Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 118350

Yliopistojen yhdistyminen Tampereella ei näy opiskelijan arjessa mitenkään – henkilöstö kipuilee uuden johtamiskulttuurin kanssa

$
0
0

Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston naimakauppa ei ole alkuvuoden aikana juurikaan muuttanut opiskelijan arkea, ellei hankaluuksia eri järjestelmien kanssa lasketa.

Keskustakampuksen käytävillä vastaan tulevat opiskelijat raportoivat uusien järjestelmätunnuksien aiheuttamista kamppailuista kopiokoneiden äärellä sekä hurjista huhupuheista, joiden mukaan jollakulla olisi ongelmaan puolivirallinen ratkaisu.

Hervannan kampuksella ollaan samoilla linjoilla: tekniset alkuhankaluudet ovat ainoa asia, joka paljastaa hallinnollisten muutosten tapahtuneen.

– Välillä joutuu miettimään, millä tunnuksella pitää kirjautua sisälle järjestelmiin, mutta muuten en huomaa mitään eroa entiseen, sanoo Eeva-Reetta Erkkilä.

– Kavereiden kanssa vinoillaan it-järjestelmien ongelmista. Malttia varmasti tarvitaan, yleensähän asiat eivät ala toimia vielä pitkään aikaan, pohtii Ilmari Marttila.

Tampereen yliopistot yhdistyivät vuodenvaihteessa säätiöyliopistoksi, ja uuteen korkeakouluyhteisöön kuuluu myös Tampereen ammattikorkeakoulu.

Eeva-Reetta Erkkilä opiskelee Hervannan kampuksella
Eeva-Reetta Erkkilä opiskelee kaksoistutkintoa ympäristötekniikasta ja kansanterveystieteestä. Hän on jo ennen yliopistojen yhdistymistäkin käyttänyt opiskelutiloja ja esimerkiksi kuntosaleja sekä keskustassa että Hervannassa.Anna Sirén / Yle

Uudessa ylioppilaskunnassa yhdistellään parhaita puolia vanhoista

Riviopiskelijan arki on ennallaan, mutta uudessa ylioppilaskunnassa on jouduttu uusimaan muutakin kuin logo. Yhdistymisen jälkeen Tampereelta löytyy maan toiseksi suurin ylioppilaskunta, TREY.

TREYn johdossa ja 18 000 opiskelijan nokkanaisena toimii biotekniikan opiskelija Paula Sajaniemi. Hänen mielestään ensimetrit ovat sujuneet mallikkaasti, vaikka aikataulu oli tiukka ja yhteen sovitettavana kaksi hyvin erilaista toimintakulttuuria.

– Emme pyrkineet luomaan toimijaa, joka olisi vain yhteisöllisyyden luoja tai pelkästään äänekäs edunvalvoja, kuten vanhoista ylioppilaskunnista ehkä karikatyyrisesti ajateltiin. Halusimme yhdistää molempien vanhojen ylioppilaskuntien hyvät puolet, Sajaniemi sanoo.

Paula Sajaniemi TTY:n käytävällä
Kahden yliopiston ylioppilaskuntien yhdistäminen oli TREYn puheenjohtajan Paula Sajaniemen mukaan haaste, mutta ainakin toistaiseksi kaikki on mennyt mallikkaasti. "On rikkaus, että meillä on nyt kahden erilaisen ylioppilaskunnan väki yhdessä." Jussi Mansikka / Yle

Ylioppilaskunnan näkökulmasta on toistaiseksi ollut tärkeintä, että arki rullaa ja opiskelijat pystyvät opiskelemaan suunnitellusti. Paula Sajaniemi toivoo TREYn olevan vahvasti mukana kun uuden yliopiston toimintamallit muotoutuvat.

– Haluamme, että opiskelijan ääni kuuluu, että opiskelijoista pidetään huolta ja että opiskelijat saavat sen laadukkaan koulutuksen, jota ovat tulleet hakemaan. Meillä on 18 000 jäsenen ylioppilaskuntana potentiaalia olla aika äänekäs toimija.

Meillä on 18 000 jäsenen ylioppilaskuntana potentiaalia olla aika äänekäs toimija.  Paula Sajaniemi
Opiskelija Ilmari Marttila TTY:n käytävällä
"It-järjestelmät ovat sekaisin, mutta muuten yliopistojen fuusio ei toistaiseksi ole näkynyt omassa arjessani mitenkään", sanoo Hervannassa opiskeleva Ilmari Marttila.Jussi Mansikka / Yle

Henkilöstöä huolettaa hengen puute

Jos korkeakouluarjen uusi asento näkyy opiskelijoille lähinnä kopiokoneen tai tietojärjestelmien äärellä, on henkilöstöllä fuusiossa enemmän pureskeltavaa.

Vaikka palkat juoksevat ja työt sujuvat, on kahden erilaisen työkulttuurin yhdistyminen paikoin aiheuttanut kitkaa. Työntekijät eivät aina ole kokeneet tulleensa kuulluiksi.

Sinikka Torkkola Tampereen yliopiston aulassa
Pääluottamusmies Sinikka Torkkola kaipaa vanhan Tampereen yliopiston avointa keskusteluilmapiiriä.Jussi Mansikka / Yle

Yt-pöydissä on neuvoteltu hallintopäälliköiden ja kirjastojen asioista, mutta pääluottamusmies Sinikka Torkkola kaipaisi uuteen yliopistoon nyt paitsi avointa keskustelukulttuuria myös jotakin muuta.

– Henkeä! Yliopisto ei ehkä ole ihan tavallinen työpaikka, sillä täällä ollaan hyvin sitoutuneita omaan työhön ja juuri siitä kannattaisi pitää kiinni. Jos ihmisille tulee tunne, että heidän ylitseen kävellään, niin he lopettavat sen työn tekemisen. Siksi puheet siitä, että toiset ovat huippututkijoita ja toiset eivät, eivät kyllä paranna yhteishenkeä.

Puheet siitä, että toiset ovat huippututkijoita ja toiset eivät, eivät kyllä paranna yhteishenkeä. Sinikka Torkkola

Lue myös:

Tampereen korkeakoulut yhdistyvät – Tampereen yliopiston rehtori Liisa Laakso lähtee tutkijaksi Ruotsiin: "Tunnustan, että jännittää"

Tampereen uuden yliopiston palvelujohtajisto on varsin TTY-taustainen - henkilöstöjärjestöissä epäilyksiä toimintatavoista


Viewing all articles
Browse latest Browse all 118350

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>