Talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti torstaina, että valtio säilyy toistaiseksi lääkärihelikopteritoiminnan rahoittajana, ja toimintaa hallinnoi FinnHEMS Oy yliopistollisten sairaanhoitopiirien omistamana yhtiönä. Ratkaisu oli välttämätön, jotta lääkäri- ja lääkintähelikopterit pysyvät ilmassa.
Alunperin tarkoituksena oli, että kopterit olisivat siirtyneet sote- ja maakuntauudistuksessa Pirkanmaan vastuulle.
Clik here to view.

Kun valmista ei syntynyt, ratkaisuksi sosiaali- ja terveysministeriö ehdotti ensihoidon helikopteritoiminnan siirtämistä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin vastuulle. Muut yliopistolliset sairaanhoitopiirit nousivat kapinaan, sillä pelkkä maksumiehen rooli ei kiinnostanut.
Sairaanhoitopiirien piti hyväksyä omistusjärjestelyjen muutos helmikuun puoliväliin mennessä. Kapinahengestä kertoo se, ettei esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri suostunut viemään ehdotusta edes HUS:n hallituksen käsittelyyn. Muutkaan sairaanhoitopiirit eivät ehdotusta hyväksyneet.
Ratkaisu tarvittiin nopeasti
Omistusjärjestelyihin liittyvän riitelyn seurauksena FinnHEMS Oy ei ole voinut käynnistää neuvotteluja lentotoiminnan jatkamisesta vuoden 2021 jälkeen, jolloin sopimukset nykyisten palveluntuottajien kanssa päättyvät.
Clik here to view.

Kolme vuotta on äärimmäisen lyhyt aika hankkia uudet lääkärihelikopterit, ja pattitilanteen venyminen kesään olisi tarkoittanut, ettei uusia koptereita olisi ollut mitenkään mahdollista saada Suomeen ajoissa. Vuoden 2022 alusta ensihoitolääkärit olisivat liikkuneet vain maayksiköillä, kuten Etelä-Karjalassa.
Talouspoliittisen ministerivaliokunnan oli lopulta pakko taipua sairaanhoitopiirien tahtoon. FinnHEMS Oy säilyy viiden yliopistollisen sairaanhoitopiirin omistamana yhtiönä.
Clik here to view.

Säästöillä rahoitetaan uudet tukikohdat
Valtio käyttää ensihoidon ilmapalveluun vuosittain noin 30 miljoonaa euroa. Sillä pyöritetään ympärivuorokautisesti kuutta lääkäri- ja lääkintähelikopteria. Tukikohtien määrä lisääntyy kahdella, kun Pohjanmaan ja Kaakkois-Suomen lääkärihelikopterit aloittavat toimintansa vuoden 2022 alussa.
Kahden uuden tukikohdan perustaminen on tarkoitus rahoittaa lopettamalla ostopalvelu ja siirtämällä lentotoiminta osaksi FinnHEMS Oy:n omaa toimintaa. Konsulttien laskelmien mukaan 15 vuodessa säästö olisi 112 - 152 miljoonaa euroa. Juuri sen verran maksaa kahden uuden tukikohdan ylläpitäminen.
Clik here to view.

Kopterihanke pikavauhtia valmisteluun
Sote-uudistuksen lykkääntymisen takia pahasti myöhässä oleva helikopterihanke aiotaan nyt viedä läpi nopeasti. FinnHEMS tekee maaliskuun loppuun mennessä suunnitelman siitä, miten se aikoo operoida helikoptereita omana toimintana.
Tarjouspyynnöt lähtevät kopterivalmistajille heti, kun uusi hallitus on päättänyt koptereiden rahoituksesta. Päätös valittavasta kopterista tehdään aikaisintaan keväällä 2020, ja sen jälkeen kestää vielä pari vuotta, että kopterit ja niiden miehistöt ovat valmiina aloittamaan päivystyksen tukikohdissa.
Käytännössä FinnHEMS tarvitsee kymmenen helikopteria, jotta kaikissa kahdeksassa tukikohdassa säilyy ympärivuorokautinen toimintavalmius. Jokainen kopteri on nimittäin vuodessa vähintään kuusi viikkoa huollossa.
Clik here to view.

Kaakkois-Suomen kopterin sijoituspaikasta lihava riita
FinnHEMS käynnistää myös uusien tukikohtien perustamiseen liittyvät valmistelut. Seinäjoen ja Kouvolan tukikohtien rahoituksesta päätetään vuoden 2019 ensimmäisen lisätalousarvion käsittelyn yhteydessä.
Kaakkois-Suomen lääkärihelikopteritukikohtaa valmistellaan riitaisissa tunnelmissa. Oikeusasiamiehelle on jätetty lähes parikymmentä valitusta hallituksen reformiministeriryhmän päätöksestä sijoittaa kopteri Kouvolan Uttiin.
Kopterin sijoituspaikka voi vielä vaihtua Lappeenrantaan, mikäli oikeusasiamiehen mielestä Utista käsin ei tavoiteta riittävän nopeasti Etelä-Karjalan pohjoisosia. Oikeusasiamies ei ole vielä ratkaissut, ottaako se valitukset käsittelyyn.
Sijoituspaikan ratkaisee lopullisesti FinnHEMS Oy:n hallitus.