjestelmä ei ole romahtanut"

"Maailman onnellisin maa" on noteerattu

Hoitajia kunnille ja hoivakotiyhtiöille välittävät myös esimerkiksi Silkkitie Oy ja Barona. Baronan toimialajohtaja Simo Lohi kertoo, että yritys välitti viime vuonna noin sata hoitajaa, mutta tänä vuonna jo 500.

Kansainvälinen kilpailu hoitajista on kovaa ja näkyy Baronalla esimerkiksi niin, että pahimmillaan kolmasosa suomen kielen etäkursseille osallistuneista on lähtenyt kesken kurssin toiseen, usein englanninkieliseen maahan. Suomeen he eivät ole tulleet koskaan.

– Meidän pitäisi toisaalta saada heidät mahdollisimman aikaisin Suomeen, mutta toisaalta pitäisi ehtiä opettaa suomen kieli mahdollisimman hyvin, Lohi avaa ongelmaa.

Kilpailun kiihtyessä Barona on aloittanut rekrytoinnit myös Intiasta, josta saadaan syksyllä muutama hoitaja Lappiinkin asti.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Filippiineiltä Attendon hoivakotiin Kemijärvelle töihin tullut Donna Cosio leipoo hoivakodin asukkaan Milda Kieksin kanssa.
Attendo Vanamon asukas Milda Kieksi leipoo itälappilaisia kampanisuja Filippiineiltä Kemijärvelle muuttaneen Donna Cosion kanssa.Annu Passoja / Yle

Vaikka suomen kieli ei ole varsinainen houkutin, on Suomella muita valtteja. Baronalla rekrytointitehtävissä työskentelevä filippiiniläinen sairaanhoitaja Shielou Gomeyac kertoo, että etenkin perheellisiin vetoaa tieto siitä, että Suomessa työltä jää vapaa-aikaa enemmän kuin vaikkapa Yhdysvalloissa.

– Filippiiniläisten keskuudessa on myös ollut paljon puhetta siitä, että Suomi on valittu jo viidettä kertaa maailman onnellisimmaksi maaksi.

Sairaanhoitajan työ on mainekysymys

Gomeyac uskoo, että filippiiniläisiä sairaanhoitajia saataisiin Suomeen enemmänkin, jos heidät palkattaisiin suoraan sairaanhoitajaksi.

Lähihoitajaksi pätevöitymiseen on rakennettu selkeä ja opiskelijalle ilmainen prosessi. Sairaanhoitajaksi pätevöitymiseen sen sijaan ei ole pysyvää mallia vieläkään.

– Se on yksi syy, miksi nuoret sinkut eivät halua tulla Suomeen. Maine ja kunnia, joka liittyy ulkomailla sairaanhoitajana työskentelyyn, on iso juttu. On eri asia olla hoiva-avustajana.

Toisaalta kielitaidon täytyy sairaalatyössä olla erittäin hyvä. Gomeyac muistelee, kuinka oma kielitaito tuntui tippuvan “sadasta nollaan” siinä vaiheessa, kun hän aikoinaan siirtyi palvelutalosta sairaalan leikkaussaliin töihin.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Kemijärven kaupungin kotihoidossa työskentelevä Louie Ann Gonzales on kuvattu Kemijärven sairaalan tiloissa.
Tietotekniikkaa opiskellut filippiiniläinen Louie Ann Gonzales teki töitä kotiapulaisena Hong Kongissa. Nyt hän työskentelee vanhusten kotihoidossa Kemijärven kaupungilla. Kotikäynnit tehdään aina koulutetun suomalaishoitajan kanssa.Annu Passoja / Yle

Saksa rekrytoi sairaanhoitajakoulutuksen saaneita suoraan sairaanhoitajan tehtäviin. Sitä edeltää noin 10 kuukauden saksan kielen kurssi, kun Suomeen hoiva-avustajaksi tulevat opettelevat suomea puolet lyhyemmän ajan.

"Ulkomaiset hoitajat ovat kohtuu iso pelastaja"

Ikääntyvä Suomi saa kiittää onnellisen maan mainettaan myös siitä, että sairaanhoitaja Donna Cosio saatiin hoiva-avustajaksi Attendon Vanamo-hoivakotiin Kemijärvelle.

– Suomi on yksi onnellisimmista maista, joten missä olisin mieluummin kuin täällä. Halusin myös kokea talven, koska sellaista ei Filippiineillä ole, Cosio kertoo.

Ulkomaille lähtö oli Cosiolle selviö jo siinä vaiheessa, kun hän aloitti sairaanhoitajaopinnot kotimaassa. Tavoitteena on tarjota parempi tulevaisuus 6-vuotiaalle pojalle.

– Hän kysyy aina puhelimessa, että “äiti, milloin minä pääsen Suomeen”. Odotan sitä päivää todella paljon.

Paperisotaa parhaillaan käyvä perhe toivoo ripeää viisumiprosessia ja haaveilee pikaisesta jälleennäkemisestä. Mieluiten jo syyskuussa, jolloin Cosiolla ja puolisolla on syntymäpäivä.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Hoiva-avustajana Attendo Vanamon hoivakodissa Kemijärvellä työskentelevä Donna Cosio seisoo hoivakodin oleskelutilassa taustallaan maisemaseinä.
Filippiineillä Donna Cosio teki töitä sairaanhoitajana leikkaussalissa. Työn teko ulkomailla oli tavoitteena jo alun alkaen. Nyt hän hoitaa vanhuksia Kemijärvellä. Elina Ervasti / Yle

Hoivajätti Attendo palkkasi ensimmäiset aasialaishoitajansa jo vuosikymmen sitten ja nykyään heitä on Lapissakin lähes jokaisessa Attendon hoivakodissa. Kemijärveläisessä hoivakoti Vanamossa ulkomailta rekrytoituja on kymmenkunta. Tiimiesimies Taina Suokanerva kertoo, että suomalaishoitajien löytäminen on vaikeutunut parin kesän aikana radikaalisti.

– Näkisin, että ulkomaiset hoitajat ovat kohtuu isokin pelastaja. Jos tätä kautta saadaan motivoituneita ja työnsä osaavia hoitajia, se on tosi hyvä asia, Suokanerva toteaa.

Hoitajapula kaatuu vuodenvaihteessa hyvinvointialueiden syliin, mutta ainakin Rovaniemen ja Kemijärven kaupungit harkitsevat palkkaavansa vielä lisää ulkomaalaishoitajia ennen sitä. Kemijärvellä on lisäksi avoin haku päällä koko ajan.

Toiveissa perheenyhdistäminen

Loida Abraham sanoo suorastaan rakastavansa työtään, mutta surua tuottaa ero kolmesta lapsesta ja puolisosta. Abrahamin suunnitelma on, että jonain päivänä he ovat Suomessa.

– Koulutus on täällä ilmaista ja todella hyvätasoista. Vaikka elämiskustannukset ovat täällä korkeat, uskon selviäväni lasten kanssa.

Hoiva-avustajana työskentelevät filippiiniläisnaiset opiskelevat työn ohessa oppisopimuksella lähihoitajaksi. Lähihoitajankin palkalla on pakko tehdä paljon ilta- ja viikonlopputöitä, jotta perheenyhdistämisen edellyttämät toimeentulorajat ylittyvät, Gomeyac Baronalta tietää. Hänen tuttunsa ovat siinä kuitenkin onnistuneet.

Sairaanhoitajakoulun Filippiineillä käynyt Donna Cosio ei ole varma, suorittaako hän koskaan sairaanhoitajatutkinnon tunnustamiseen vaadittavia lisäopintoja.

– Olen kyllä miettinyt sitä, mutta täytyy mennä askel kerrallaan.

Ensimmäinen askel on lähihoitajan tutkinto, joka näillä näkymin valmistuu vuoden päästä. Kun aikaa työltä ja opinnoilta jää, filippiiniläisnaiset soittavat kotiin pitkiä puheluita, pyöräilevät ja kalastavat.

Voit keskustella aiheesta 6.7. kello 23 saakka.

Lue lisää:

Kilpailu hoitajista kiristyy – lähihoitaja Jani Pajunen: "Jos jossain aletaan maksaa parempaa palkkaa, se tiedetään huomenna"

Hoitajapula pahenee Suomessa ja filippiiniläishoitajia palkataan taas apuun – rekrytoinneissa eettisiä ongelmia

Kati Sakaranaho sai potkut teleyhtiöstä ja se oli harmaantuvalle Suomelle onnenpotku – hoitajakriisi voidaan välttää vain käyttämällä kaikki keinot

Päättäjät epäröivät alaikäisten ajo-oikeuden kanssa, mutta Heikki Toivoselle, 18, homma on selvä: "Se on enemmän ihmisestä kuin iästä kiinni"

Jos hallituksen esitys ajokorttilain uudistuksesta menee sellaisenaan läpi, 17-vuotiaiden auton rattiin haluavien ei jatkossa tarvitse hakea poikkeuslupaa ajokortin hankkimiseksi. Hallituksen esityksen mukaan nuoret voisivat hankkia ajokortin vanhempiensa suostumuksella, mutta nuorten ajo-oikeuteen kohdistuisi muita, nykyistä tiukempia rajoituksia.

Kysyimme hämäläisiltä kansanedustajilta, pitäisikö 17-vuotiaiden ajo-oikeuteen liittyviä rajoituksia kiristää verrattuna hallituksen nykyiseen esitykseen. Kysymys jakaa hämäläisedustajat kahteen leiriin myös puolueiden sisällä.

Perussuomalaisten Rami Lehto, kokoomuksen Kalle Jokinen ja Sanni Grahn-Laasonen, demareiden Johannes Koskinen ja vihreiden Mirka Soinikoski ovat sitä mieltä, että rajoituksia olisi syytä tiukentaa.

– Kannatan poikkeuslupamenettelyä, sitä pitää kehittää. Siinä tulisi huomioida muun muassa alaikäisenä tehdyt liikennerikkomukset ja muut riskikäyttäytymistä ennustavat tekijät. Liikenneturvallisuuden kannalta on erittäin huono asia, jos kaikki 17-vuotiaat saavat ajokortin, vaikka hyvin toimivat joukkoliikenneyhteydet olisi käytettävissä, Soinikoski kirjoittaa.

Onko ajokortista ilman täyttä ajo-oikeutta mitään hyötyä?

Perussuomalaisten Jari Ronkainen ja kokoomuksen Timo Heinonen sen sijaan pitävät hallituksen kaavailemia rajoituksia jo liian tiukkoina.

– Kiristykset uhkaavat mielestäni jo haitata sitä, mitä varten ajokortti on nuorelle myönnetty, Ronkainen kommentoi.

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) oli vastaajista ainoa, joka pitää nykyistä esitystä hyvänä sellaisenaan.

– Nykyinen poikkeuslupaprosessi on edesauttanut monen nuoren liikkumista harrastuksiin, mutta tarveharkinta on kallis prosessi eikä perustunut turvallisuusnäkökohtiin. Nuorten on turvallisempaa liikkua henkilöautolla kuin mopoilla tai mopoautoilla, mutta riskit korostuvat aina nuorten kohdalla.

Skinnari perustelee, että yöaikaan ajamista sekä matkustajien kuljettamista koskevat uudet rajoitukset ovat hyvä asia.

Tarja Filatov (sd.) ja Hilkka Kemppi (kesk.) eivät ole muodostaneet kantaansa. Aino-Kaisa Pekonen (vas.), Lulu Ranne (ps.) ja Mika Kari (sd.) eivät vastanneet Ylen kyselyyn.

"Elämä helpottui huomattavasti"

Mutta mitä nuoret itse ajattelevat lakiesityksesta? Padasjokelainen Heikki Toivanen on juuri täyttänyt 18 vuotta, mutta hän on ajanut autoa jo melkein vuoden. Toivanen hankki ajokortin poikkeusluvalla 17-vuotiaana.

Perusteluna oli koulumatka Padasjoelta Lahteen. Reilun 50 kilometrin matkan taittaa henkilöautolla vajaassa tunnissa, mutta julkisilla kulkuneuvoilla aikaa kuluu huomattavasti enemmän. Etenkin kun linja-autoja kulkee harvakseltaan.

– Aikaisemmin minun piti lähteä kuuden bussilla Lahteen, jotta ehdin kahdeksaksi kouluun. Nykyään riittää, että lähden kotoa seitsemältä, Toivonen kertoo.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Minimekkoon pukeutunut Mirva Virtanen poseeraa siniharmaan Audinsa vieressä.
Asikkalalaiselle Mirva Virtaselle, 19, auto on paljon muutakin kuin kulkuneuvo. Virtanen nauttii ajamisesta ja iso osa vapaa-ajasta kuluu ratissa.Elina Rantalainen / Yle

Hänen mielestään 17- ja 18-vuotiaiden välillä ei ole suurta eroa onnettomuusalttiudessa. Siinä mielessä poikkeuslupamenettelystä luopuminen on hänestä hyvä ajatus.

– On olemassa ihmisiä, jotka varmaan 18-vuotiainakin pelleilevät autolla. Se on enemmän ihmisestä kuin iästä kiinni.

Pikkukunnissa tärkeä juttu

Asikkalassa asuva Mirva Virtanen on samoilla linjoilla. Hänkinajoi kortin 17-vuotiaana. Perusteena poikkeusluvalle oli kesätyöpaikka 10 kilometrin päässä kotoa. Sinne ei päässyt julkisilla kulkuneuvoilla.

– Oli minulla mopokortti, mutta huonolla säällä ei viitsi ajaa mopolla.

Virtanen pohtii, että hallituksen esitys on hyvä hänen kaltaistensa pienten paikkakuntien nuorten kannalta. Hallituksen kaavailemat rajoitukset eivät hänen mielestään ole ongelma.

– Eivät ne ainakaan minua olisi haitanneet, kun työn takia ei tarvinnut liikkua yöaikaan.

Nykyisin rajoituksista saattaisi olla harmia niin Virtaselle kuin Toivosellekin, sillä autoilu on tärkeä osa molempien vapaa-aikaa.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 5.7.2022 klo 23:een saakka.

Uudessakaupungissa paloi hoitokodin 30 hengen majoitusyksikkö

Uudessakaupungissa paloi kolmenkymmenen hengen majoitustila hoitokodissa Levysepänkadulla tiistaina aamulla.

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen päivystävän päällikön Juha Virton mukaan asumisyksikön asukkaat on saatu evakuoitua palaneesta asumisyksiköstä, ja heidät on siirretty läheiseen rakennukseen.

Kukaan ei Virton mukaan loukkaantunut vakavasti.

Hälytys tuli tiistaina aamulla puoli viideltä. Paikalle lähetettiin kaksikymmentäyhdeksän yksikköä. Palon syytä ei vielä tiedetä.

Katso satelliittikuvista, kuinka Venäjän sotilastukikohta Suomen lähellä tyhjeni yllättäen – asiantuntija: "Hyvin todennäköisesti lähetetty Ukrainaan"

Ylen hankkimat satelliittikuvat paljastavat, että Alakurtin sotilastukikohdasta Suomen rajan läheltä on hävinnyt suuri määrä Venäjän maavoimien kalustoa.

Kaluston siirrosta ei ole kerrottu julkisuudessa Venäjällä eikä Suomessa.

Alakurtista on toukokuun puolivälin jälkeen viety pois yli sata ajoneuvoa tai kalustoyksikköä, joiden joukossa on kymmeniä kuljetuspanssarivaunuja. Ajoneuvojen määrä vastaa pataljoonan taisteluosaston kalustoa.

Tämä tarkoittaa, että tukikohdasta on samalla lähtenyt ainakin kolmannes tai jopa lähes puolet sen noin 2 000 sotilaasta.

– On hyvin todennäköistä, että ne on lähetetty junalla Ukrainaan, sanoo sotilasasiantuntija Marko Eklund.

Majuri evp. Eklund on seurannut Venäjän asevoimia yli 20 vuoden ajan. Hän analysoi satelliittikuvia Ylen pyynnöstä.

Alakurtin prikaatin vetäminen Ukrainan sotaan on merkki siitä, että Venäjä haalii uusia joukkoja rintamalle, Eklund sanoo. Venäjä ei kuitenkaan halua kertoa kotirintamalle avoimesti joukkojen lähettämisestä sotaan.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Kartalla merkattuna Alakurtin tukikohta Muurmanskin alueella Venäjällä.
Virallisesti Alakurtin tukikohta tunnetaan Venäjän asevoimien sotilasyksikkönä numero 34667. Alakurtti kuuluu Pohjoisen laivastoon, joka on Venäjän uusin sotilaspiiri. Nimensä veroisesti sen ydin on laivasto, mutta siihen kuuluu myös maavoimien ja ilmavoimien joukkoja, kuten muihinkin sotilaspiireihin.Otso Ritonummi / Yle

Alakurtin prikaati on Suomen kannalta merkittävin Venäjän yksikkö napapiirin pohjoispuolella, koska se on hyvin lähellä Suomen rajaa ja koska sinne sijoitetut joukot ovat erikoistuneet taisteluun arktisissa olosuhteissa.

Alakurtissa toimivan joukon nimi on 80. Arktinen moottoroitu jalkaväkiprikaati. Normaalisti prikaatiin kuuluu noin 4 000 sotilasta, mutta Alakurtin prikaati on puolet pienempi.

Kaikkiaan Alakurtissa on ukrainalaisen uutissivuston julkaiseman henkilöstöluettelon mukaan noin 2 100 sotilasta. Ukrainaan heistä on todennäköisesti komennettu noin 800, joka on taisteluosaston tyypillinen koko.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
2S1 Gvozdika-panssarihaupitsin miehistö taisteluharjoituksissa sotilasharjoituksissa Sputnikin kylässä, Murmanskin alueella Venäjällä.
2S1 Gvozdika -panssarihaupitsin miehistö taisteluharjoituksissa Sputnikin kylässä Murmanskin alueella Venäjällä helmikuussa. Tällaiset haupitsit kuuluvat Alakurtin kalustoon.Pavel Lvov / AOP

Alakurtti lähetti ensimmäisen taisteluosaston sotaan

Yle julkaisi toukokuussa satelliittikuviin perustuvan katsauksen Venäjän tärkeimmistä sotilastukikohdista Suomen rajan läheisyydessä.

Vielä silloin ei ollut selvää näyttöä, että Alakurtista olisi lähetetty merkittävää määrää sotilaita Ukrainaan. Paikallisen lehden uutinen paljastaa kuitenkin, että Alakurtin sotilaita osallistui hyökkäykseen jo sodan alkuvaiheessa.

Meidän maamme Alakurtti -lehti kertoi huhtikuun alussa, että kolme Alakurtin varuskunnasta lähtenyttä tiedustelukomppanian sotilasta kuoli maaliskuun alkupuolella Harkovan alueella. Tuolloin Venäjä yritti kiivaasti vallata Ukrainan toiseksi suurinta kaupunkia, ja Venäjän joukot etenivät Harkovan lähiöiden tuntumaan.

Keväällä Alakurtin prikaati oli kuitenkin satelliittikuvien ja julkisuudessa olleiden tietojen perusteella ainoa Suomen lähialueen maavoimajoukko, josta ei oltu vielä lähetetty kokonaista taisteluosastoa Ukrainan sotaan. Samaan aikaan muut Suomen lähialueilta lähetetyt yksiköt kärsivät Ukrainassa suuria tappioita heti sodan alussa.

Ylen kaupallisilta yrityksiltä hankkimat satelliittikuvat osoittavat, että merkittävä muutos tapahtui toukokuun puolivälin jälkeen.

Kuvaparit on otettu 13. ja 24. toukokuuta. Kalusto on vähentynyt niiden välisenä aikana kolmella alueella, joissa Alakurtin tukikohdan sotilasajoneuvoja pääasiassa säilytetään.

Ensimmäisessä kuvassa näkyy tukikohdan suurin kalustoalue, josta on hävinnyt eniten kulkuneuvoja. Voit verrata kuvia liu'uttamalla pystyjanaa kuvien välillä.

Yllä olevasta kuvasta näkyy, että alueelta on lähtenyt kaikkiaan noin sata ajoneuvoa ja panssarivaunua. Alimmissa riveissä on ilmeisesti säilytetty MT-LB-kuljetuspanssarivaunuja, joita on Eklundin mukaan hävinnyt 36 kappaletta.

Tällaisia kuljetuspanssareita käyttävät jalkaväen sotilaat. Ne ovat taisteluosaston runko. Taisteluosastoon kuuluu jalkaväkipataljoona, jossa on kolme komppaniaa. Kussakin komppaniassa on 100–120 sotilasta.

Kalustoa on siirretty Alakurtissa myös toiselta alueelta, joka sijaitsee ensimmäisen kalustokeskittymän itäpuolella:

Yllä olevan kuvan alue sijaitsee kiitoradan pohjoispuolella. Kuvasta näkyy, että alueelta on toukokuun puolivälissä hävinnyt pyörillä kulkevaa kalustoa. Telakuorma-autot on kuitenkin jätetty paikalleen, koska niistä ei ole yhtä paljon hyötyä Ukrainan oloissa, Eklund arvioi.

Myös kolmannelta alueelta on lähtenyt ajoneuvoja. Rivistöt ovat harventuneet kuvan vasemmassa reunassa:

Alakurtista vietyyn kalustoon kuuluu kuljetuspanssarivaunujen lisäksi todennäköisesti muun muassa 2S1 Gvozdika -panssarihaupitseja, mutta niitä ei Eklundin mukaan voi varmuudella tunnistaa Ylen käyttämistä satelliittikuvista.

Alakurtin prikaatilla ei ole ollut taistelupanssarivaunuja eikä raskasta tykistöä. Eklundin mukaan niitä on ehkä liitetty Alakurtista lähteneeseen taisteluosastoon muista tukikohdista matkalla Ukrainaan. On myös mahdollista, että Alakurtin joukko toimii Ukrainassa normaalia taisteluosastoa kevyemmällä kokoonpanolla.

Sotaharjoitusta ei pidettäisi toukokuussa

Periaatteessa voisi olla mahdollista, että Alakurtin kalustoa olisi lähetetty sotaharjoituksiin.

Yle ja sotilasasiantuntija Eklund ovat tutustuneet satelliittikuviin Alakurtin varuskunnan omasta harjoitusalueesta, jossa kolmelta säilytysalueelta hävinnyttä kalustoa ei kuitenkaan näkynyt.

Eklundin mukaan harjoittelu toukokuussa ei sopisi myöskään Venäjän asevoimien normaaliin vuosirytmiin. Venäjällä uusi koulutuskausi alkaa puolivuosittain aina kesäkuun ja joulukuun alussa, eli kevääseen jatkunut koulutusjakso on jo päättynyt.

– Päätösharjoitukset ja joukkojen arvioinnit tehdään huhtikuussa. Toukokuu on koulutuskausien välinen huolto- ja valmistautumiskuukausi, Eklund kertoo.

Eklundin mukaan on siis erittäin epätodennäköistä, että joukot olisivat touko-kesäkuussa vielä harjoittelemassa jossakin. Sen sijaan lähtö Ukrainaan toukokuussa sopisi täydellisesti joukkojen toimintaan.

– Joukon kouluttaminen valmiiksi ja sen lähettäminen vasta testiharjoitusten jälkeen on loogista, Eklund sanoo.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Puolustusvoimien aseistamaton MT-LB tela-alustainen panssaroitu ajoneuvo ajamassa hiekkatiellä.
Suomen Puolustusvoimien MT-LB-kuljetuspanssarivaunu harjoituksissa vuonna 2015. Alakurtin prikaatilla on samanlaista kalustoa.Hannu Mononen / AOP

Venäjä yrittää värvätä lisäväkeä Alakurttiin

Venäjä on kärsinyt Ukrainassa niin suuria tappioita, että se on yrittänyt kaikin keinoin värvätä uusia sotilaita turvautumatta kuitenkaan laajamittaiseen liikekannallepanoon.

Ukraina arvioi, että venäläissotilaita on kuollut jo yli 35 000. Länsimaiset arviot ovat alempia.

Tässä tilanteessa myös Suomen lähialueilla sijaitsevat joukko-osastot joutuvat osallistumaan sotaan. Esimerkiksi Karjalankannaksella Kaukjärvellä eli Kamenkassa sijaitsevasta prikaatista lähetettiin paljon sotilaita Ukrainaan heti hyökkäyksen alussa.

Nyt viimeisenä myös Alakurtista on siis mitä ilmeisimmin lähetetty taisteluosasto Ukrainaan.

– Olisi erikoista, jos Alakurtin prikaatilla ei olisi velvoitteita tuottaa muiden maavoimayhtymien tavoin taisteluosastoa Ukrainaan, Eklund sanoo.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Murmanskin alueen työvoimapalveluiden nettisivuilta otettu kuvakaappaus, jossa työpaikkailmoituksia.
Alakurtin sotilastukikohtaan etsitään työpaikkailmoituksen mukaan monen alan ammattilaisia taiteilijasta lähtien. Murmanskin alueen työvoimapalveluiden verkkosivu, kuvankäsittely: Otso Ritonummi / Yle

Samaan aikaan Venäjän asevoimat yrittää värvätä lisää työntekijöitä Alakurttiin.

Juhannuksen alla Murmanskin alueen työvoimaviranomaiset julkaisivat haettavaksi kaikkiaan 48 työpaikkaa Alakurtin varuskunnassa. Joukossa on monenlaisia tehtäviä koiran ohjaajasta juristiin, mutta töitä löytyisi myös 21 kiväärimiehelle.

Sotilaille luvataan maksaa 31 500 ruplaa eli noin 550 euroa kuukaudessa. Sijoituspaikaksi kerrotaan Alakurtti, eikä ilmoituksessa mainita mitään mahdollisesta komennuksesta Ukrainaan.

Kovinta palkkaa tarjotaan esihenkilötehtävään haettavalle ja erikoislääkäreille, joille maksetaan 700 euroa kuukaudessa.

Työpaikkailmoitukset saattavat kieliä siitä, että pois muuttaneiden tilalle tarvitaan uusia työntekijöitä tai että tukikohtaa aiotaan vahvistaa. On myös mahdollista, että värväyksellä paikataan menetyksiä sodassa.

Venäjä vahvistaa arktisen alueen tukikohtia

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole arvostellut kovin voimakkaasti Suomen ja Ruotsin lähestyvää Nato-jäsenyyttä.

Venäjä voi kuitenkin käyttää Suomen Nato-jäsenyyttä syynä vahvistaa joukkojaan Alakurtissa, Kuolan niemimaalla ja muuallakin Suomen vastaisella rajalla.

Venäjä muun muassa kunnostaa sotilaslentokenttiä Murmanskin alueella. Muutos ei kuitenkaan liity varsinaisesti Suomeen, vaan kyse on yleisesti pohjoisten alueiden ja sitä kautta Pohjoisen laivaston merkityksen kasvusta.

Pohjoisen alueen varuskuntakaupunkien uusin kehitysohjelma alkoi vuonna 2021 eli ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja ennen kuin Suomessa edes keskusteltiin vakavasti Nato-jäsenyydestä.

– Kehitettävien alueiden listaan kuuluvat muun muassa Alakurtin ja Petsamon sotilasalueet, jonne Pohjoisen laivaston maavoimajoukot on sijoitettu, Eklund kertoo.

Komennus Ukrainaan heikentää kuitenkin Alakurtin prikaatin ja muiden Suomen lähellä sijaitsevien yksiköiden taistelukykyä niin paljon, että niiden palautuminen kestää Eklundin mukaan vuosia.

Satelliittikuvien hankinta: Mikko Pohja

Lue lisää:

Rajan takana - Katso satelliittikuvista, miltä Venäjän asevoimat Suomen lähellä näyttävät

Venäjä kunnostaa sotilaslentokenttiä Murmanskin alueella – asiantuntijoiden mukaan kyse ei ole Suomesta, vaan energiavaroista ja ydinaseista

Suomeen on paennut jo lähes 7000 ukrainalaista koululaista, ja määrä kasvaa – hallitus pohtii, pitäisikö heistä tehdä oppivelvollisia

Jo lähes 7000 ukrainalaista 7–16-vuotiasta on paennut sotaa Suomeen. Syksyllä moni heistä aloittaa koulun, minkä vuoksi kunnat varautuvat kasvaviin oppilasmääriin.

Yle kysyi kesäkuussa Helsingin, Vantaan, Espoon, Turun ja Tampereen kaupungeilta, kuinka niiden kouluissa valmistaudutaan opettamaan ukrainalaislapsia. Kaupungit valittiin alueilta, joiden kouluissa oli jo kevätlukukaudella kymmeniä Ukrainasta saapuneita oppilaita.

Kaupunkien mukaan varautuminen on vaikeaa, koska moni ilmoittautuu kouluun vasta elokuussa. Esimerkiksi Helsingissä on arvioitu, että syksyllä ukrainalaisia lapsia ja nuoria voi olla 400–1000. Tällä hetkellä Turku varautuu 100–150 ukrainalaiseen oppilaaseen, mutta oppilasmäärä voi kasvaa tätäkin suuremmaksi.

– Saattaa olla niinkin, että koulun alkaessa joku tulee vielä reppu selässä kolkuttelemaan koulun ovea, sanoo Helsingin Vuoniityn peruskoulun rehtori Irina Pellikka.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Irina Pellikka, rehtori, Vuoniityn peruskoulu.
Rehtori Irina Pellikka kertoo, että Vuoniityn peruskouluun tuli jo keväällä ukrainalaisia oppilaita, minkä vuoksi kouluun perustettiin toinen valmistavan opetuksen ryhmä. Vielä ei ole tiedossa, kuinka moni heistä jatkaa opintojaan tai kuinka paljon uusia Ukrainasta saapuneita oppilaita kouluun ilmoittautuu.Thomas Hagström / Yle

Ukrainalaiset lapset aloittavat koulunkäynnin yleensä valmistavassa opetuksessa, jossa opetellaan suomen kieltä ja tutustutaan suomalaiseen kouluun.

Kouluihin onkin kiireen vilkkaa lisätty uusia valmistavan opetuksen ryhmiä. Esimerkiksi Vantaalle on perustettu 13 uutta valmistavan opetuksen ryhmää aiempien 27 ryhmän lisäksi, ja määrää on alustavasti varauduttu kasvattamaan syksyllä.

Kouluihin on palkattu uusia opettajia ja etsitty uusia opetustiloja. Ammattitaitoisesta henkilökunnasta on kova kilpailu, koska kaikki kaupungit rekrytoivat yhtä aikaa. Toistaiseksi päteviä opettajia on löytynyt, mutta jos valmistavan opetuksen ryhmiä tarvitsee perustaa huomattavasti lisää, voi henkilökuntaa olla vaikea saada.

Myös Vuoniityn peruskouluun perustettiin jo keväällä toinen valmistavan opetuksen ryhmä, kun Ukrainasta tuli kouluun lisää oppilaita. Aluksi ryhmää opetti eläkkeeltä töihin palannut opettaja, mutta syksylle kouluun on rekrytoinut hänen tilalleen uuden henkilön.

– Mietimme myös sitä, mihin luokille lähdemme integroimaan näitä oppilaita, kun he osaavat suomen kieltä jo vähän enemmän. Siten he saavat myös kotitalouden asioita opiskeltua ja oltua musiikin tunneilla, rehtori Pellikka kertoo.

Noin 30–40 prosenttia sotaa pakenevista on lapsia tai nuoria

Sisäministeriön mukaan Suomeen voi saapua jopa 40 000–80 000 ukrainalaista tämän vuoden aikana.

Maahanmuuttoviraston tulosalueen johtaja Olli Snellman arvioi alarajan ylittyvän, jos Ukrainasta saapuvien pakolaisten määrä pysyy suunnilleen samana kuin tähän mennessä. Tähän mennessä tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa on hakenut lähes 30 000 ukrainalaista.

– Lapsia ja nuoria on noin 30–40 prosenttia. Osa heistä on ilman huoltajaa, tyypillisesti jonkun sukulaisen kanssa. Ylipäätään suuri osa meille järjestelmään tulleista on naisia ja lapsia.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Olli Snellman seisoo kadulla.
Tulosalueen johtaja Olli Snellman muistuttaa, että tilastot eivät kerro aukottomasti, kuinka paljon Suomeen saapuu ukrainalaisia. Lisäksi tilapäistä suojelua saavilla ukrainalaisilla on oikeus poistua maasta, joten he saattavat esimerkiksi kesällä käydä kotimaassaan. Mikko Koski / Yle

Snellman korostaa, että epävarmassa tilanteessa on vaikea sanoa, kuinka paljon ukrainalaisia lapsia ja nuoria on Suomessa koulujen alkaessa. Jo tähän mennessä saapuneiden alaikäisten määrää hän pitää kuitenkin hyvin huomattavana.

Kotikuntaoikeus tekisi ukrainalaislapsista oppivelvollisia

Ukrainalaiset lapset ja nuoret eivät ole oppivelvollisia, mutta heillä on samanlainen oikeus perusopetukseen kuin muillakin Suomessa asuvilla. Silti vain alle puolet Suomeen saapuneista ukrainalaisista lapsista ja nuorista kävi koulua kevätlukukaudella.

– Moni ukrainalainen perhe on ajatellut ja toivonut, että he palaavat aika nopeasti takaisin Ukrainaan. Se on varmasti yksi syy. Sitten toinen on se, että Ukrainan opetusministeriö tarjoaa etäopetusta, ja moni on osallistunut siihen, sanoo opetusneuvos Laura Francke Opetushallituksesta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Opetushallitus suosittelevat vahvasti suomalaiseen opetukseen osallistumista.

Hallituksessa on myös keskusteltu, että Ukrainasta sotaa paenneille voitaisiin antaa tavanomaista aiemmin kotikuntaoikeus, mikä tekisi lapsista oppivelvollisia ja velvoittaisi heidät koulunkäyntiin. Esimerkiksi valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) on kertonut kannattavansa, että ukrainalaiset saavat nopeasti kuntalaisten oikeudet.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Laura Francke seisoo Opetushallituksen viraston edessä.
Opetusneuvos Laura Francken mukaan ukrainalaisilla lapsilla on yhtälaiset oikeudet myös esimerkiksi tukiopetukseen ja oppilashuoltoon, vaikka he eivät ole toistaiseksi oppivelvollisia. Mikko Koski / Yle

Kotikunnan myöntämisestä julkaistiin viime torstaina poikkihallinnollinen selvitys, jonka pohjalta hallitus päättää asiasta.

Opetusneuvos Laura Francken mukaan kotikuntaoikeudesta päättäminen edellyttää pohdintaa siitä, halutaanko lapsilla ja nuorilla säilyttää mahdollisuus Ukrainan etäopetukseen. Nyt perheet saavat itse valita, mihin maahan lapsi käy koulua. Lähiopetuksessa on kuitenkin kiistatta hyötyjä.

– Jokaiselle lapselle on hyväksi, että saa olla omanikäisten kanssa ja saa siitä yhteisöllisyyttä. Koulu on paljon muutakin kuin vain se oppiminen, Francke toteaa.

Lue lisää:

Aamuisin he näyttävät toisilleen sydämiä: kaksi nuorta naista opettaa ulkomaille paenneita lapsia etäyhteydellä piilopaikoistaan Ukrainasta

Kaikilla on oma pulpetti, ja ruokaa saa ottaa itse – ukrainalaisnuori listaa, miten opiskelu suomalaisessa yläkoulussa eroaa kotimaasta

Ukrainalaispakolaisten elannossa ja asumisessa yllättäviä vaikeuksia – näin Suomi yrittää ratkaista ne

Turkulainen Kaskis sai Michelin-tähden – ensimmäinen suomalaisravintola Helsingin ulkopuolella

Suomeen saatiin kahdeksas Michelin-tähtiravintola, kun pohjoismaiden uudet Michelin-tähdet julkistettiin maanantai-iltana. Turkulainen Kaskis on Suomen ensimmäinen Helsingin ulkopuolinen Michelin-ravintola.

Tarkastajien mukaan kokit Erik Mansikka ja Simo Raisio ovat luoneet maistelumenun, jossa on rohkeita makuja sekä värejä ja hienoja, herkullisia yhdistelmiä.

– Tämä merkitsee minulle kaikkea. En vielä oikein pysty ymmärtämään tätä. Me teimme Simon kanssa sen, minkä luulin olevan Turussa mahdotonta. Nyt minulla on valkoinen kokintakki, jossa on Michelin-tähti, Mansikka sanoo.

Vuonna 2014 perustettu Kaskis on valittu useasti Suomen 50 parasta ravintolaa -listan kärkipäähän. Ravintolalle on odotettu Michelin-tähteä jo pidemmän aikaa.

Vuonna 2016 Kaskis luopui à la carte –listasta ja siirtyi tarjoilemaan ainoastaan menuja. Ravintola kertoo itse tarjoavansa sitä, mikä milloinkin tuntuu ja maistuu parhaalta, raaka-aineet ja sesongit huomioiden.

Samalla myös Kaskiksessa työskentelevä Christina Haukka valittiin vuoden sommelieriksi. Tarkastajien perustelun mukaan Haukan rento ja samalla erittäin tarkkaavainen lähestyminen teki vaikutuksen hänen esitellessään tietojaan viineistä.

Helsinkiläiselle ravintola Palacelle jaettiin maanantaina odotetusti toinen Michelin-tähti. Palace palkittiin vuonna 1987 Suomen ensimmäisellä Michelin-tähdellä.

Michelin guide julkisti vuoden 2022 pohjoismaiset tähtiravintolat sekä Michelin Award -erikoispalkinnot Stavangerin Konserttitalossa Norjassa.


Poliisi poisti tehovalvonnan aikana yli tuhat päihteidenkäyttäjää Helsingin Piritorilta – kävimme kysymässä, mitä käyttäjät itse ajattelevat siitä

30-vuotias Maria Angelica käyttää usein sanaa kaunis.

– Hyvää kuuluu, ei mitään erikoisempaa, kaikki on hyvin. On tosi kaunis päivä muutenkin, hän sanoo.

Maria Angelica nappaa Diakonissalaitoksen työntekijältä puhtaan ruiskun Vaasanpuistikossa eli Piritorina tunnetulla aukiolla.

Metroaseman rakennustyömaan takia torilla on ahdasta. S-marketin ja rakennustyömaan väliin kerääntyy porukoita seisoskelemaan ja istuskelemaan, kunnes he valuvat taas sivukaduille.

Poliisiautot seisovat kadun varressa, yksi tulee myös torille.

Poliisi teki toukokuussa kolme viikkoa kestävän tehovalvonnan, jonka aikana se poisti Sörnäisten metroaseman ympäristöstä yli 1 000 henkilöä ja kirjasi kymmeniä huumausaineen käyttörikoksia ja huumausainerikoksia.

Poliisin kyselyn mukaan tehovalvonnan jälkeen alueen asukkaat ovat kokeneet ympäristön turvallisemmaksi.

Kävimme katsomassa, miltä alueella näyttää nyt, kun tehovalvonnasta on kulunut muutama viikko.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Ihmisiä Vaasanpuistikon S-Marketin edessä.
Ainakin vielä vuoden kestävä Sörnäisten metroaseman rakennustyömaa tekee kulkuväylästä ahtaan. Aalto Puutio / Yle
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Jalat, joissa on haavoja ja ruhjeita.
Sörnäisten alueella liikkuu paljon pitkään päihteitä käyttäneitä ihmisiä. Avoin huumekauppa ja häiriöt ovat saaneet asukkaat vihaisiksi.Aalto Puutio / Yle
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Kivetyksellä lojuu tyhjäksi syöty proteiinivanukaspurkki, verinen sidetaitos, käytetty neula ja nuuskaa.
Neuloja ja sidetaitoksia löytyy Piritorilta ja lähikaduilta paljon.Aalto Puutio / Yle

Käyttövälineitä itselleen hakenut Maria Angelica pitää metroaseman remonttityömaata isompana rauhoittavana tekijänä kuin tehoratsiaa.

– Täällä on paljon rauhallisempaa, kun on remontti käynnissä. Mitään mellakkaa ei ole nyt, hän sanoo.

Kolmekymppinen Maria Angelica on ollut koditon viisi vuotta. Hän yöpyy Vantaalla asumisyksikössä Koisonrannalla.

– Se on sellainen asumisyksikkö, mikä pelasti minun hengen. Siellä saa yöpyä, sieltä saa aamupalan, päivän ruuan ja iltapalan.

Se on tosi kaunis paikka, hän kertoo.

– Mieheni kuoli Riihimäen vankilassa kaksi ja puoli vuotta sitten. En pysty asumaan vielä yksin, olen sen verran masentunut.

Hän haluaisi oman kodin sitten, kun voi paremmin.

– Sitten kun minulla ei ole enää surua, että kukaan ei olekaan tulossa kotiin.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Henkilö seisoo lähikuvassa Vaasanpuistikossa.
Ensimmäistä kertaa Lauri yritti lopettaa huumeiden käytön 16-vuotiaana. Subutexin fyysiset vierotusoireet kestävät kuukauden, psyykkiset kaksi kuukautta, hän sanoo.Aalto Puutio / Yle

Lauri: "Kaikki tapahtuu kuten ennenkin"

28-vuotias Lauri heräsi aamulla Imatralta. Hän oli nukahtanut junaan ja ajanut ohi kotikaupunkinsa Lahden.

Hänen mukaansa tunnelma on muuttunut Kurvissa poliisin tehovalvonnan jälkeen: ihmisistä on tullut vainoharhaisia.

– Ei sillä ole merkitystä, ovatko poliisit täällä. Ihmiset menevät sata metriä toiseen suuntaan ja kaikki tapahtuu kuten ennenkin, Lauri sanoo.

Hänen mukaansa aineita myydään Piritorilla, mutta kulmilla ei liiku isoja tekijöitä.

– Nämä ovat nappikauppiaita. He ovat itsekin käyttäjiä, jotka rahoittavat omaa käyttöään, Lauri sanoo.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Poliisi kurkottaa jotain poliisiautosta. Huppupäinen siviili seisoo vieressä.
Poliisi partioi yhä tiiviisti Vaasanpuistikossa. Poliisin kyselyn mukaan lähistön asukkaat kokivat ympäristön rauhoittuneen tehovalvonnan myötä. Aalto Puutio / Yle

Vihreissä vessoissa otetaan annoksia.

– Tässähän kulkee lapsia ja perheitä. Päiväkotikin on tuossa kulman takana, ja kaikki vihreään vessaan menevät kulkevat sen ohi, hän sanoo.

Jos olisi paikka, minne mennä ottamaan annos, Laurin mukaan ympäristö siistiytyisi ja ulkopuolisillakin olisi turvallisempaa.

– Valtio lupasi käyttöhuoneet, mutta niitä ei ikinä tullut, hän sanoo. _**


Lauria vähän hymyilyttää, kun hän miettii sitä, että poliitikot kiistelevät nyt käyttöhuoneista.

Helsinki on jo pari vuotta sitten pyytänyt sosiaali- ja terveysministeriöltä erillislakia, joka sallisi huumeiden käyttöhuoneiden kokeilun kaupungissa.

– En tiedä kumpi on ikävämpää: käyttöhuoneet vai se, että jengi tykittää itseään poliisiauton edessä ja poliisia ei kiinnosta.

Lauri toivoisi, että rauhoittavia lääkkeitä saisi helpommin laillisesti.

– Romanialaiset tulivat tänne ja toivat mukanaan heidän kopiolääkkeensä, jotka muistuttavat rauhoittavaa, hän kertoo.

Rikoskomisario Jari Nikonen Helsingin huumepoliisista sanoo, että välillä käyttäjiltä tulee epäilyksiä Itä-Euroopan maista tulevista aineista. Niitä on lähetetty rikoslaboratorioihin tutkittavaksi.

– Näyttöä siitä, että ne sisältäisivät jotakin muuta kuin pakkauksessa lukee, ei kuitenkaan ole, rikoskomisario sanoo.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Henkilö polttaa tupakkaa ja avaa limsapulloa aurinkolasit päässä Vaasanpuistikossa.
Henry ei usko, että päihteidenkäyttäjät pahastuisivat, jos heille osoitettaisiin jokin syrjäisempi puisto, jossa he saisivat olla rauhassa. Aalto Puutio / Yle

Henry: "Tämä häiritsee ihmisiä, kun he ryntäävät töihin"

Henry käy muutaman kerran viikossa Piritorilla.

Hänellä on asunto, mutta se on sen verran kaukana, että siellä on yksinäistä. Henry kertoo asuneensa myös Tukholmassa 30 vuotta.

– Masennuin siellä mummojen keskellä, kaverini ovat Helsingissä, Henry sanoo.

Hänellä on idea Vaasanpuistikon rauhoittamiseksi.

– Kyllä minä ymmärrän, että tämä häiritsee ihmisiä, kun heillä on lapsia ja he ryntäävät töihin.

Henryn mielestä päihteiden käyttäjille voisi olla joku syrjäisempi paikka, vaikka joku hylätty puisto, jossa he saisivat olla rauhassa.

– Pyysin itseni katkolle, kun olin festannut vähän liikaa. Minulle sanottiin, että jatkuvalla syötöllä ei voi päästä.

Hän sanoo pyytäneensä kymmenen vuoden aikana yhden kerran aiemmin itselleen apua.

Moni pyytää jalkautuvilta työntekijöiltä vettä. On kuuma. Näille ihmisille helle on vaarallista nestehukan vuoksi.

Piritorin kulmalla, portailla Vaasankadulla, istuu nuori nainen, joka äsken oli torilla. Puheesta ei saa enää selvää, silmät harittavat.

Maahanmuuttajataustainen asunnoton nuori mies kertoo, ettei tykkää elämästään eikä Hietaniemen asuntolasta, jossa joutuu yöpymään. Siellä on rauhatonta.

– Ihmiset narkkaavat siellä, hän sanoo.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Mattias Isaksson puhuu toiselle henkilölle ja puristaa tätä olasta ystävällisesti.
Iloinen jälleenäkeminen. Piritorilla kohtaavat kokemustyöntekijä ja tuttu nainen monen kymmenen vuoden takaa. Aalto Puutio / Yle

Isoäiti: "En halunnut olla mummo, joka narkkaa"

Vaasanaukiolle pölähtää puhelias pitkätukkainen nainen.

Diakonissalaitoksen jalkautuvan työn mukana liikkuva kokemustyöntekijä, Mattias Isaksson, saa lämpimän halauksen.

He tuntevat toisensa vuosikymmenten takaa.

– Mattiaksella oli silloinkin aina paksut mustat pokat, nainen nauraa.

Pian 50–vuotiaan naisen rankka elämä näkyy kasvoilta, vaikka ilme on iloinen. Hän ei halua nimeään juttuun, koska ei kuulemma käy enää juuri koskaan Piritorilla.

Hän lopetti huumeiden käytön vuosia sitten, kun hän sai lapsenlapsen ja pääsi vankilasta.

– En halunnut olla mummo, joka narkkaa, hän nauraa.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Ihminen kävelee toisen tukemana Vaasanpuistikon laitaa.
Diakonissalaitoksen vertaistyöntekijä lähti saattaamaan huonossa kunnossa ollutta nuorta miestä pois auringon porotuksesta. Lähellä ei ole mitään sisätilaa, jonne voisi mennä lepäämään. Koronan takia monet paikat menivät kiinni tai muuttuivat etäpalveluiksi.Aalto Puutio / Yle
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Diakonissalaitoksen työntekijä Vaasanpuistikossa.
"Repuissamme vettä, käyttövälineitä ja kannattava tietokone, jos jonkun kadulla asuvan täytyy saada vaikkapa toimeentulotukihakemus lähetettyä", Diakonissalaitoksen projektityöntekijä Jenny Kaasinen-Wickman kertoo.Aalto Puutio / Yle

Asunnottomuus kestää pidempään ja kaduilla on entistä enemmän nuoria, sanoo Diakonissalaitoksen Tukialus-projektin työntekijä Jenny Kaasinen-Wickman.

– Meidän ihmiset ovat hyvin väsyneitä psyykkisesti ja fyysisesti.

Viisi vuotta näitä ihmisiä joka työpäivä tavanneena hän on sitä mieltä, että he eivät käyttäisi päihteitä, jos ei olisi pakko.

– Nämä ihmiset käyttävät päihteitä suojatakseen itseään, joko traumoilta tai elämältä, Kaasinen-Wikman sanoo.

Asunnottomille ja päihteiden käyttäjille pitäisi saada lisää matalan kynnyksen palveluita, paikkoja, jossa he voisivat viettää aikaa ja saada apua.

– Me tarvitsisimme myös käyttöhuoneet mahdollistavan poikkeuslain, Kaasinen-Wikman toteaa.

– Jos joudut yöpymään vihreässä vessassa, niin päihteiden käyttö on siinä vaiheessa selviytymiskeino, ei siistiä tai makeeta, hän sanoo.

Hänen mukaansa suonensisäisiä huumeita käyttävät eivät haluaisi käyttää vihreitä vessoja. Se on sitä paitsi terveysriski.

– Meidän ihmisillä on myös ihmisarvo, Kaasinen-Wikman sanoo.

Lue myös:

Helsingin poliisi poisti Kallion alueelta kaikkiaan 1 166 henkilöä tehovalvontajakson aikana – 123 etsintäkuulututettua tavoitettiin

Asukkaat huolestuneita Kallion häiriöistä, poliisi lisää valvontaa palautteen perusteella

Herätys: Suomen liittymispöytäkirja Natoon allekirjoitetaan tänään | Venäjä tyhjensi Alakurtin tukikohtansa | Koulut valmistautuvat ukrainalaisoppilaisiin

Suomen liittymispöytäkirja allekirjoitetaan Naton päämajassa

Tiistaina sotilasliitto Naton jäsenmaiden suurlähettiläät allekirjoittavat Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä koskevan liittymispöytäkirjan. Suomea Naton neuvostossa pidettävässä tilaisuudessa edustaa ulkoministeri Pekka Haavisto. Tilaisuutta voi seurata Yle Areenassa klo 11 alkaen.

Satelliittikuvat paljastavat: Venäjän sotilastukikohta Suomen lähellä tyhjeni yllättäen

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Alakurtin varuskunta satelliittikuvassa 26.6.2022. Kuvaan on merkitty punaisella alueet, joista on lisäksi tarkemmat kuvat.
Alakurtin varuskunta satelliittikuvassa 26. kesäkuuta 2022. Kuvaan on merkitty punaisella alueet, joissa säilytetään suurinta osaa tukikohdan kalustosta. Airbus DS, kuvankäsittely: Otso Ritonummi / Yle

Ylen hankkimat satelliittikuvat kertovat, että Alakurtin sotilastukikohdasta Suomen rajan läheltä on hävinnyt suuri määrä Venäjän maavoimien kalustoa.

– On hyvin todennäköistä, että ne on lähetetty junalla Ukrainaan, sanoo sotilasasiantuntija Marko Eklund.

Kaluston siirrosta ei ole kerrottu julkisuudessa Venäjällä eikä Suomessa.

Koulut eri puolilla Suomea valmistautuvat ottamaan tuhansia ukrainalaislapsia syyslukukaudelle

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Erika Ulfsson håller lektion för ukrainska barn
Opettaja Erika Ulfsson vetää oppituntia ukrainalaisille lapsille ruotsinkielisellä Malmin koululla (Malms skola) Paraisilla maaliskuussa. Arash Matin / Yle

Suomeen on paennut jo lähes 7 000 ukrainalaista koululaista ja sodan jatkuessa määrä kasvaa. Moni koulu on jo perustanut lisää opetusryhmiä ja palkannut uusia opettajia. Samalla hallitus pohtii, pitäisikö Ukrainasta paenneista lapsista tehdä oppivelvollisia.

Hoivayritysten lisäksi yhä useammat kunnat etsivät nyt työvoimaa Aasiasta

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Asukas Milda Kieksi ja hoiva-avustaja Donna Cosio istuvat Attendo Vanamon parvekkeella ja katsovat laulukirjaa.
Kemijärven vanhuksille löytyi hoitajia Filippiineiltä.Annu Passoja / Yle

Ulkomaisia hoitajia Suomeen tuovat yritykset aikovat rekrytoida työntekijöitä ensi vuonna kaksi kertaa enemmän kuin tänä vuonna. Filippiinien lisäksi hoitajia rekrytoidaan nyt myös Intiasta. Kansainvälinen kilpailu hoitajista on kovaa, mutta Suomeen työntekijöitä houkuttelee muun muassa onnellisen maan maine.

Sää viilenee

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Tiistain sääkartta.

Sadekuuroja tulee tiistaina lähes koko maassa. Sateen seassa on myös ukkosta, ja etenkin lännessä ja pohjoisessa ukkospuuskat voivat olla voimakkaita. Lännessä lämpötila jää 20 asteen vaiheille, idässä päästäneen vielä hellelukemiin. Etelässä puhaltaa puuskainen tuuli.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Verohallinto löysi ravintolavalvonnassa noin 20 miljoonaa euroa maksamattomia veroja – tällainen on tyypillinen veroja kiertävä ravintola

Verohallinto on löytänyt ravintoloiden valvonnassa viidessä vuodessa 19,5 miljoonaa euroa maksamattomia veroja, tiedottaa Verohallinto. Tästä 8 miljoonaa euroa on maksamatta jääneitä yrityksen tuloveroja.

Kaikkiaan valvonnassa on löydetty tänä aikana 40 miljoonan euron edestä salattuja tuloja.

Verohallinto valmistautuu tekemään ensi vuoden alusta lähtien verotarkastuksia ja muita valvontatoimia satoihin ruokaravintoloihin eri puolilla Suomea.

– Vaikka suurin osa ravintola-alan yrittäjistä maksaa veronsa kuten pitääkin, ravintola-alalla harmaata taloutta on valitettavasti paljon. Me Verohallinnossa saamme muun informaation lisäksi runsaasti tietoa yritystoimintaan liittyvistä maksutapahtumista, joten verojen välttelemisestä ja tulojen salaamisesta jää kiinni, sanoo apulaisjohtaja Tarja Valsi Verohallinnosta.

Veroja kiertävä ravintola maksaa liian pientä palkkaa työntekijöilleen

Verohallinnon mukaan tyypillinen veroja kiertävä ravintola on pieni tai keskikokoinen anniskeluravintola tai kebab- tai pizzeriaravintola.

– On nähtävissä, että suurin osa veroja välttelevistä yrityksistä toimii tietoisesti ja tekee mutkikkaitakin järjestelyitä verojen maksua karttaakseen. Käytännössä vain harva ravintola-alan yritys jättää verot maksamatta osaamattomuuden vuoksi, Valsi sanoo.

Veroja vältteleville ravintoloille on Verohallinnon mukaan tyypillistä, että ne maksavat työntekijöilleen niin pientä palkkaa, että palkkatulon lisäksi työntekijällä on mahdollisuus saada samanaikaisesti työttömyystukea. Maksetut palkat voidaan myös jättää ilmoittamatta Verohallinnolle.

– Havaintojemme mukaan monissa ravintoloissa työntekijöiden todelliset tulot koostuvat muutaman sadan euron suuruisesta virallisesta palkasta, pimeästi maksetusta palkasta sekä työttömyystuesta. Tämä on paitsi verovälttelyä, myös sosiaalitukien väärinkäyttöä, ja ilmiön kitkemiseksi tarvitaan tehokasta tietojenvaihtoa ja yhteistyötä, Valsi sanoo.

Lue lisää aiheesta:

Ravintola myi pizzaa yli 100 000 eurolla ohi kassan – yrittäjälle ehdollista vankeutta

Ravintolayrittäjä laiminlöi kirjanpidon ja ilmoitti yrityksen verot väärin – tuomittiin maksamaan verohallinnolle yli 80 000 euroa

Valtorin entisen toimitusjohtajan Tero Latvakankaan epäillään käsitelleen työntekijän työsuhdeasioita esteellisenä

Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorin toimitusjohtajan paikalta eronneen Tero Latvakankaan esteellisyysepäily liittyy työntekijän työsuhdetta koskevaan päätöksentekoon.

Valtiovarainministeriön STT:lle toimittamista asiakirjoista ilmenee, että ministeriö sai helmikuun puolessavälissä hallintokantelun Latvakankaan mahdollisesta esteellisyydestä. Selvitysasiakirjojen perusteella epäily liittyy päätöksentekoon, joka koskee erään työntekijän työvapaata ja sieltä paluuta.

Latvakangas ilmoitti 20. kesäkuuta irtisanoutuvansa Valtorin toimitusjohtajan tehtävästä, koska hänestä tehtiin esteellisyysepäilyn vuoksi tutkintapyyntö poliisille. Virkarikosepäilyä koskevan tutkintapyynnön poliisille teki valtiovarainministeriö.

Esteellisyysepäily liittyy asiakirjojen mukaan työvapaaseen

Valtiovarainministeriö selvitti kevään aikana kantelussa esitettyjä väitteitä muun muassa Latvakankaalta ja kolmelta muulta ihmiseltä.

Sitä, millaisesta työvapaasta tai esteellisyyssuhteesta on tarkalleen ollut kyse, ei asiakirjojen julkisista versioista ilmene. Ministeriö on julkisuuslakiin vedoten salannut muun muassa aineistoa, jota se on liittänyt poliisille tekemäänsä tutkintapyyntöön. Hallinto- ja kehitysjohtaja Anu Nousiainen ei myöskään kommentoi tarkemmin yksityiskohtia.

– En pysty avaamaan asiaa tässä vaiheessa tarkemmin, Nousiainen sanoo.

Valtiovarainministeriö teki Helsingin poliisille tutkintapyynnön Latvakankaan epäillystä esteellisyydestä 16. kesäkuuta. Samana päivänä valtiovarainministeriö kutsui Latvakankaan kuulemiseen, jossa oli kutsun mukaan tarkoitus käsitellä hänen mahdollista virasta pidättämistään tutkinnan ajaksi tai irtisanomistaan.

– Ministeriön alustavan arvion mukaan edellä todettu virkamiehen menettely on kokonaisarvioinnin perusteella sen kaltaista, että sillä voidaan arvioida olevan vaikutusta virkamiehen edellytyksiin hoitaa virkaansa kuuluvia tehtäviä asianmukaisesti ja luotettavasti, ministeriön kuulemisilmoituksessa todetaan.

Neljä päivää kuulemispyynnön lähettämisen jälkeen Valtori tiedotti Latvakankaan irtisanoutumisesta.

Latvakangas on kiistänyt painostuksen

Epäselvää on, käytiinkö kuulemista ollenkaan vai muuttuiko se tarpeettomaksi Latvakankaan irtisanoutumisen jälkeen. Valtiovarainministeriön Nousiainen ei ota kantaa asian käsittelyyn, eikä Tero Latvakangas maanantaina vastannut STT:n yhteydenottopyyntöihin.

– Olen tullut siihen johtopäätökseen, että on selvempää ja Valtorin etu, että väistyn tässä kohden, Latvakangas totesi Valtorin tiedotteessa kesäkuussa. Irtisanomisilmoituksen jälkeen Latvakangas on julkisuudessa kertonut, että hän päätti itse irtisanoutua.

– Voin käsi sydämellä sanoa, että miltään taholta ei ole tullut painostusta irtisanoutua, hän kommentoi kesäkuussa Helsingin Sanomille.

Läheistä koskevien asioiden käsittely kielletty

Hallintolain mukaan virkamies ei saa osallistua esimerkiksi itseään, puolisoaan, lapsiaan tai lähisukulaisiaan koskevien asioiden käsittelyyn.

Esteellisyyttä on osallistua myös yritystä tai laitosta koskevaan päätöksentekoon, jos virkamiehen läheinen on siellä johtoasemassa. Tero Latvakangas aloitti Valtorin toimitusjohtajana toukokuussa 2021. Sitä ennen hän toimi Valtorissa tuotantojohtajana.

Virallisesti Latvakankaan työsuhde Valtorin johdossa päättyy 22. heinäkuuta. Uuden toimitusjohtajan haku on käynnistynyt, ja toimitusjohtajan sijaiseksi on valittu Valtorin asiakaskokemusjohtaja Paula Kujansivu.

STT ei maanantaina saanut Helsingin poliisilta selvyyttä siihen, onko tutkintapyynnön vuoksi päätetty käynnistää esitutkinta.

Lue lisää aiheesta:

Valtorin toimitusjohtaja eroaa – ”Minusta on tehty Helsingin poliisille tutkintapyyntö esteellisyysepäilyyn liittyen"

Satelliittikuvat näyttävät, millainen on Venäjän iskukyky maamme lähellä – suomalainen majuri: Ei riitä yllätyshyökkäykseen Suomea vastaan

Kävimme läpi Venäjän sotavoimia Suomen lähialueilla kymmenien satelliittikuvien avulla. Niistä piirtyy kuva monipuolisesta armeijasta, jota tappiot Ukrainassa ovat heikentäneet. Tässä jutussa pääset tutkimaan venäläisiä tukikohtia itse.

Jani Halmeen kolumni: Kalevalassa juodaan paljon kaljaa

Suomalaiset pitävät itseään viinaan menevänä kansana. Se on myytti. Olemme millä tahansa mittarilla punnittuna olutmaa. Puolet kaikesta Suomessa kulutetusta alkoholista juomme oluena, kun väkevien viinojen määrä on alle viidennes.

Perinteisen muotoinen kaljapullo kuuluu Uuno Turhapuron käteen ja pussikalja on saanut ikioman romaanin.

Suomi on ollut olutmaa oikeastaan aina. Maailman olutharrastajien syvästi kunnioittama sahti on suora ikkuna keskiajalle. Muinaissuomalaiset tiesivät, että oluessa on väkeä. Sitä yliluonnollista taikavoimaa, jota oli salamassa, tulessa tai vaikkapa karhun hampaassa. Oluessa väki oli vahva, koska se pystyi muuttamaan asioita toiseksi. Aivan kuten tuli muutti puun tuhkaksi, muutti olut ihmisen erilaiseksi. Niin sisäisesti kuin ulkoisesti.

Oluella on myös iso kulttuurillinen merkitys. Jokainen suomalainen pystyy kuvittelemaan eteensä kaurismäkeläisen keskiolutkuppilan. Se onnistuu, vaikkei olisi koskaan nähnyt ainoatakaan Aki Kaurismäen elokuvaa.

Kansallismaalarimme Albert Edelfelt kuittasi ravintola Kappelissa pitkän laskun maalaamalla keittiön seinään muotokuvan oluen keksijänä pidetystä kuningas Gam-bro-siuksesta.

Perinteisen muotoinen kaljapullo kuuluu Uuno Turhapuron käteen ja pussikalja on saanut ikioman romaanin. Olviretki Schleusingenissa -näytelmää pidetään nykyään yhtenä Aleksis Kiven tärkeimmistä teoksista.

Oluen tekemisestä kerrotaan Kalevalassa 400 säkeen verran, kun taas maailman luomiseen riittää vaivaiset 200 säettä.

Keskeisimpiä kirjallisia ylistyksiä oluelle on kuitenkin kansalliseepoksemme Kalevala.

Kalevalassa juodaan paljon kaljaa. Kohtauksista tunnetuin lienee runo mahtavista Pohjolan häistä, jotka ovat menossa monkään, kun ei ole olutta. Mahtava härkäkin on jo tapettu, mutta olut ei vaan lähde käymään. Vanhaa kunnon Väinämöistähän siinä sitten tarvittiin. Väinämöinen otti ensin vähän kaljaa ja sai taikalaulullaan oluen oitis valmistumaan.

Oluen tekemisestä kerrotaan Kalevalassa 400 säkeen verran, kun taas maailman luomiseen riittää vaivaiset 200 säettä.

Kalevala on myös kätevä opaskirja. Elias Lönnrot kirjasi teokseen erittäin yksityiskohtaiset ohjeet, kuinka tehdä itselleen halvalla ja kätevästi oikein vahvaa kotiolutta. Janoinen kansa sai runomuodossa opastusta ohran ja humalan kylvämisestä ja niiden keskeisestä roolista kuohujuoman syntymisessä. Käyminen laitetaan Kalevalassa käyntiin mesiheinällä. Hiivaa eivät tarujemme sankarit vielä tunteneet.

Sukupuoliroolit ovat tunnetusti Kalevalassa päin ikihonkia. Miehet rellestävät ja naiset joko itkevät lohduttomasti tai ovat ankeita akkoja. Oluesta puhuttaessa tilanne on onneksi parempi. Kalevalan mukaan oluen syntyyn vaikuttaneista tahoista suurin on jumalatar nimeltään Osmotar.

Oluen iloja ei myöskään ole sukupuolisidonnaisesti tai yhteiskuntaluokittain rajattu. Kalevalassa olut "pani naiset naurusuulle, miehet mielelle hyvälle, hurskahat iloitsemahan, hullut huppeloitsemahan”.

Mielestäni tärkein Kalevalan oppi liittyy kansalliseen minäkuvaan. Siinä kun ei juopotella yksin ja juroteta synkkänä. Kalevalassa olut tekee täkäläisistä taitavia tarinankertojia ja innokkaita laulajia. Kuohujuoma vapautti kielenkannat ja sai runotaiturit kaivamaan esiin kanteleensa sekä värssyvarantonsa.

Kalevalassa tiedetään, ettei alkoholia ole tarkoitettu yksin juotavaksi. Sen luonteeseen kuuluu ystävyyksien luominen ja vaaliminen. Suurten tarujen aikaan alkoholi oli ilon, ei surun tuoja.

Huolehditaan osaltamme, että näin on nykyäänkin.

Jani Halme

Kirjoittaja on Helsingissä ja Parikkalassa asuva luova johtaja ja toimittaja.

Kolumnista voi keskustella 6.7. klo 23.00 asti.

Katso myös:

Tervo ja Halme tosisuomalaisuutta etsimässä

Kesäbistron yrittäjältä loppui keinot saada nuoret ymmärtämään, mitä töissä oleminen tarkoittaa – päätti aloittaa kesän työnohjauksella

Mikkeliläisessä Satama Cafe & Bistrossa on täysi tohina päällä, vaikka kesäkahvilan luukut avautuivat vasta pari minuuttia sitten. Kesätyöntekijät suihkivat edestakaisin pienessä keittiössä, jonka kuumuutta viilennin yrittää helpottaa.

Joka puolella on lappuja, joissa muistutetaan, että pöydät pitää pyyhkiä, pakastin pitää kiinni ja roskikset tyhjentää. Muistilaput eivät kuitenkaan riitä siihen, että työt hoidetaan kunnolla.

Siihen tarvitaan sitoutumista ja työn merkitykselliseksi kokemista.

– Vuosi vuodelta on vaikeampaa saada nuoret ymmärtämään, että jos roskikset pitää tyhjentää joka päivä, se todella pitää tehdä joka päivä. Tai, että kännykkää ei voi pitää mukana palveluammatissa, yrittäjä Paavo Koistinen sanoo.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Mies kantaa tuolia kesäravintolassa.
Paavo Koistinen on toiminut yrittäjänä Mikkelin satamassa kuusi vuotta. Esa Huuhko / Yle

Viime talven aikana Koistinen pohti, miten ehkä ensi kertaa työelämään tuleville nuorille saisi kerrottua aiempaa paremmin, mitä töissä oleminen tarkoittaa.

Häntä otti myös päähän se, että joka tuutissa kuulutetaan, kuinka ankeaa ravintola-alalla on.

Näiden kahden ajatuksen siivittämänä Koistinen päätti kokeilla jotakin erilaista: tänä vuonna kesä aloitettaisiin ammattilaisen vetämällä työnohjauksella.

– Olen itse jo niin vanha stara, että on sukupolvien välistä kuilua ja kielikuvat ovat minulla ja nuorilla erilaisia. Ulkopuolisen kertomana viesti ehkä menee paremmin perille, Koistinen sanoo.

Työnohjauksessa kaivettiin persoonat esiin

Työnohjaus ei ole ravintola-alalla ylipäätään arkipäivää, saati, että kausityöntekijöille järjestettäisiin moista. Matkailu- ja Ravintolapalvelut Maran työmarkkinajohtaja Olli Varmo pitää ideaa hyvänä ja uskoo sen vaikuttavan asiakaspalveluunkin.

Paavo Koistisen pulma nuorten työhön sitouttamisesta on Varmon mukaan kausityössä tuttu keskustelun aihe.

– Joka kesä puhutaan siitä, miten osa nuorista ei ymmärrä, miten töissä pitäisi olla. En kuitenkaan näe, että se olisi lisääntynyt. Ala työllistää kesäisin tuhansia kausityöntekijöitä ja valtaosa näistä työsuhteista sujuu ilman mitään ongelmia, Varmo sanoo.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Jäätelömyyjä ojentaa jäätelöä kioskista ulkona olevalle asiakkaalle.
Tiia Vuorilahti myy jäätelöä jo toista kesää. Esa Huuhko / Yle

Satama Cafe & Bistron työntekijät kokoontuivat kesäkuun alussa yhteen työnohjaaja, psykologi Sari Kujanpään ohjaamana. Tilaisuuden aluksi jokaisen piti valita mieleisensä tuoli, joka kuvastaa omaa persoonaa ja vahvuuksia ja perustella valintaansa.

– Lähdin rakentamaan päivää sen pohjalle, keitä olemme ihmisinä. He eivät tunteneet toisiaan kovin hyvin siinä vaiheessa. Ajattelin, että täytyy löytää persoona, jonka kanssa teet kesän töitä, Kujanpää kertoo.

Tarralapuille kirjoitettiin nimettömästi ajatuksia siitä, mikä on kunkin perustehtävä ja kysyttiin mieltä askarruttavia asioita. Niitä olivat esimerkiksi,miten työtunnit merkataan, miten saan työvaatteeni, mistä tiedän milloin työvuoroni on ja mikä työnjakomme on.

– Esihenkilö sai näin tiedon epäselvistä asioista, eikä nuorten tarvitse koko kesää arvella, mitenkähän tämä juttu nyt meni, Kujanpää sanoo.

Samalla mallinnettiin taitoa kysyä suoraan vaikeista tai epäselvistä asioista. Lopuksi sovittiin yhdessä työpaikan pelisäännöt.

.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
A4-paperilla lukee
Työnohjauksessa työntekijät saivat täyttää nimettömästi tarralapuille ajatuksiaan työstä.Sari Kujanpää / Ajatuskuja

“Tökeröä arvostella nuoria”

Nyt satamassa on paiskittu töitä yhdessä kuukausi. 19-vuotias Maija Putkonen myy asiakkaille kahvia ja pullaa. 16-vuotias Tiia Vuorilahti pyörittelee viereisessä kioskissa jäätelöpalloja.

Molemmat uskovat, että yhteishenki on työnohjauksen ansiosta parempi kuin se olisi ollut ilman sitä.

– Olen ollut jo niin monta kesää töissä, että se on rutiininomaista ja tiedän, miten töissä ollaan. Mutta tilaisuudesta tuli heti avoimempi ilmapiiri ja pääsi heti ihmisen pintaa syvemmälle, Maija Putkonen sanoo.

Vuorilahden mielestä parasta antia oli tavata työkaverit etukäteen.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Kassakoneen edessä on pöytään liimattu muistilappuja.
Työpisteillä on muistilappuja, joissa muistutetaan, mitä voi tehdä, jos on ylimääräistä aikaa. Esa Huuhko / Yle

Kumpikin ihmettelee keskustelua siitä, etteivät nuoret tietäisi mitä töissä oleminen tarkoittaa. Vuorilahti uskoo, että työnantajat ovat ennakkoluuloisia.

– Minusta töissä oleminen tarkoittaa sitä, että tehdään mitä on käsketty tekemään ja pidetään kiinni pelisäännöistä. Ensimmäisessä työpaikassani viime kesänä eka viikko oli vaikea, kun en vielä tiennyt, miten jutut tehdään, Vuorilahti sanoo.

Putkosen mielestä nuorten arvostelu on suorastaa tökeröä. Toisaalta hän ymmärtää, että on nuoren omasta luonteesta kiinni, miten kovasti haluaa näyttää olevansa luottamuksen arvoinen.

– Ekoilla työpaikoilla on iso merkitys sille, millainen käsitys työnteosta muodostuu. Ne ohjaavat paljon ajattelua siitä, miten työ pitää tehdä.

Pelkkä työnohjaus ei riitä perehdytykseen

Kausityössä työhön perehdytys keskittyy tavallisesti eri työvaiheiden ja työhön liittyvien laitteiden läpikäymiseen. Tavallisesti, mitä isompi työnantaja on kyseessä, sen varmemmin perehdytykseen on luotu tarkka prosessi.

SAK:n Kesäduunari-infoon on kuitenkin tullut tänäkin kesänä runsaasti puheluita, joissa nuoret kysyvät, mitä tehdä, kun perehdytys on jäänyt puolitiehen tai sitä ei ole ollut lainkaan.

Pahimmillaan nämä tilanteet ovat johtaneet työtapaturmiin, kesäduunarineuvoja Hanna-Marilla Zidan sanoo.

Työnantajalla on lain määräämä velvollisuus perehdyttää työntekijä työhön. Zidan pitää psykologin ottamista mukaan perehdytykseen ihan hyvänä asiana, mutta se ei voi olla ainoa keino perehdyttää työhön.

– Nykyään puhutaan paljon henkisestä kuormituksesta ja jaksamisesta. Siihen työpsykologi varmaan voi antaa keinoja, mutta mitä tulee itse työntekoon ja turvallisuuteen, niin psykologi ei ole paras keino perehdyttämiseen.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Sataman kahvila Mikkelissä.
Satama Cafe & Bistrossa on kahvila, street food -kontti ja jäätelökioski. Esa Huuhko / Yle

Satama Cafe & Bistrossa varsinaiset työvaiheet opeteltiin kokeneemman työntekijän kanssa ensimmäisessä työvuorossa.

Yrittäjä Paavo Koistinen on tyytyväinen ratkaisuunsa aloittaa kesä työnohjauksella. Kun pelisäännöt on sovittu kesän alussa yhdessä saman pöydän ääressä, niiden noudattamiseen on helpompi vedota pitkin kesää.

Hän aikoo toistaa käytännön ensi kesänäkin.

– En näe mitään syytä miksi ei. Tämä oli hyvä juttu.


Maskun Kalustetalolle vaaditaan miljoonan euron sakkoja harhaanjohtavasta alennusmarkkinoinnista

Kuluttaja-asiamies katsoo, että Maskun Kalustetalon pitää maksaa miljoonan euron seuraamusmaksu toistuvasta harhaanjohtavasta alennusmarkkinoinnista.

Kuluttaja-asiamiehen selvityksen mukaan alehinnat, jotka kalustekauppa ilmoittaa markkinoinnissaan on laskettu sellaisista hinnoista, joita yritys ei todellisuudessa ole perinyt.

KKV katsoo tiedotteessaan, että Maskun Kalustetalo luo kuluttajille kalusteiden markkinoinnissa mielikuvia suurista alennuksista käyttämällä myyntihinnan yhteydessä vertailuhintoja, alennusprosentteja tai muita alennuksiin viittaavia ilmaisuja, jotka eivät anna totuudenmukaista kuvaa todellisesta hintatasosta.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto kertoo tiedotteessaan, että suurten alennusten tarjoaminen kuluttajille ei ole kiellettyä, mutta alennuksilla ei myöskään saa luoda harhaanjohtavaa mielikuvaa suuresta, jopa yli tuhannen euron alennuksesta, jos tuotetta ei kuitenkaan käytännössä juuri lainkaan tarjota korkeammalla hinnalla, eli niin sanotulla normaalihinnalla.

Täten kuluttaja-asiamies esittää miljoonan euron seuraamusmaksua markkinaoikeudessa yritykselle.

Tuomittu markkinaoikeudessa jo kolmesti aiemmin

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun kuluttaja-asiamies on kiinnittänyt huomiota Maskun Kalustetalon markkinointiin.

Aikaisemmin Maskun Kalustetalon markkinointi on ollut markkinaoikeuden käsittelyssä kolme kertaa ja yritys on tuomittu siellä jokaisella kerralla. Viimeksi vuonna 2016 Maskun Kalustetaloa on kielletty markkinaoikeudessa markkinoimaan tuotteita kuluttajasuojalain vastaisesti ja se on tuomittu kahdesti myös uhkasakkoihin.

KKV:n mukaan markkinaoikeuden määräämillä kielloilla ja kieltojen tehosteeksi asetetuilla uhkasakoilla ei ole ollut tavoiteltua vaikutusta Maskun markkinointiin.

– Käytössä oleva uhkasakolla tehostettu kielto ei ole ollut tehokas, koska asetetut uhkasakot eivät Maskun kohdalla ole olleet riittävän varoittavia. On tärkeää, että tahallisesta kuluttajansuojalain rikkomisesta voidaan määrätä riittävän suuri seuraamusmaksu, sanoo tiedotteessa johtaja Miina Ojajärvi.

Lue lisää:

Huonekalukaupan alennusmyyntien sekamelska hiertää edelleen – kauppias: “Jokainen tajuaa, ettei kahta mersua voi ostaa yhden hinnalla”

Kuluttaja-asiamies: Huonekaluja myydään kuvitteellisilla aleprosenteilla

Suomesta tulee Naton tarkkailijajäsen – lue tästä lyhyesti, mitä se tarkoittaa ja mitä seuraavaksi tapahtuu

Eilen maanantaina uutisoitiin, että Suomen ja Ruotsin liittymisneuvottelut Naton kanssa on saatettu päätökseen. Naton mukaan molemmat ovat vahvistaneet tahtonsa ja kykynsä täyttää Nato-jäsenyyden poliittiset, lailliset ja sotilaalliset velvoitteet.

Näin ollen Nato-jäsenyys voi tiistaina nytkähtää konkreettisen askeleen eteenpäin.

Mitä tänään tapahtuu?

Suomen ja Ruotsin liittymispöytäkirjat allekirjoitetaan tänään sotilasliitto Naton päämajassa Brysselissä.

Allekirjoitustilaisuudessa 30:tä Nato-maata edustavat niiden Nato-suurlähettiläät. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja hänen ruotsalaiskollegansa Ann Linde ovat läsnä tilaisuudessa.

Allekirjoitusten jälkeen Suomesta ja Ruotsista tulee sotilasliiton tarkkailijajäseniä.

Katso tästä suoraa lähetystä allekirjoitustilaisuudesta ja lue liveseurantaa päivän tapahtumista.

Mitä tarkkailijajäsenyys tarkoittaa?

Tähän asti Suomi ja Ruotsi ovat olleet Naton kumppanimaita, mikä on mahdollistanut yhteistyön monissa kansainvälisissä sotilasharjoituksissa ja -operaatioissa.

Tarkkailijajäseninä maat pääsevät nyt osallistumaan Naton kokouksiin ja voivat puhua niissä, mutta eivät kuitenkaan voi osallistua äänestyksiin. Lisäksi Suomi ja Ruotsi saavat Natolta enemmän yksityiskohtaista tietoa, jota ei pelkille kumppaneille ole jaettu.

Tarkkailijajäseniä ei koske Naton tärkein ulottuvuus eli viides artikla, joka velvoittaa jäsenmaita auttamaan hyökkäyksen kohteeksi joutunutta maata.

Mitä seuraavaksi tapahtuu?

Kerhon uusi jäsen vaatii kaikkien nykyisen jäsenten hyväksynnän. Ennen kuin Suomesta ja Ruotsista tulee sotilasliiton varsinaisia jäseniä, pitää niiden jäsenyys siis vielä ratifioida eli saattaa voimaan kaikissa Nato-maissa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jokaisen Nato-maan parlamentti käsittelee ja hyväksyy Suomen ja Ruotsin liittymispöytäkirjat omien käytäntöjensä mukaan.

Suomesta ja Ruotsista tulee Naton varsinaisia jäseniä vasta sitten, kun viimeinenkin 30:stä Nato-maasta on jäsenyyden ratifioinut. Tähän on arvioitu kuluvan joitakin kuukausia tai jopa vuosi.

Onko Nato-jäsenyyden tiellä yhä esteitä?

Suomen ja Ruotsin suurin este Nato-jäsenyyden tiellä on edelleen Turkki.

Vaikka Turkin kanssa päästiin viime viikolla alustavaan sopimukseen eli yhteisymmärrysasiakirjaan, jonka turvin jäsenyys pääsee nyt nytkähtämään eteenpäin, Turkki pyrkinee jarruttamaan ratifiointia ja asettamaan sille uusia ehtoja.

Presidentti Recep Tayyip Erdoğanin sanoi heti, että Turkki ei voi ratifioida Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä, elleivät maat toteuta sovittuja lupauksia. On jo käynyt selväksi, että mailla on eri tulkintoja siitä, miten yhteisymmärrysasiakirjan sisältöä käytännössä on tarkoitus toteuttaa.

Lue lisää: Suomen, Ruotsin ja Turkin Nato-paperista taitetaan peistä vielä moneen kertaan, arvelevat Suomen kurdit

Muissakin maissa kuin Turkissa ratifiointiprosessi voi hidastua, esimerkiksi kansallisten vaalien ja sisäpoliittisten kysymysten vuoksi.

Sen sijaan esimerkiksi Natoon kuuluvat Tanska, Norja ja Viro ovat sanoneet pyrkivänsä ratifioimaan Suomen ja Ruotsin jäsenyydet mahdollisimman nopeasti.

Lue lisää:

Venäjän ja lännen suhteessa on uuden kylmän sodan piirteitä, sanoo kansainvälisen politiikan professori

"Hemmetin Suomi. Nyt meidänkin on ehkä pakko mennä mukaan", parahti ulkoministeri Ann Linde keväällä – lehti selvitti Ruotsin Nato-tien

Kirjeenvaihtajan analyysi: Sopu Turkin kanssa tuli Naton näkökulmasta kreivin aikaan – mutta onko Suomen ja Ruotsin ilo ennenaikaista?

Seuraamme historiallista Nato-päivää – Stoltenbergin haastattelu ja ulkoministeriön tiedotustilaisuus suorana kello 13.25

Liittymispöytäkirjan myötä Suomesta ja Ruotsista tulee Naton tarkkailijajäseniä ja ne pääsevät mukaan lähes kaikkeen Naton toimintaan.

Jäätelön maailmassa on kolme globaalia päämakua: vanilja, mansikka ja suklaa – mutta Suomessa on neljäskin päämaku, paljastaa suurin valmistaja

Jos viime kesän suosikkimakusi ei heti löydy jäätelökioskista tai kaupan kylmäaltaasta, niin sille on selkeä selitys.

– Satoja uutuusjäätelöitä tulee joka vuosi, jos kaikki valmistajat lasketaan, kertoo Suomen suurimman jäätelövalmistajan Fronerin markkinointipäällikkö Minna Brunberg.

– Kuluttajat ovat erittäin vaihtelunhaluisia. Pelin henki on paljon uutuuksia ja paljon vaihtelevuutta, komppaa Valion kategoriapäällikkö Mira Appelqvist.

Kesän ja hyvän sään merkitys koko liiketoiminnalle korostuvat ammattilaistermein "impulssi-tuotteissa", jotka kansankielellä tarkoittavat esimerkiksi jäätelötötteröitä ja tikkujätskejä.

– Kesä on kriittinen koko myynnille. Huonoa kesää ei loppuvuoden ponnistuksilla pysty paikkaamaan, Brunberg kiteyttää.

Suomen jäätelömarkkinoiden volyymiksi on arvioitu noin 400 miljoonaa euroa, virallista markkina-dataa ei löydy.

Kolmen koon jäätelökauppiaita

Suomalaisilla jäätelömarkkinoilla toimijat voidaan jakaa karkeasti kolmeen kastiin. Kansainväliset suuryhtiöt kuten Froneri ja Unilever omistavat lukuisia tunnetuimpia jäätelöbrändejä.

Esimerkiksi Valio Jäätelöfabriikki ja 3 Kaveria ovat pienempiä elintarviketeollisuuden toimijoita.

Kolmas luku ovat vain paikallisesti tunnetut, usein maitotilojen yhteydessä toimivat jäätelön valmistajat.

– Vuonna 2006 maataloudessa oli taas yksi vaikea aika. Oli enemmän menoja kuin tuloja ja ratkaisuja piti hakea. Minulla oli ollut aina haaveena maidon jatkojalostus. Maatalousnäyttelystä löydettiin sitten tämä kansainvälinen maatilajäätelöiden konsepti, kertoo Kyytselän jäätelön perustaja Juha Putkonen.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Kyytselän jäätelön Juha Putkonen pitää käsissään rommia ja rusinoita sisältävää laatikkoa Mikkelin Virtasalmella.
Rusinat marinoituvat yhdessä rommissa useita viikkoja, ja sitten päätteeksi lorautetaan vielä puolitoista desiä toista rommilaatua, kuvailee Juha Putkonen rommirusinajäätelönsä salaisuutta. Markku Tuhkanen / Yle

Vanhempiensa Pieksämäen Virtasalmelle perustamalta maitotilalta lehmät lähtivät kolme vuotta myöhemmin.

Putkonen perheineen muutti päivätyön perässä 300 kilometrin päähän, mutta jäätelön valmistus kotitilalla on jatkunut aina loma-aikoina.

– Kerma on oikeaa kermaa eikä mitään valmistetta, ja mansikkajäätelöstä 56 prosenttia on mansikkaa. Meidän jäätelölitra painaa 800 grammaa, kuvailee Putkonen lopputuotetta.

Vuoden aikana Kyytselän jäätelökone tuuttaa 1000–3000 litraa ja noin 30 erilaista makua.

Kansainvälisessä yhteisössä on mukana satoja maatiloja. Jokainen on velvoitettu jakamaan yhden omaperäisen reseptin. Virtasalmen anti maailmalle oli salmiakkijäätelö.

– Kalliit raaka-aineet, pienet tuotantoerät ja kuljetuskustannukset ovat haasteena. Useat pienvalmistajat ovatkin siirtyneet ostoskeskuksien auloihin. Itse pidän kovasta kilpailusta, tuleepahan makuerot esille, Putkonen virnistää.

Suuret keskittävät tuotantoa

Maailmanlaajuinen elintarvikejätti Unilever osti vuosikymmen sitten Ingmanin jäätelöt ja nyt yhtiö lopettaa jäätelön teon Suomessa. Heinäkuun lopussa Ingmanin jäätelötehdas Sipoossa suljetaan, tehtaan 62 työntekijää on irtisanottu.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Glassar tillverkas på Ingmans fabrik
Ingmanin ensimmäiset jäätelöpuikot tulivat markkinoille vuonna 1978. Jäätelönvalmistus Sipoossa päättyy heinäkuun lopussa. YLE / Mathias Gustafsson

Nestlé puolestaan osti Valion Turengin jäätelötehtaan jo vuonna 2004. Kaksitoista vuotta myöhemmin elintarvikejätti perusti englantilaisen jäätelövalmistaja R&R:n kanssa Fronerin, josta tuli jäätelömaailman suurtoimija, myös Suomessa.

– Jäätelön maailmassa on kolme globaalia päämakua eli vanilja, mansikka ja suklaa. Suomessa päämakujen joukkoon voidaan laskea myös neljäs maku eli lakritsi, paljastaa Brunberg.

Valion jäätelötehtaan mukana omistajaa vaihtoi myös suomalaisen jäätelön vanhin liikemerkki, Pingviini. Moni kuluttaja luuleekin Fronerin jäätelökääreissä eskimon korvanneen etelämantereen asukin tarkoittavan yhä Valion tuotetta.

Kun Valio palasi jäätelöfabriikiksi vuonna 2018, yhtenä kiihokkeena oli Venäjän markkinat. Jäätelö kuului niihin elintarvikkeisiin, jotka eivät olleet vientipakotteiden piirissä.

– Samoilla Valion tuotemerkeillä silloin yritettiin, oli vientiä ja paikallista valmistusta, mutta se ei osoittautunut hintapisteiltään tai muuten toimivaksi ratkaisuksi, kuittaa Appelqvist Valiolta.

Valio luopui kaikesta liiketoiminnastaan Venäjällä pian Ukrainan sodan käynnistyttyä. Jäätelöbisnes oli lopetettu jo aiemmin.

Kuluttajien hinku jatkuviin maku-uutuuksiin ja kova kilpailu voivat olla osaltaan syynä myös jäätelönvalmistajien vastuullisuusvalvonnan puutteisiin.

Finnwatchin seitsemälle jäätelönvalmistajille ennen korona-aikaa lähettämä kysely paljasti ongelmia jäätelön raaka-aineiden vastuullisessa käytössä.

Maistuuko jäätelö sinulle? Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 3.7.2022 kello 23:een asti.

Moottoripyöräilijä kuoli risteyskolarissa Kuhmoisissa

Moottoripyörällä ajanut vanhempi mies kuoli risteyskolarissa Kuhmoisissa maanantaina päivällä. Henkilöauton ja moottoripyörän törmäys tapahtui kello 13 jälkeen tien 24 ja Harmoistentien risteyksessä.

Sisä-Suomen poliisin tutkinnassa on selvinnyt, että moottoripyörällä ajanut vanhempi mies oli ajanut tietä 24 Jämsän suunnasta kohti Lahtea. Harmoistentien risteyksessä henkilöautolla pysähdyksissä ollut iäkkäämpi nainen lähti henkilöautolla samaan aikaan ylittämään tietä Harmoistentien suunnasta. Kyseisessä risteyksessä on Harmoistentien suunnasta pakollista pysäyttämisen liikennemerkki, eli STOP-merkki.

Jämsän suunnasta tullut moottoripyöräilijä jarrutti huomatessaan auton tulevan risteyksestä, mutta törmäsi jarrutuksesta huolimatta tietä ylittäneen henkilöauton vasempaan kylkeen. Moottoripyörän kuljettaja menehtyi onnettomuuspaikalle.

Tapahtumapaikalla on nopeusrajoitus 80 kilometriä tunnissa. Poliisin paikalla tekemien tutkimusten perusteella moottoripyöräilijän ei epäillä ajaneen ylinopeutta.

Sisä-Suomen poliisi jatkaa onnettomuuden tutkintaa kuulustelemalla todistajia sekä selvittämällä oliko moottoripyörän kuljettajan veressä alkoholia tai muuta vastaavaa. Henkilöauton kuljettaja puhalsi poliisin mukaan nollat.

Tällä hetkellä poliisi epäilee henkilöauton kuljettajaa liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kuolemantuottamuksesta. Poliisi suorittaa myös kuolemansyyn tutkinnan.

Poliisi ei tutkinnan tässä vaiheessa tiedota asiasta enempää.

Viewing all 119768 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>