Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 118326

Murtomaasuksien lyhyt oppimäärä – "Siitä saa niin paljon enemmän irti silloin kun välineet ovat juuri itselle sopivat"

$
0
0

Hiihto on välineurheilua. Jos suksi ei luista tai pidä, hiihtäminen ei ole hauskaa.

– Siitä saa niin paljon enemmän irti silloin kun välineet ovat juuri itselle sopivat, toteaa Suomen Ladun aikuisliikunnan suunnittelija Wilhelm Stenbacka.

Suksien täytyy olla hiihtäjän pituudelle, painolle ja hiihtotekniikalle sopivat, mutta tämän lisäksi täytyy tehdä valinta erityyppisten suksien väliltä. Vaihtoehtoja on kuusi, viisi perinteiselle tyylille ja yhdet luisteluun.

Helppohoitoisia perinteisen hiihtotavan suksia haluavalle hiihtäjälle sekä aloittelijalle Stenbacka suosittelee nano-suksia. Jos haluaa parempaa luistoa ja hiihtotekniikka on jo hyvin hallussa, vaaka kääntyy viime vuosina jättisuosioon nousseiden karvapohjien eli skinien puolelle. Stenbackan mukaan ne ovat hyvät yleissukset aktiiviharrastajalle.

1) LUISTELUSUKSI

Luistelusuksien täytyy luistaa koko pohjan matkalta. Parhaan luiston saamiseksi ne täytyy voidella kulloisenkin kelin mukaisesti, mutta samat sukset siis sopivat kaikille keleille. Hankalinta voitelu on märällä vesikelillä ja tahmaisella uudella lumella.

2) VOIDELTAVA SUKSI

Perinteiset voideltavat sukset sopivat kaikille keleille, mutta ne täytyy sekä pito- että luistovoidella kelin mukaan. Oikein voideltuina ne ovat suorituskyvyltään parhaat perinteisen hiihtotavan sukset. Voideltavat sukset vaativat kuitenkin käyttäjältään eniten vaivannäköä ja huoltoa. Voitelun kannalta hankalimmat kelit ovat nollakelit.

3) NANO

Nano-sukset vaativat käyttäjältään vähiten vaivannäköä, mutta ovat varsinkin luisto-ominaisuuksiltaan voideltuja suksia heikommat. Nanoja ei saa voidella, vaan ainoastaan puhdistaa silloin tällöin voiteenpoistoaineella. Kemiallisen pohjapinnoitteen takia koko suksen pohja pitää yhteen suuntaan ja luistaa toiseen suuntaan. Tästä syystä hiihtäjän hiihtotekniikan ei tarvitse välttämättä olla huippuluokkaa.

Nanot toimivat erityisen hyvin vesi- ja plussakeleillä sekä jäisellä ladulla, mutta ovat erityisen tahmeat kovilla pakkasilla ja irtolumella.

4) KARVAPOHJA eli SKINI

Viime vuosina jättihitiksi nouseiden karvapohjasuksien eli skinien pohjassa on nimensä mukaisesti karvasta valmistettu pitoalue. Sukset eivät tarvitse pitovoitelua, mutta pohjien luistopinnat pitää voidella. Skinit toimivat hyvin useimmilla keleillä, mutta irtolumella ne voivat tökkiä helposti ja hyvin jäisellä ladulla pitoa ei aina löydy.

5) ZERO

Zero-sukset ovat nimensa mukaisesti nollakelien erikoissukset. Ne toimivat hyvin ainoastaan juuri tällöin kun perinteisten suksien pitovoitelu on vaikeimmillaan. Kilpahiihtäjienkin joskus käyttämät zerot pitää luistovoidella normaaliin tapaan, mutta pohjan pitoalueen kumimaista pitoaluetta karhennetaan hiekkapaperilla. Ainoaksi pariksi Zeroja ei kannata ostaa.

6) SUOMU

Suomupohjasuksien voi sanoa toimivan yhtä huonosti kaikilla keleillä. Vanha pitopohjaratkaisu on saanut nimensä suksen pohjan suomumaiselta näyttävästä pitoalueesta. Suomupohjat sopivat lähinnä hiihdon harjoitteluun ja eräretkille. Vauhdin hurmaan niillä harvoin pääsee.

Katso artikkelin pääkuvana olevalta Puoli seitsemän -ohjelman videolta, miltä suksien erilaiset pohjat näyttävät.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 118326

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>