Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all 119992 articles
Browse latest View live

"Meitä innoitti valkovenäläisten esimerkki"– suomenvenäläiset aktivistit tarkkailivat duumanvaaleja ja järjestivät ovensuukyselyjä

$
0
0

“En kommentoi”, sanoo tärkeän näköinen herrasmies vapaaehtoisille ovensuukyselyn tekijöille poistuessaan Venäjän suurlähetystöstä Helsingissä.

– Jotkut kieltäytyvät, mutta suuri osa täyttää lomakkeemme mielellään, ja jotkut jopa kiittävät, kertoo “Äänestä ulkomailla!” -projektin Suomen-koordinaattori Irina Vesikko.

Hanke on yhdistänyt ulkomailla asuvia venäläisiä, jotka eivät voi välinpitämättöminä seurata, mitä Venäjällä tapahtuu. Vapaaehtoiset ovat rekisteröityneet eri puolueiden vaalitarkkailijoiksi, jolloin he voivat tarkkailla vaaleja äänestyspaikoilla. Sen lisäksi vapaaehtoiset järjestävät ovensuukyselyjä vaalihuoneistojen ulkopuolella.

Irina Vesikko kertoo, että hanketta ovat konsultoineet niin Venäjällä ulkomaiseksi agentiksi luokiteltu Golos-vaalitarkkailuliike, kuin myös valkovenäläiset aktivistit, joilta on saatu tukea ovensuukyselyjen järjestämisessä.

irina vesikko vote abroad duuman vaalit 2021
Irina Vesikko koordinoi Äänestä ulkomailla -projektia Suomessa.Yle

– Meitä ovat innoittaneet valkovenäläiset, joilla oli viime vuonna samanlainen hanke maan presidentinvaalien yhteydessä. He järjestivät ovensuukyselyt ennätysajassa, vain kuukaudessa. He ovat auttaneet meitä suuresti, olemme saaneet heiltä hyviä neuvoja. Mutta tämä on kuitenkin ennen kaikkea kaikkien ulkomailla asuvien venäjänkielisten yhteinen kansalaisaloite.

Ulkomailla asuville venäläisille suunnattu "Äänestä ulkomailla!" -projekti on käynnissä 45 maassa ja siihen osallistuu noin 400 aktivistia. Ovensuukyselyjä tehdään 15 maassa, sillä kaikissa projektiin osallistuvissa maissa ei löytynyt tarpeeksi vapaaehtoisia suorittamaan sekä vaalitarkkailua että ovensuukyselyjä. Noin 300 henkilöä on rekisteröitynyt vaalitarkkailijoiksi, loput tekevät ovensuukyselyjä.

– Valmisteluihin meni noin kaksi kuukautta. Aloitimme järjestelyt heinäkuun lopussa, mutta maaperä hankkeelle oli luotu jo aikaisemmin. Kun puoli vuotta sitten Venäjällä järjestettiin Navalnyi-mielenosoituksia ja vainot alkoivat, päätimme, että oppositiota on kannatettava kaikin keinoin ja että meidänkin on lähdettävä kadulle. Mielenosoituksia järjestettiin Venäjällä 200 kaupungissa ja ulkomaillakin 80 kaupungissa. Aloimme silloin tehdä yhteistyötä, joka jatkuu vieläkin. Ulkomailla asuvat venäläiset ovat lyöttäytyneet yhteen ja heistä on tullut aktiivisia. Se pelastaa meidät vaipumasta epätoivoon ja masennukseen.

Venäjän presidentinvaalien aikaan Tehtaankadulla Helsingissä muodostui jopa jonoja, mutta tällä kertaa lähetystön edustalla on ollut hiljaista. Aamupäivällä ovensuukyselylomakkeet mahtuivat vielä Elovena-pakettiin, mutta iltapäivällä tarvittiin jo muovinen laatikko.

helsinki duuman vaalit 2021 exitpoll ovensuukysely
Yle

Vaaleja tarkkailtiin ja ovensuukyselyjä järjestettiin Helsingin lisäksi myös Turussa ja Lappeenrannassa. Lisäksi perjantaina liikkeen aktivisti matkusti Pyhäjoelle, jossa Hankikiven voimalatyömaan työntekijöille oli järjestetty äänestysmahdollisuus. Häntä ei kuitenkaan haluttu päästää äänestyspaikalle.

– Ulkomailla tarkkailussa on ollut enemmän ongelmia, sillä läheskään kaikkialla tarkkailijoita ei ole päästetty äänestyspaikoille. Joko keskusvaalilautakunta ei ole ottanut vastaan laatimiamme tarkkailijalistoja tai sitten niitä ei ole lähetetty ulkoministeriöön. Kaikenlaisia esteitä yritetään järjestää. Mutta me teemme valituksia, ja niiden avulla olemme saaneet tarkkailijat sisään äänestyspaikoille. Ovensuukyselyjen järjestäminen on sen sijaan sujunut paljon helpommin. Olemme tehneet ilmoituksen poliisille ja kertoneet aikeistamme lähetystöille ja konsulaateille. Lähetystön työntekijät suhtautuvat asiaan rauhallisesti ja ovat ystävällisiä meitä kohtaan. He ovat jopa tulleet luoksemme ja kysyneet, tarvitsemmeko jotakin.

Ovensuunkyselyn avulla selvitetään äänestysaktiivisuutta ja -käyttäytymistä, ja saatuja tietoja verrataan myöhemmin virallisiin tuloksiin. Ovensuunkyselyn tulokset tullaan julkaisemaan projektin nettisivuilla.

– Ulkomailla harjoitetaan vaalivilppiä harvemmin, kuin Venäjällä, mutta “Äänestä ulkomailla!” -hanke on kuitenkin tärkeä, kertoo Golos-liikkeen aluejärjestöjen verkoston koordinaattori Vitali Averin. - Valtaapitävät yrittävät kaikin keinoin laskea äänestysaktiivisuutta, mutta tällainen itseorganisoitunut kansalaistoiminta häiritsee näitä aikeita. Hankkeen tavoitteena on kannustaa ulkomailla asuvia venäläisiä äänestämään, sillä erotuksena presidentinvaaleihin, tällä kertaa virallinen Venäjä ei juurikaan ole kampanjoinut asian tiimoilta, osin koronarajoitusten takia.

Silmät ja nenä kiinni ja äänestämään

Espoosta äänestämään tullut Vitali Reif yllättyi myönteisesti ovensuukyselystä.

– Ulkomailla vaalivilpin todennäköisyys on pienempi kuin Venäjällä, mutta mielestäni tämä on hyödyllinen tapa vertailla virallisia ja epävirallisia tuloksia.

Samalla hän ei kuitenkaan usko, että kansalaisaktivismi estäisi valtapuoluetta voittamasta vaaleja.

– Suoraan sanoen minulla ei ole suuria odotuksia. Ne puolueet, jotka pääsevät duumaan, harvoin vastustavat Putinin ja Yhtenäisen Venäjän linjauksia. Joka tapauksessa edes jonkinlainen monimuotoisuus on parempi kuin ei mitään, siksi toivon, että heidän monopolinsa kärsii edes hieman.

duuman vaalit äänestyslipuke venäjän passi
Suomessa asuvat venäläiset saavat eteensä kaksi äänestyslippua: toisella he voivat valita, minkä puolueen asettamaa ehdokaslistaa he kannattavat, toisella äänestetään konkreettisia ehdokkaita.Yle

Suomessa asuvien venäläisten äänet menevät Venäjän vaalilain mukaan Tatarstanissa sijaitsevan Almetjevskin vaalipiirin ehdokkaille. Vitali Reif kertoo valinneensa ehdokkaansa huolella. Hän tutustui kaikkiin vaalipiirin ehdokkaisiin. Sen lisäksi hän otti selvää, kenelle Navalnyin kehittämä “Älykäs äänestäminen” suosittaa keskittämään äänet.

– En aikonut äänestää “Älykkään äänestämisen” suosittamaa ehdokasta. Hänestä ei ollut muuta tietoa kuin ammatti. Mutta kun oma ehdokkaanikin ilmoitti somessa, että aikoo äänestää “Älykkään äänestämisen” suosituksen mukaan, niin mitäpä tässä muuta kuin silmät ja nenä kiinni ja äänestämään.

Lohjalla asuvan Janan ääni oli jo annettu Pietarissa

Vaalivilppiin voivat törmätä myös Venäjän ulkopuolella asuvat. Lauantaina Lohjalla asuvan Jana Pekin puhelin soi. Hänen Pietarissa asuva isänsä ilmoitti, että Jana on jo äänestänyt.

– Olin ihmeissäni ja sanoin, etten ole vielä voinut äänestää, sillä Suomessa vaalit järjestetään vain sunnuntaina.

Janan isä kertoi, että hän oli käynyt äänestämässä lauantaina, ja kun virkailija antoi hänelle äänestyslistat allekirjoitettavaksi, hän huomasi, että heidän talostaan hän oli toinen äänestämään tullut. Ennen häntä äänensä oli antanut samassa asunnossa kirjoilla oleva Jana-tytär, joka asuu Suomessa eikä ole viime päivinä käynyt Venäjällä. Luettelossa oli hänen nimensä, muttei passitietoja.

– Kaiken lisäksi minulla on hyvin omintakeinen allekirjoitus. Isäni sanoi, että listassa ollut allekirjoitus oli joku epäselvä töherrys.

Jana kertoo, että hänen isänsä nosti metakan, ja silloin paikalle saapuivat äänestysvirkailijat ja tarkkailijat. Aluksi häntä ei haluttu uskoa, mutta hän ei luovuttanut, vaan haki kotoa tyttären passin kopion. Vertailtuaan tietoja vaalivirkailijat sallivat hänen ottaa valokuvan listoista, että hän voisi tehdä virallisen valituksen.

– Isä sanoi, että valittaa ehdottomasti keskusvaalilautakuntaan tai jos on tarvetta, vaikka ylemmäksikin.

Vitali Averinin mukaan tällaiset tapaukset eivät ole harvinaisia Venäjän vaaleissa.

– Tämä on hyvin yleinen vaalivilppikeino Venäjällä. Otetaan selvää, kuka todennäköisesti ei tule äänestämään: asepalvelusta suorittavat, ulkomailla asuvat ja väliaikaisesti kirjoilla olevat.

venäjän suurlähetystö äänestyspaikka duuman vaalit äänestys
Venäjän suurlähetystössä Helsingissä sijainnut vaalipiiri oli numero 8304.Yle / Maxim Fedorov

Alkuperäisestä venäjänkielisestä artikkelista suomentanut Heli Jormanainen.


Afrikassa koronatartuntojen määrä vaihtelee rajusti maasta toiseen, matalien lukujen taustalla lienee yksinkertainen syy: Ei testausta, ei diagnooseja

$
0
0

Maapallon laajuiset tartuntatautiepidemiat eli pandemiat ovat siinä mielessä tasa-arvoisia, että ne tarttuvat ja liikkuvat sinne, minne ihmisetkin.

Siihen tasa-arvoisuus usein päättyykin. Maailman ihmisten mahdollisuus saada rokotteita ja hoitoa koronaan vaihtelee rajusti. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan maailman 5,5 miljardista rokoteannoksesta 75 prosenttia on ohjattu pelkästään kymmeneen maailman valtioon.

Erityisen matala rokotuskattavuus on Afrikan maissa. Marokko on maanosan ainoa maa, jossa on väestöstä on rokotettu yli puolet, noin 55 prosenttia.

Valtaosassa Afrikan maita, kuten Angolassa, Etiopiassa, Keniassa ja Nigeriassa koronarokotuksen on saanut vain muutama prosentti ihmisistä.

Afrikassa vähän koronadiagnooseja

Afrikan koronatartuntamääristä on niukasti tietoa tarjolla.

Afrikasta on raportoitu koko pandemian aikana vain noin kahdeksan miljoona koronatartuntaa ja noin 205 000 koronaan kuollutta.

Määrä on huomattavan pieni–varsinkin kun ottaa huomioon, että maanosassa asuu kuudennes koko maailman väestöstä.

Koko maapallolla on WHO:n mukaan raportoitu yli 226 miljoonaa koronatartuntaa ja yli 4,6 miljoonaa koronakuolemaa. Pelkästään Intiassa tapauksia on yli 33 miljoonaa.

Maanosan korkeimmat tartuntaluvut ovat Etelä-Afrikassa, Marokossa ja Tunisiassa. Ne ovat ainoat kolme Afrikan maata, joissa tartuntamäärät ylittävät puoli miljoonaa. Neljäntenä on Etiopia, jossa tartuntoja on todennettu 332 003.

Afrikasta raportoitujen koronatartuntojen määrä.
Rea Lemström / Yle

Virologi: Todennäköinen syy on se, ettei koronaa testata

Syy mataliin tautilukuihin on todennäköisesti diagnostiikan puute, arvioi virologi Ilkka Julkunen Turun yliopistosta. Kyse ei siis ole siitä, ettei Afrikassa ole koronaa vaan siitä, ettei koronaa yksinkertaisesti ole testattu.

Matalaan kuolleisuuteen voi Julkusen mukaan lisäksi vaikuttaa maanosan ikärakenne. Afrikassa nuorten osuus väestöstä on suurempi kuin Euroopassa. Covid on tunnetusti vakavampi ikääntyneille.

– Afrikassa covid ei siten näyttäydy niin vakavana. Pääsyy vähäiseen tautimäärään lienee kuitenkin diagnostiikan vähyys, Julkunen sanoo.

Myös suhtautuminen koronaan vaihtelee Afrikan maissa. Tansanian erittäin matalat koronaluvut selittyvät muun muassa sillä, että valtio ei ole päivittänyt tautitilastojaan pitkiinn aikoihin kevään 2020 jälkeen.

Maan linjana on ollut kieltää koronaepidemia, ja valtio on myös kieltäytynyt ulkomaisista rokotteista. Maaliskuussa presidentti John Magifuli julisti Tansanian päihittäneen koronan rukouksin.

Samassa kuussa Magifuli sai koronavirustartunnan ja menehtyi. Kuolinsyyn väitettiin liittyneen sydänongelmiin. Myös Tansaniaan kuuluvan Sansibarin varapresidentti Sheif Sharif Hamad on kuollut koronaan.

Mittaluokkaa kuvaa se, että Tansaniassa on todettu koko koronapandemian aikana vain 1367 koronatartuntaa, mutta naapurimaa Ugandassa sen sijaan satakertainen määrä.

Monen Afrikan maan todelliset tartuntamäärät ovatkin todennäköisesti merkittävästi suuremmat.

Tartunnoissa hiukan pudotusta

Kahden viime viikon aikana tartuntojen määrät ovat kasvaneet nopeimmin Länsi-Afrikan Beninissä ja Päiväntasaajan Guineassa sekä Itä-Afrikan Burundissa. Tartuntamäärät ovat niissä kaiken kaikkiaan 10–20 tuhannen luokkaa, joten tartuntojen määrässä mitattuna noususta ei voi vielä päätellä paljon.

Sen sijaan toivoa herättävät maanosan pahimpien koronamaiden, Etelä-Afrikan ja Marokon laskevat tartuntaluvut.

Vaikka tartuntamäärät ovat kummassakin yhä maanosan korkeimpia – Etelä-Afrikassa päivittäin keskimäärin 3730 ja Marokossa 2204 – epidemiahuippu näyttäisi olevan niissä takanapäin.

Kummassakin kolmen viikon aikana keskimääräinen päivittäinen tartuntamäärä että keskimääräin tautiin kuolleiden määrä on laskenut heinä-elokuun tautipiikkeihin verrattuna.

Jutussa on käytetty lähteinä WHO:n, Johns Hopkinsin sairaalan, Reuters Covid-19 trackerin ja Our World In Datan tilastoja.

Lue lisää:

Ministeri Kiuru: "Muiden maiden kansalaisia ei voi asettaa suomalaisten edelle" – Suomi varannut kolmannet koronarokotteet kaikille

Korona on voinut tartuttaa Afrikassa sata kertaa enemmän ihmisiä kuin tilastot kertovat – miksi tauti on isompi ongelma meille kuin heille?

Koronaa rukouksin torjunut Tansanian presidentti on kuollut

Näitä neljää asiaa Venäjä-asiantuntija seuraa duuman vaalien tuloksissa – vaaleissa paikoin härskejä vilppejä kameroiden edessä

$
0
0

Venäjällä parlamentin alahuoneen eli duuman kolmepäiväiset vaalit päättyivät sunnuntaina iltayhdeksältä Suomen aikaa. Tulokset ovat kuitenkin olleet selvät jo ennen vaaleja: valtapuolue Yhtenäinen Venäjä ei vallan kahvasta horjuisi ja oppositio nujerrettiin monin tavoin jo ennakkoon.

Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro kertoi juuri ennen tuloslaskennan alkua neljä kiinnostavinta seurattavaa seikkaa vaalien tuloksista.

1. Vaalivilppien osuus

Sunnuntain aikana sosiaalisessa mediassa on esitetty paljon viitteitä siitä, että vaaleissa on ollut laajoja vilppejä.

– Aika paljon on näyttöä siitä, että vaalit eivät tule olemaan puhtaat, Kangaspuro sanoi.

– On esimerkiksi videoita siitä, miten eri äänestyspaikoissa vaalivirkailijat ovat täyttäneet vaaliuurnia.

Keskusvaalilautakunta on järjestänyt videovalvonnan äänestyspaikoille, mistä virkailijat ovat olleet varsin hyvin tietoisia.

– Se, että noin avoimesti täytetään uurnia videoinnista huolimatta, se kuvaa jotenkin sitä välinpitämättömyyttä ja härskiyttä, joilla näitä vaaleja ainakin osassa paikkoja manipuloidaan. Ei tämä toki kaikkialla ole ollut mahdollista.

Yksi esimerkki vilpeistä on ollut myös niin kutsuttu äänestyskaruselli, missä samoja ihmisiä kierrätetään eri äänestyspaikoissa äänestämässä.

Myös ainakin Moskovan yhdessä vaalipiirissä väitettiin, että äänestysluetteloihin merkityistä ihmisistä 30 prosenttia olisi kuolleita.

Kangaspuron mukaan lisäksi on nähty erittäin paljon sitä, että julkisen vallan omistuksessa olevien työpaikkojen työntekijöitä ja esimerkiksi armeijaa edellytetään äänestämään miltei pakolla.

Kun mielipidemittaustenkin mukaan kolmasosa kansasta suhtautuu välinpitämättömästi siihen, kuka on vallassa, sitä on ollut helppo painostaa valtapuolueen tueksi.

– Valtion työntekijöille se on henkilökohtaisesti parempi kuin arvaamaton vallanvaihdos tai joku vastaava äkkimuutos.

2. Sähköisen äänestyksen merkitys

Kangaspuro nostaa esiin sen, että Venäjällä nyt käyttöön otetun sähköisen äänestämisen tarkkailu on täysin mahdotonta.

– Venäjällä on ollut vahva epäilys siitä, että sillä pystytään manipuloimaan äänestystulosta vielä enemmän.

Kangaspuron mukaan kiinnostava myöhempien päivien analyysi onkin se, kuinka paljon sähköisen äänestyksen tulokset poikkeavat lippuäänestyksen tuloksista.

Putin istuu tummanharmaassa puvussa ja sinisessä kravatissa pöydän ääressä. Pöydällä näkyy mikrofoni ja tietokoneen ruutu.. Putin pitää käsiään päällekkäin pöydällä.
Venäjän presidentti Vladimir Putin äänesti 17. syyskuuta sähköisesti virka-asunnollaan Novo-Ogarjovossa Moskovasta länteen.Alexei Druzhinin / Tass / AOP

3. Äänestysprosentin mahdollinen loikka

Venäjällä vaalit eivät ole juuri innostaneet ihmisiä. Monia on leimannut kyynisyys, kun tuloskin ollut enemmän tai vähemmän selvillä.

– Vallasta oppositioon, kaikki periaatteessa tietävät, mikä tulos tulee olemaan. Totta kai se vaikuttaa laajasti ottaen äänestäjiin: miksi ihmeessä osallistuisi tälläiseen näytelmään? Venäläiset ovat kuitenkin hyvin koulutettuja ja omilla aivoillaan ajattelevia ihmisiä. Siinä mielessä sen kyynisyyden ymmärtää hyvin, Kangaspuro sanoi.

Opposition yksi pyrkimys on ollut se, että vaaleihin on osallistuttava ja valtaa yritettävä näpäyttää.

– He ovat lähteneet siitä, että jokainen läpi päässyt opposition jäsen on voitto heille. Toki osa oppositiosta taas on halunnut boikotoida vaaleja.

Sunnuntaina aamupäivällä äänestysprosentti oli vielä noin kolmenkymmenen hujakoissa. Kangaspuron mukaan kiinnostavaa onkin se, mihin se nousee illan aikana – täysin yllättävästi.

– Edellisissä vaaleissa on kiinnitetty huomiota siihen, että viime tunteina, iltamyöhään äänestysprosentti nousee hyppäyksenomaisesti. Nämä hyppäykset ovat tilastollisesti täysin epänormaaleja ja viittaavat vahvasti manipulaatioon.

Kangaspuron mukaan manipulaatiolla saadaan ehkä joitain prosentteja tuloksista muutettua.

– Ehkä juuri niitä tärkeitä prosentteja erityisesti yksittäisissä vaalipiireissä.

Kremlin tavoite on Kangaspuron mukaan ollut noin 40–50 prosentin äänestysvilkkaus. Se sopisi vallanpitäjille.

– Se ei liikaa mobilisoisi laajempia joukkoja esimerkiksi mielenosoituksiin.

Mielenosoituksia on kuitenkin luvassa tuskin muutenkaan.

– Ennakkoarvio on, että niitä tuskin tulee, kun kukaan ei ole edes organisoimassa. Kaikki ovat jo valmiiksi häkissä tai kotiarestissa.

Äänestyspaikka Moskovassa
Nuoret moskovalaiset äänestämässä perinteisin menetelmin. Alexander Nemenov / AFP

4. Säilyykö vallan uskottavuus Venäjällä?

Kangaspuron mukaan nähtäväksi jää, kuinka paljon erilaiset rikkeet ja vilpit lopulta vaikuttavat vaalien lopputulokseen.

– Kiinnostava seikka tietysti on, mikä on Yhtenäinen Venäjä -puolueen vaalivoiton suuruus. Pystyvätkö he hoitamaan tämän niin, että siinä säilyy edes jonkinlainen kotimainen uskottavuus, Kangaspuro pohtii.

Hänen mukaansa oleellista on, tuotetaanko puolueelle sellainen vaalivoitto, että se menisi Venäjälläkin läpi.

– Väärentämättäkin heistä tulisi näissä olosuhteissa isoin puolue. Mutta kuinka paljon he joutuvat ronklaamaan vaalitulosta, jää nähtäväksi. Jo nyt nähdyt todisteet antavat oppoistiolle mahdollisuuden kyseenalaistaa vaalitulosta.

Tietysti myös opposition kampanjan tulokset kiinnostavat. Kangaspuroa kiinnostaa, nouseeko kommunistien, Oikeudenmukainen Venäjä -puolueen ja liberaalidemokraattien ääniosuus lainkaan. Hän ei kaikesta huolimatta odota siinä mitään isompia muutoksia.

Kaiken kaikkiaan Venäjällä nämä vaalit ovat olleet hyvin kyyniset vaalit.

– Ihmiset eivät ehkä ajattele laajempia poliittisia tai ideologisia kysymyksiä vaan ehkä lähinnä sitä, ettei tapahtuisi sellaista katastrofia kuin Valko-Venäjällä tai Ukrainassa. Että kun vain tulisi palkat ja eläkkeet. Antaa poliitikkojen vaan nyt hoitaa, kunhan elämä vain sujuisi rauhallisesti.

– Lännestä päin katsottuna, eihän tässä ole kahta sanaa sanottavana siitä, että ovatko vaalit olleet rehellisiä. Mutta kuinka se menee Venäjällä läpi, se nähdään muutaman päivän sisällä, Kangaspuro päättää.

Lue myös:

"Meitä innoitti valkovenäläisten esimerkki" – suomenvenäläiset aktivistit tarkkailivat duumanvaaleja ja järjestivät ovensuukyselyjä

“Punainen Navalnyi” räyhää Putinille – Uuden polven kommunistista tuli sometähti ja Kremlin painajainen

Vaalit, jotka eivät ole vaalit – Yle vastaa viiteen kysymykseen Venäjän tämänviikkoisista duuman vaaleista

Venäjältä paennut journalisti Ylelle: Otteet kovenevat, kun Putinin suosio laskee

Kaksoisolennot hämmentävät Venäjän vaaleissa – Opposition ehdokas sai kaksi samannimistä vastaehdokasta, jotka olivat myös muuttuneet samannäköisiksi

Toni Pykäläniemi on luonut digitaalisia maailmoja Star Trekin ja Rogue Onen kaltaisiin jättituotantoihin: "Tehosteiden käytössä pitää olla eleganssia"

$
0
0

Suomalaisittain tämä on harvinaista: DNEG-yhtiötä edustanut Toni Pykäläniemi voitti viime viikonloppuna visuaalisten tehosteiden Emmy-palkinnon, joka kohdistui Star Trek: Discovery -scifi-sarjan Su’Kal -jaksolle. Pykäläniemi toimi kyseisessä jaksossa erikoistehosteiden tuotantovastaavana, ja mittava projekti lohkaisi hänen ajastaan reilun vuoden.

Su’Kal ei juurikaan ole poikennut muista tekemistäni VFX-duuneista, eli siinä ei meidän kannaltamme ollut mitään erikoista. Saimme ensin materiaalia ja keskustelimme asiakkaan kanssa siitä, millaisia kuvia he tahtoivat. Sitten teimme 3D-mallit, valaisimme ne ja kysyimme, halutaanko niihin muutoksia, Kanadan Vancouverista videoyhteydellä tavoitettu Pykäläniemi kertoo.

Su'Kalin visuaalisesti näyttävimmäksi osaksi Pykäläniemi mainitsee kohtauksen, jossa Discovery-avaruusalus saapuu radioaktiivisuutta hohkaavan Verubin Nebula -tähtisumun kylkeen.

– Teimme paljon töitä muun muassa niiden kohtien parissa, joissa lennetään Verubin Nebulan lävitse. Meillä oli runsaasti vapauksia luoda rytmiä siihen, mitä valmiissa jaksossa lopulta nähtiin. Tämä ei aina ole mahdollista: Star Trekin kaltaisissa tavaramerkeissä on usein hyvin tiukat säännöt siitä, miltä asioiden tulee näyttää. Joskus puututaan hyvin pieniin nyansseihin, kuten esimerkiksi värisävyihin.

Pykäläniemen mukaan tehostealalla voi saada luovaa vapautta, jos osaa hahmottaa laajemmalla skaalalla, mitä on tekemässä.

– Olen ollut Star Trek -fani lapsesta saakka, joten minulla oli tässä mielessä aika paljon annettavaa tiimille. Seurasin myös tarkkaan, millä tavalla sarjan luojan Alex Kutzmanin ääni kuuluu aiemmissa tuotantokausissa. Ilman tällaista syvällisempää Star Trek -maailman ymmärtämistä projektia olisi ollut hankalampi toteuttaa ja vapauksia olisi ollut vähemmän.

Su'kal, Star Trek
Star Trek: Discoveryn Su'kal-jaksoa, kuva ennen digitaalisia erikoistehosteita...DNEG
Su'Kal, Star Trek, digitaalinen erikoistehoste
...ja valmis kuva digitaalisten erikoistehosteiden kanssa. DNEG

Star Wreck -parodiasta Altered Carbonin satelliittihyökkäykseen

Maalaamista ja piirtämistä lapsesta saakka harrastanut Toni Pykäläniemi innostui digitaalisesta ilmaisusta jo 1980-luvun puolivälissä, jolloin hän ryhtyi seuraamaan tiiviisti tietokonegrafiikan evoluutiota.

Uran alkutaipaleeseen kuuluu pääosin tamperelaisvoimin tehty Star Wreck: Lost Contact -tieteisparodiaelokuva (1997), johon Pykäläniemi mallinsi Vulgar-avaruusalusta. Kyseisen elokuvan tekijätiimissä vaikutti myös Samuli Torssonen, joka työskentelee tällä hetkellä VFX-suunnittelijana tamperelaisessa Troll VFX -yhtiössä.

Vuonna 2008 Pykäläniemi oli jo tekemässä digitaalisia tehosteita Pete Riskin Dark Floors -kauhuelokuvaan, jota tähditti ja jossa mörköili Lordi-yhtye. Tämän jälkeen Pykäläniemi on työskennellyt kompositoijana muun muassa Godzillan (2014), 007 Spectren (2015), Captain America: Civil Warin (2016) ja Rogue Onen (2016) kaltaisissa suuren luokan blockbuster-elokuvissa.

Kompositoinnilla tarkoitetaan tekniikkaa, jossa sini-tai viherkankaan edessä taltioitu näyttelijä yhdistetään toisaalla kuvattuun tai digitaalisesti luotuun taustaan.

– Kompositoijan työssä onnistuminen tarkoittaa sitä, ettei kukaan huomaa lopputuloksen olevan kompositoitua ja keinotekoista.

Toni Pykäläniemi
Toni Pykäläniemi teki palkittua Su'Kal -jaksoa DNEG-yhtiössä, mutta jätti sen joulukuussa 2020 ja on nyt perustanut uuden firman, joka kulkee nimellä The Vineyard VFX.Toni Pykäläniemi

Toisin kuin monella muulla alan ammattilaisella, Pykäläniemellä ei ole koskaan ollut suurta intohimoa toteuttaa sellaisia kuvia, joista katsoja huomaa heti, etteivät ne ole totta.

– Kenelläkään ei liene epäilystä siitä, että joku 3D-Godzilla on epäaito. Minusta siinä on kuitenkin tietynlaista haastetta, jos asioita pystytään tekemään niin saumattomasti, ettei kukaan kyseenalaista jonkun kadunpätkän tai taustalla siintävän kaupungin todellisuutta. Toisaalta taas esimerkiksi Rogue Onen kohdalla oli aivan mahtavaa koskea ikonisiin avaruusaluksiin.

Pykäläniemen meriitteihin kuuluu myös kunnianhimoisen Altered Carbon – Muuntohiili -tieteissarjan toinen kausi (2020), jossa hänellä oli sama rooli kuin Su'Kalissakin.

– Korvasimme muun muassa sarjan taistelukohtauksissa käytettyjä aseita digitaalisesti. Kuten koko tiimikin, olen erityisen ylpeä yhdestä kuutosjakson kohtauksesta. Kiertoradalla olevat satelliitit ampuvat maan pinnalla olevia sotilaita, jotka kärventyvät tuhkakasoiksi. Kohtaus oli todella haastava toteuttaa, koska kuvauspaikalla käytettiin pyrotekniikkaa, johon meidän piti vielä lisätä digitaalisia pyroja. Tämän lisäksi teimme digitaalisia kaksoisolentoja, erilaisia simulaatioita, efektejä ja kompositointeja.

Imperiumin iskujoukot ympäröivät Chirrut Îmweä.
Imperiumin iskujoukot ympäröivät Chirrut Îmweä eli Rogue One -elokuvaa (2016), jossa Toni Pykäläniemi on ollut kompositoijana. Walt Disney Co. / Everett Collection / All Over Press
Avaruusalus Lost in Space tv-sarjassa.
Avaruusalus Matkalla avaruuteen -televisiosarjassa (2018), jossa Toni Pykäläniemi työskenteli erikoistehosteiden tuotantovastaavana. Netflix / Kobal / Shutterstock / All Over Press

Cyberpunk on visuaalinen aarrearkku

Toni Pykäläniemi on työskennellyt useissa scifi-tuotannoissa, mikä johtuu osittain siitä, että digitaalisia erikoistehosteita käytetään runsaasti nimenomaan tieteissarjoissa- ja elokuvissa. Toisaalta tulevaisuuteen sijoittuva fantasia kiinnostaa Pykäläniemeä myös henkilökohtaisella tasolla:

– Olen henkeen ja vereen scifi-nörtti.

Visuaalisessa mielessä Pykäläniemeä inspiroi etenkin cyberpunk, jonka tiimoilta hän on tehnyt tutoriaalejakin, ja jota myös Altered Carbon edustaa. Pykäläniemen mielestä toistaiseksi hienointa cyberpunk-kokonaisuutta edustaa CD Project REDin viime vuonna julkaistu massiivinen Cyberpunk 2077 -videopeli.

– Cyberpunkia on todella hankalaa tehdä hyvin ja uskottavasti. Siinä missä vuoden 1982 Blade Runner -elokuva loi varhaista cyberpunkia, visualisoi Cyberpunk 2077 genren sellaiseksi, joksi minä ja moni muu olemme sen ajatuksissamme kuvitelleet.

Animen puolelta Pykäläniemi mainitsee vuoden 1995 Ghost in the Shell -elokuvan, joka ei hänen mukaansa ole vanhentunut päivääkään.

Ghost in the Shell on valtava aarrearkku, joka on täynnä aivan mahtavia designjuttuja. Elokuvan ideat ovat edelleen toimivia: sieltä voi ottaa ihan minkä tahansa kone- tai paneelidesignin, ja ne näyttävät edelleen tajuttoman moderneilta. Kun ajattelee Ghost in the Shelliä tai vaikkapa Aliens-elokuvaa tuntuu siltä, että meillä on kourallinen henkilöitä, jotka ovat aikoinaan luoneet visuaalisen scifi-designin. Sitä me sitten tälläkin hetkellä jatkuvasti toisinnamme.

Pykäläniemen mukaan scifistä löytyy myös synkällä tavalla ironinen puolensa.

– Valitettava tosiasia on se, että ihmiskuntana olemme luisumassa dystopiaan. Olemme kuvitelleet tällaisia maailmoja jo pidemmän aikaa, ja muutaman vuoden sisällä olemmekin lipsahtaneet kuvitelmista todellisuuteen. Siitä kertovat niin ilmastonmuutos, pandemiat kuin Yhdysvaltojen politiikkakin.

Su'Kal, Star Trek
Yksi esimerkki Su'Kal jakson erikoistehosteista...DNEG
Su'Kal, Star Trek
...ja valmis kuva. DNEG

Scifissä luodaan asioita, joita ei ole olemassa

Vaikka Toni Pykäläniemi hankkii elantonsa digitaalisista erikoistehosteista, hänelle ei ole ongelmaa suhtautua niihin myös kriittisesti.

– Kyllähän digitaalisia erikoistehosteita voidaan käyttää – ja käytetäänkin – liikaa. Toisaalta jokin teos voi olla täysin häpeilemättömästi digitaalisten erikoistehosteiden ilotulitusta, ja totta kai sellainenkin on ihan ok. Henkilökohtaisesti olen kuitenkin sitä mieltä, että tehosteiden käytössä pitää olla tietynlaista eleganssia. Scifissä tämä on tietysti haasteellista, koska joudumme luomaan jatkuvasti asioita, joita ei ole lainkaan olemassa.

Toni Pykäläniemi, Emmy
Toni Pykäläniemi aamutuimaan Vancouverissa 16.9.Jussi Mankkinen / Yle

Kun Pykäläniemeltä kysyy, miksi hän tekee sitä mitä tekee, vastaus vaatii hieman pohdintaa.

– Olen hyvä siinä mitä teen, ja saan käyttää luovuuttani joka päivä ja monella eri tavalla. Luovuus ei ole pelkästään designin ja kuvakulmien suunnittelua, vaan se jatkuu myös teknologian puolella. Kyse on kokonaisuudesta, jossa yhdistyvät teknologia, grafiikka, taide ja luovuus laajassa merkityksessään.

Pykäläniemi ei myöskään malta olla mainitsematta ihmisiä, joiden kanssa työskentelee.

– Olen siinä mielessä onnekas, että saan olla tekemisissä mielenkiintoisten ja taiteellisesti hyvin lahjakkaiden ihmisten kanssa, jotka edustavat alansa parhaimmistoa. Sitä tuntee itsensä toisinaan vähän amatööriksi, mutta se tarkoittanee sitä, että olen hyvässä seurassa.

Lue aiheesta lisää:

Tuukka ja Olga Temosen maailma mureni, kun koronavirus tuli ja velkaa oli otettu 200 000 euroa – sitten onni kääntyi: "Aika pitkälti elokuvan ansiota"

Chewbacca-näyttelijä Joonas Suotamo paljastaa kirjassa, miten kaikki kävi: palkasta ei uskaltanut neuvotella ja roolia piti piilotella oudon pitkään

"Rokotetut eivät voi olla rokottamattomien panttivankina", sanoo THL:n Hanna Nohynek – tämä tiedetään heistä, joita ei ole rokotettu

$
0
0

Suomessa jyllää asiantuntijoiden mukaan nyt rokottamattomien koronaepidemia. Suurin piirtein 780 000 yli 12-vuotiasta on kokonaan ilman rokotusta.

Samaan aikaan puhutaan yhteiskunnan avaamisesta, kunhan 80 prosenttia yli 12-vuotiaista suomalaisista on rokotettu kahteen kertaan.

Entistä ajankohtaisempi on kysymys siitä, miten täysin rokottamattomiin pitäisi suhtautua, kun rajoituksia puretaan.

– Asiasta on tärkeää keskustella yhteiskunnassa niin, että ymmärretään mitä tehdään. On puhuttu siitä, että rokotetut eivät voi olla rokottamattomien panttivankina, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Mutta mitä tästä rokottamattomien joukosta tiedetään?

Ensinnäkin ryhmä on moninainen – rokottamattomia on jonkin verran kaikenikäisissä, eikä rokotettujen tai rokottamattomien taustoja ole tutkittu, Nohynek sanoo.

Jotain heistä kuitenkin tiedetään: eniten kokonaan rokottamattomia on 25–29-vuotiaissa.

Nohynek arvioi, että nuorten aikuisten matala rokotuskattavuus liittyy osittain elämäntilanteeseen ja ruuhkavuosiin. Työn, opiskelujen, ystävien tai perhe-elämän keskellä rokotuksiin ehtiminen voi olla yksikertaisesti vaikeaa.

– Tuon ikäiset elävät kiihkeää elämää. Jos rokotteita ei tuoda hyvin lähelle heitä, niin helpostihan rokotteet voivat jäädä ottamatta logistisista syistä.

Nohynek muistuttaa, ettei rokotekattavuus ole missään ikäluokassa sataa. Yli 75-vuotiaillakin se on "vain" 95 prosentin tuntumassa.

– Ikäihmisillä saattaa olla esimerkiksi terveydellisiä syitä, minkä takia he eivät uskalla rokotusta ottaa.

Miehet suhtautuvat terveysohjeisiin piittaamattomammin

Rokottamattomissa on jonkin verran enemmän miehiä kuin naisia. Sitä vielä tutkitaan, ovatko poikkeamat sukupuolten rokotuseroissa tilastollisesti merkittäviä, vai liittyvätkö ne esimerkiksi alueen väestörakenteeseen.

Aikaisemmat tutkimukset tukevat oletusta, että koronarokotuksen jättää ottamatta todennäköisemmin mies kuin nainen.

– Ylipäänsä tiedetään, että naiset noudattavat hanakammin erilaisia terveysohjeita ja miehet keskimäärin eivät niin hanakasti, Nohynek sanoo.

Rokotuksesta kieltäytymiseen liittyy osalla ihmisistä ajatus, että tauti jyllää jossain muualla.

– Voi puuttua ymmärrys siitä, mitä tauti voi pahimmillaan saada aikaan, jolloin tulee tehtyä virheellinen johtopäätös. Ihminen ajattelee, ettei tauti häntä koske, tai hän ei rokotetta tarvitse.

Keskimäärin koronaviruksen aiheuttama tauti onkin nuoremmille lievempi kuin ikääntyneille.

– Toivoisin, että ihmiset pohtisivat, mikä on oma todennäköisyys saada vakava tauti. Nuoretkin voi sairastua vakaviin tautimuotoihin.

Pienissä kunnissa vähän rokotettuja...

Suomessa on alueita, joissa on selvästi muita vähemmän rokotteen ottaneita.

Matalan rokotuskattavuuden kuntia yhdistää jonkin verran kunnan koko. Mitä pienempi kunta, sitä todennäköisemmin rokotuskattavuus on maan keskiarvoa matalampi.

Pohjois-Pohjanmaalla, runsaan tuhannen asukkaan Merijärvellä, vain runsaat 27 prosenttia 25–29-vuotiaista on ottanut ensimmäisen rokotuksen.

Saman ikäryhmän rokotusprosentit hipovat matalaa päätyä myös Varsinais-Suomessa runsaan tuhannen asukkaan Oripäässä sekä noin 2 800 asukkaan Padasjoella Päijät-Hämeessä. Oripäässä se on yli 35 ja Padasjoella yli 37 prosenttia.

Eroja selittää joskus yksinkertaisesti matematiikka. Jos ikäluokassa on kaiken kaikkiaan vain kymmeniä ihmisiä, muutamankin ihmisen poisjääminen vaikuttaa.

Nohynekin mukaan pienten kuntien matalaa rokotuskattavuutta voi selittää myös se, jos lähin rokotuspiste on kaukana kotipitäjästä, tai se on auki vain lyhyen aikaa.

– Meille on tullut viestiä, että kuntayhtymissä työnjako voi olla sellainen, ettei kaikissa kunnissa saa ykkösannoksia, Nohynek sanoo.

...mutta poikkeus vahvistaa säännön

Mutta pienetkin kunnat ovat erilaisia. Pohjanmaalla noin 5 500 asukkaan Maalahdella on 25–29-vuotiaiden korkein rokotekattavuus: yli 84 prosenttia.

Etelä-Savossa Puumalassa 16–19-vuotiaiden rokotuskattavuus on yli 96 prosenttia. Ahvenanmaalla on kaiken kaikkiaan maan korkeimmat rokotuskattavuudet.

Ylen kysely vuoden alussa osoitti, että pienissä kunnissa ihmiset ovat keskimäärin jonkin verran haluttomampia ottamaan rokotuksia kuin kaupungeissa.

Suurissa kaupungissa oli eniten ihmisiä, jotka vastasivat varmasti tai todennäköisesti ottavansa rokotteen. Alle 50 000 asukkaan kaupungeissa heitä oli toiseksi eniten.

Yksittäinen opettaja tai oppilas voi vaikuttaa asenteisiin

Satankunnassa Kokemäellä yläkoulun opettaja lähetti rokotekriittisiä Wilma-viestejä. Tampereen kupeessa Pirkkalassa kunnan ylilääkäri allekirjoitti kannanoton, jossa vastutetaan lasten ja nuorten rokotuksia.

Onko mahdollista, että auktoriteettiasemassa olevien uhkailevat viestit vaikuttavat rokotushalukkuuteen?

Nohynekin mukaan kyllä, varsinkin jos henkilöllä on vaikutusvaltaa muihin.

– Varsinkin jos haittoja korostetaan eikä hyödyistä puhuta, silloin kuva rokotteiden tarpeellisuudesta voi muuttua. Tämä voi johtaa siihen, että epäröidään rokotteen ottamista, ja jos on lisäksi vaikeaa päästä rokotuksiin niin kyllä se voi vaikuttaa.

Myös työyhteisöissä ja kaveripiirissä karismaattisen tai muuten mielipiteitään voimakkaasti ilmaisevan ihmisen näkemys voi vaikuttaa isompaan porukkaan.

– On varmasti merkitystä, jos kysymyksessä on vaikuttajayksilö. Koululuokassa saattaa olla yksittäinen oppilas, jolla on voimakas mielipide. Jos kaverit ajattelevat hänen kanssaan samalla tavalla, se voi johtaa siihen, ettei oteta rokotuksia.

Painostavien viestien ja rokotusten välillä näkyy korrelaatio

Vaikuttajayksilöillä on valtaa terveyspäätöksiin – tähän johtopäätökseen voi päätyä myös tilastojen valossa.

Sekä Kokemäellä että Pirkkalassa yläasteikäisten lasten rokotuskattavuus on maan keskiarvoa matalampi.

Kokemäellä yläasteikäisistä eli 12–15-vuotiaista ensimmäisen rokotuksen on saanut 58 prosenttia ja Pirkkalassa vajaat 62 prosenttia. Koko maan yläkouluikäisten keskiarvo on noin 65 prosenttia.

Kokemäellä myös 16–19-vuotiaiden eli ammattikoulu- ja lukioikäisten rokotuskattavuus on selvästi maan keskiarvoa matalampi eli 65 prosenttia. Koko Suomen keskiarvo kertaalleen rokotetuista 16–19-vuotaista on runsaat 73 prosenttia.

Pirkkalassa tilanne on yhtä ikäluokkaa vanhemmilla eli 16–19-vuotiailla aivan erilainen. Heitä on Pirkkalassa rokotettu enemmän kuin Suomen kunnissa keskimäärin eli lähes 81 prosenttia.

Myös Pohjois-Pohjanmaalla rokotevastaisilla asenteilla on ollut vaikutusta rokotuskattavuuteen, arvioi seudun peruspalvelukuntayhtymä Kallion johtava ylilääkäri Risto Olli Ylelle tiistaina.

Ideologiaa markkinoidaan muuan muassa sosiaalisessa mediassa. Siihen liittyy myös raha eli vaikuttajilla voi Ollin mukaan olla myös taloudellisia motiiveja.

Lue lisää:

Rokotettujen laajasta testaamisesta luovutaan, STM kannustaa suomalaisia kotitestien käyttöön

Suomalaiset menettäneet miljoonia euroja pankkitunnusten kalastelijoille – Vakuutus ja rahoitusneuvonta Fine ratkonut lukuisia tapauksia

$
0
0

Rikollisten harjoittama pankkitunnusten kalastelu pankkien verkkosivuja muistuttavien valesivustojen avulla on tuonut useita tapauksia Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finen ratkaistavaksi.

Finen pankkilautakunta on ratkaissut tänä vuonna jo lähes 20 niin sanottua phishing-tapausta, joissa asiakkaat ovat erehtyneet asioimaan pankkien verkkosivuilta näyttävillä huijaussivuilla.

Ratkaisusuosituksia on annettu sekä asiakkaan että pankin eduksi tapauksesta riippuen.

Finen mukaan asiakas on tapauksissa kiistatta rikoksen uhri, mutta asiakkaan ja pankin välisen vastuunjaon kannalta ratkaisevaa on, miten huolellisesti asiakas on toiminut kortti- ja pankkitunnustietojensa säilyttämisen ja käytön suhteen.

– Mikäli asiakkaan katsotaan menetelleen törkeän huolimattomasti, jää myös vahinko hänen kannettavakseen, sanoo Finen jaostopäällikkö Tuomas Hidén tiedotteessa.

Finen pankkilautakunta on antanut useita ratkaisuja myös Microsoftin nimissä tehdyistä huijauksista.

– Tuntuu, että olemme jatkuvassa kilpajuoksussa huijareiden kanssa. Rikollisten tekniset taidot kehittyvät nopeasti ja sitä myötä myös huijausten uskottavuus. Kohteeksi ovat joutuneet kaikenikäiset asiakkaat, myös hyviä taitoja omaavat digiosaajat. Asiakkaat ovat menettäneet suuriakin rahasummia, Hidén sanoo.

Finen pankkilautakunta on riippumaton, tuomioistuimelle vaihtoehtoinen riidanratkaisuelin. Lautakunnan antamat ratkaisut ovat suositusluonteisia.

Poliisi: Laajasta rikosvyyhdistä satoja rikosilmoituksia

Keskusrikospoliisi (KRP) kertoi kesäkuussa, että suomalaiset ovat menettäneet miljoonia euroja pankkien nimissä tehtyihin petoksiin. KRP:n mukaan verkkopankkia muistuttavat valesivustot on taitavasti rakennettu ja niitä on usein vaikea tunnistaa huijaukseksi.

Verkkopankkiin siirtymistä hakukoneen tai linkkien kautta tulee poliisin mukaan välttää.

– Hakemalla pankin nimellä hakukoneessa ei välttämättä saa aitoa sivustoa tuloksiin ollenkaan, vaan hakukone tarjoaa ylimpänä valesivustoa, sanoi rikoskomisario Petteri Laitila KRP:stä tiedotteessa.

Kuluneella viikolla KRP tiedotti, että pankkien nimissä tehdyt petokset jatkuvat. Poliisi kertoi havainneensa kevään ja kesän aikana rikosvyyhdin, jossa verkkorikolliset kalastelevat pankkitunnuksia. Teot ovat kohdistuneet useaan suomalaiseen pankkiin ja niiden asiakkaisiin.

Kokonaisuudessa on tämän vuoden aikana kirjattu noin 700 rikosilmoitusta. Rikosvahingon määrä on lähes seitsemän miljoonaa euroa.

Lue myös:

Huijarit lähettivät tekstiviestejä saapuneesta paketista: onnistuivat huijaamaan ihmisiltä alle vuodessa 375 000 euroa

Mikä erottaa myyn muista koronavirusmuunnoksista? Suomestakin on löytynyt pari myymuunnosta viime kesän aikana

$
0
0

Koronaviruksesta kiertää tällä hetkellä useita eri virusmuunnoksia, joista osa leviää toisia nopeammin ja tehokkaammin.

Tällä hetkellä valtaviruksena on alkuperäisen Wuhanista vuonna 2019 liikkeelle lähteneen koronaviruksen syrjäyttänyt deltamuunnos. Deltamuunnos havaittiin ensimmäisen kerran joulukuussa 2020. Alkuvuonna 2021 se oli levinnyt lukuisiin maihin muuntuen nopeasti valtavirukseksi.

Viime kuussa Maailman terveysjärjestö WHO nosti myymuunnoksen tarkkailtavien koronamuunnosten listalle. Syynä tähän on epäily siitä, että muunnos pystyisi väistämään rokotesuojan. Asiasta kaivataan vielä tarkempia selvityksiä.

– Kaikki ne variantit, jotka pystyvät väistämään aikaisemmin sairastetun taudin tai rokotuksen antamaa immuunisuojaa, ovat potentiaalisesti huolestuttavia tai sellaisia, joita täytyy seurata. Tämä myy-variantti kuuluu näihin tarkkailtaviin ja seurattaviin muunnoksiin, kertoo Turun yliopiston virusopin professori Ilkka Julkunen.

WHO:n seurantaraportin mukaan myy-variantin aiheuttamia tartuntatapauksia on todettu noin 40 maassa. Ensimmäisenä Kolumbiassa tammikuussa havaittua virusmuunnosta on löydetty myös muualta Etelä-Amerikassa, Yhdysvalloista ja Euroopasta, jossa myy-variantista on havaintoja yli kymmenessä maassa.

Suomesta on löytynyt pari myy-varianttitapausta viime kesän aikana.

Yhdysvaltojen terveysviranomaiset ja Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus (ECDC) eivät pidä virusta erityisen huolestuttavana tällä hetkellä.

Myystä on alustavia tutkimustuloksia, joiden mukaan rokotteesta saatava immuunisuoja on jonkin verran vähentynyt sitä vastaan.

– Ensimmäinen analyysi, joka on vielä vertaisarvioimaton, viittaa siihen, että myy-variantin immuunisuoja olisi heikentynyt suurinpiirtein saman verran kuin esimerkiksi beeta-variantista.

Julkunen muistuttaa, että betan ja deltan suhteen on nähty, että immuunisuoja, joka kahden rokotuksen jälkeen on olemassa, riittää suojaamaan vakavalta taudilta.

– Yli 90 prosenttia rokotetuista ihmisistä ei saa vakavaa infektiota ja siinä mielessä rokotteen suojateho on tähän mennessä havaittuja variantteja vastaan ihan riittävä. On hyvin todennäköistä, että tämä myy-variantti on hyvin samanlainen. Siinä mielessä se ei tuo mitään merkittävää lisäuhkaa tai lisähuolta tämän hetken muihin variantteihin nähden.

Deltamuunnos edelleen valtavirus Suomessa

Deltamuunnos löydettiin Intiassa alkuvuonna 2021. Sieltä muunnos levisi muualle maailmaan ja Suomeen se saapui viisi kuukautta myöhemmin. Ensimmäisestä myy-havainnosta on yhdeksän kuukautta. Myyn kehityskulkua ja leviämistä Suomessa tai muualla maailmassa on vaikea ennakoida.

Virusmuunnokset kiertävät maailmalla paikallisissa epidemioissa. Mitä vähemmän infektioita alueella on, sitä hitaammin variantit leviävät maasta toiseen ja ihmisestä toiseen. Tilanteen kehittyminen on kaikin puolin arvaamatonta. Variantti, joka tarttuu helpommin ja leviää väestössä hyvin, yleensä syrjäyttää aikaisemman variantin. Siinä mielessä variantit kilpailevat siitä, kuinka paljon ne aiheuttavat infektioita.

– Alfa-variantti oli tällainen ja nyt sitten delta-variantti on myös ollut sellainen. Erityisesti Euroopassa ja Suomessa ensin Alfa syrjäytti muut aiemmin kiertävät kannat ja nyt sitten puolestaan Delta-variantti syrjäytti kesän aikana ja elokuussa lähes kokonaan kaikki muut aikaisemmat viruskannat. Miten myy sitten mahdollisesti käyttäytyy, on tässä vaiheessa vaikea ennustaa, toteaa Julkunen.

Mikä sitten erottaa myyn muista muunnoksista? Toistaiseksi näyttää siltä, että se ei leviä yhtä nopeasti kuin delta, jota on löydetty tähän mennessä yli 170 maasta.

Myymuunnokseen liittyy kuitenkin huolenaiheita: on vielä epäselvää, kuinka paljon kyseinen muunnos väistää rokotesuojaa. Tällä hetkellä ei myöskään tiedetä tarkkaan sitä, aiheuttaako muunnos enemmän vakavampaa tautimuotoa.

– Tietoa siitä, aiheuttaako myy enemmän vakavia infektioita kuin joku aiempi, ei tulla saamaan vähään aikaan, koska emme vielä tiedä, lähteekö myy-variantti leviämään. Lisäksi pitäisi olla iso epidemia, että nähtäisiin, mikä esiintyvyys on rokotettujen joukossa ja lisääntyykö sairaalahoito rokotetuilla vai ei.

Uusia virusmuunnoksia syntyy kaiken aikaa

Uusia virusmuunnoksia syntyy kaiken aikaa.

Muuntuneita koronaviruksia tunnistetaan sekvensoimalla eli määrittelemällä viruksen perimä. Sekvensoinnin ansiosta voidaan seurata eri viruslinjojen kehittymistä ja leviämistä. Sen ansiosta on tunnistettu tiettyjä koronaviruslinjoja, joiden alueelliset osuudet kiertävistä koronaviruskannoista ovat kasvaneet ja levinneet muihin maihin.

Kansallisessa geenipankissa on tuhansia eri virusvariantteja eli kehityshaaroja, joissa virukset ovat eriytyneet toisistaan. Useimmat ovat ominaisuuksiltaan hyvin samankaltaisia kuin aikaisemmat muunnokset ja vanha immuniteetti toimii niitä vastaan hyvin.

ECDC ja WHO ylläpitävät listaa huolestuttavista ja tehostetun seurannan alaisista virusmuunnoksista. WHO luokittelee muuntuneet koronaviruslinjat kolmeen luokkaan. VOC- eli variant of concern -linjoiksi eli suomeksi huolestuttaviksi virusvarianttilinjoiksi kutsutaan muunnoksia, joiden leviämiskyky on tehostunut tai niissä on jokin muu epidemiaan vaikuttava ominaisuus. Tällä listalla ovat alfa-, beeta-, gamma- ja deltamuunnokset.

Tehostetun seurannan alaiset virusvarianttilinjat eli variants of interest (VOI) -linjalla olevat muunnokset puolestaan ovat mahdollisesti huolestuttaviksi muuttuvia linjoja, mutta eivät ole sellaisia vielä. Myymuunnoksen lisäksi tällä listalla ovat eeta-, ioota-, kappa- ja lambdamuunnokset.

Kolmas luokka on alerts for further monitoring, joka Suomessa on nimetty seurattaviksi signaaleiksi. Tällä listalla olevat muunnokset on nimetty koodilla, eivätkä ne ole vielä saaneet nimeä.

Tällä hetkellä Suomessa noin 10–15 prosenttia positiivisista koronavirusnäytteistä tyypitetään sekvensoimalla. Sekvensointikäytännöt eri maissa vaihtelevat. Suomessa viimeisen kahden kuukauden aikana yli 95 prosenttia löydetyistä viruksista on ollut delta-varianttia ja loput muita, kertoo Julkunen.

– Jossakin maassa voidaan sekvensoidaan enemmän, joissain vähemmän ja joissain ei ollenkaan. Esimerkiksi joissakin Afrikan maissa ei käytännössä pystytä seuraamaan ollenkaan, mitkä variantit siellä kiertävät.

Lue myös:

Täältä voit lukea kaikki tuoreimmat uutiset koronaviruksesta.

La Palman maanjäristys ravisteli suomalaisen Tapio Pursimon taloa: "Talo tuntui olevan kuin tahnan päällä ja häälivän hieman"

$
0
0

Suomalainen Tapio Pursimo kertoo asuneensa tulivuoren koettelemalla La Palman saarella jo pidempään. Maanjäristys heilutti myös Pursimon taloa.

– Talo tuntui olevan vähän niinkuin jonkun tahnan päällä ja häälivän hieman, Pursimo kuvailee.

Hänen mukaansa näkyviä jälkiä talon rakenteisiin ei kuitenkaan tullut.

Tulivuorenpurkauksen aiheuttamat savupilvet alkoivat näkyä Pursimon pihalle illansuussa.

– Nyt näkyy savupatsas, mutta vielä päivemmällä ei näkynyt.

Pursimon mukaan ilmassa leijuu myös savun haju.

Pursimo kertoo kotinsa olevan toisella puolella saarta kuin missä tulivuori parhaillaan purkautuu.

Pursimon tuttavapariskunta asui toisella puolella saarta ja heidän kotinsa evakuoitiin.

– Ystävät saapuivat luokseni tuossa illansuussa. Ei voi sanoa, että paniikkia olisi, mutta seurataan tietysti tilannetta tarkasti.

Pursimo kertoo nyt jännittävänsä eniten sitä, miten viikonlopun Teneriffalla reissussa ollut vaimo pääsee kotiin.

Saaren toisella puolella asuville on annettu ohjeet pakata tärkeät tavarat valmiiksi, jos evakuoinnin tarve tulee nopeasti.

Pursimo kertoo, että jos ei ihmeitä tapahdu hänellä on huomenna kaikesta huolimatta tavallinen työpäivä.

– Tuskin tämä omaan arkeen kovin paljon vaikuttaa, mutta onhan tämä iso kriisi niille, joiden talo tuhoutuu, Pursimo sanoo.

Aiheesta lisää:

Tulivuori purkautuu Kanariansaariin kuuluvalla La Palmalla – saarella on myös suomalaisia


Kirjeenvaihtajalta: Venäjällä äänestäjää on vastassa turvallisuusjoukot, ja niiden valta vahvistuu myös äänestämisen jälkeen

$
0
0

Äänestyspaikalle saapuessa vastassa on ryhmä puolisotilaallisen Rosgvardijan jäseniä.

Kansalliskaartiksi kutsutut joukot tunnetaan presidentti Vladimir Putinin henkilökohtaisena armeijana, jonka vahvuutta on määrätietoisesti kasvatettu viime vuosien aikana.

Sisään vaalipaikalle pääse vain näyttämällä laukun sisällön ja kävelemällä metalinpaljastimen läpi.

Tilanne kuvaa hyvin koko Venäjän vaalien luonnetta: Ne ovat tiukasti viranomaisten kontrollissa.

Kreml varmisti haluamansa tuloksen jo kauan ennen äänestämisen alkamista.

Vaaleja edelsi ennennäkemätön painostuskampanja Putinia vastustavaa oppositiota ja itsenäistä mediaa vastaan. Sitten vaaliviranomaiset eväsivät ehdokkuuden todellista muutosta perääviltä ehdokkailta.

Russian Duma elections
Kotiäänestykseen käytettäviä uurnia moskovalaisessa vaalihuoneistossa. Monet epäillyistä vaalirikkomuksista liittyvät kotona tapahtuneeseen äänestämiseen.Grigori Vorobjov / Yle

Lopputulos varmistetaan vielä manipuloimalla äänestyksen kulkua ja väärentämällä sen tuloksia.

Kesällä "ulkomaiseksi agentiksi" julistettu vaalitarkkailuliike Golos raportoi jo sunnuntai-iltana yli 4 500:sta epäillystä rikkomuksesta. Riippumattomassa mediassa on puolestaan kerrottu järjestelmällisestä vaalitarkkailijoiden häirinnästä.

Lue: Vaalit, jotka eivät ole vaalit – Yle vastaa viiteen kysymykseen Venäjän tämänviikkoisista duuman vaaleista

Vaaliviranomaiset taas vakuuttavat, ettei mitään vakavia rikkomuksia tapahtunut.

Keskusvaalilautakuntaa johtava Ella Pamfilova väittää, että valtaosa vaalivilppiä koskevista ilmoituksista on feikkejä. Niillä yritetään hänen mielestään pilata muuten rehelliset vaalit.

Valtiollisessa mediassa vaalien tahraamisesta syytetään oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin tukijoukkojen lisäksi ulkovaltoja. Ulkoministeriön virallinen edustaja Marija Zaharova on moittinut muun muassa Euroopan unionia Venäjän vaaleihin sekaantumisesta.

Siihen riitti Euroopan parlamentin viime viikolla hyväksymä päätöslauselma. Sen mukaan EU:n ei tule tunnustaa Venäjän uutta parlamenttia, jos vaaleissa todetaan demokratian ja kansainvälisen oikeuden vastaisia rikkomuksia.

Russian Duma elections
Valtapuolue Yhtenäisen Venäjän vaalimainoksessa on kuvattu puolueen kärkiehdokkaat, joiden joukossa ovat puolustusministeri Sergei Šoigu (keskellä) ja ulkoministeri Sergei Lavrov (oikealla).Grigori Vorobjov / Yle

Presidentin tukipuolue Yhtenäinen Venäjä säilyy odotetusti duuman suurimpana puolueena. Se saa keskusvaalilautakunnan antaman ennakkotiedon mukaan myös vastaisuudessa yli puolet 450:sta edustajapaikasta.

Valtion uutiskanava Rossija-24 näytti myöhään sunnuntai-iltana kuvia valtapuolueen voitonjuhlasta.

– Putin! Putin! Putin! Voitto! Moskovan pormestari Sergei Sobjanin huudatti väkinäisesti vapaaehtoisten joukkoa.

Vaaleissa onkin kyse Putinista ja häntä ympäröivästä valtaeliitistä. Duuman todellinen valta on hyvin rajallinen, ja sen roolina on ennen kaikkea toteuttaa Kremlistä saneltuja lakiesityksiä.

Moscow elections
Duuman vaalit järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa kolmipäiväisinä. Kuvassa äänestetään Moskovan reunalla sijaitsevassa Zelenogradissa.Grigori Vorobjov / Yle

Duuman vaalit ovat tarkkaan ohjattu näytös, jolla pyritään esittämään kansan tuki yhä itsevaltaisemmaksi käyvälle nykyjärjestelmälle.

Niin kauan kun ihmiset uskovat enemmistön tukevan nykyhallintoa, eivät edes vaalien vilppi ja vapauden puute häiritse. Mutta jos usko näytökseen horjuu, voivat Valko-Venäjän tapahtumat toistua myös Venäjällä.

Siihen varautuessa Kreml jatkaa vapaan median, kansalaisyhteiskunnan ja muiden vallanpitäjiin kriittisesti suhtautuvien painostamista – ja vahvistaa turvallisuusjoukkojen valtaa.

Lisää aiheesta:

Näitä neljää asiaa Venäjä-asiantuntija seuraa duuman vaalien tuloksissa – vaaleissa paikoin härskejä vilppejä kameroiden edessä

"Meitä innoitti valkovenäläisten esimerkki" – suomenvenäläiset aktivistit tarkkailivat duumanvaaleja ja järjestivät ovensuukyselyjä

“Punainen Navalnyi” räyhää Putinille – Uuden polven kommunistista tuli sometähti ja Kremlin painajainen

Yhdysvallat karkottaa siirtolaisia pois Texasin ja Meksikon rajan tuntumasta – viikon kuluessa on tarkoitus karkottaa yli 12 000 siirtolaista

$
0
0

Yhdysvallat on alkanut karkottaa maasta siirtolaisia, jotka ovat leiriytyneet Texasin osavaltion ja Meksikon rajan tuntumaan. Yli 320 ihmistä lennätettiin sunnuntaina Haitin pääkaupunkiin Port-au-Princeen kolmella lennolla.

Haitiin odotetaan tiistain aikana Yhdysvalloista kuutta lentoa, viranomaistiedot kertovat.

Viimeisen kahden vuorokauden aikana yhdysvaltalaisviranomaiset kertovat karkottaneensa noin 3 300 siirtolaista.

Kaikkiaan Yhdysvallat aikoo karkottaa kotimaihinsa yli 12 000 siirtolaista, jotka ovat leiriytyneet Yhdysvaltoja ja Meksikoa yhdistävän rajasillan kupeeseen Del Rion pikkukaupunkiin Texasissa. Siirtolaiset tulivat rajan yli Meksikosta Ciudad Acuñan rajakaupungin kautta.

Texasin viranomaiset sulkivat lauantaina Yhdysvaltain ja Meksikon välisen rajanylityspaikan Del Riossa.

Yhdysvaltain rajavalvonnasta vastaavan viranomaisen USBP:n päällikkö Raul Ortiz kertoo, että karkotukset on tarkoitus tehdä seuraavien kuuden tai seitsemän päivän aikana.

Viranomaiset molemmin puolin rajaa ovat arvioineet, että suurin osa siirtolaisista on lähtöisin Haitista. Poliittinen kriisi ja kuukausi sitten tapahtunut maanjäristys ovat pahentaneet entisestään vaikeita elinoloja Haitissa.

Yhdysvalloissa sekä demokraattien että republikaanien poliitikot ovat vaatineet presidentti Joe Bidenin hallinnolta nopeita toimia Texasin rajan tilanteen ratkaisemiseksi.

Aiheesta lisää:

USA:ssa yli 10 000 siirtolaista nukkuu sillan alla Meksikon rajan tuntumassa – haitilaisia tullut rajan yli ennätysmäärä

Ihmisoikeusjärjestö: Yli 3 000 Yhdysvaltain rajalta käännytettyä siirtolaista joutunut hyväksikäytön uhriksi tänä vuonna

Kamala Harris Väli-Amerikan siirtolaisille: "Älkää tulko Yhdysvaltoihin – teidät käännytetään takaisin"

Presidentti Putinin tukipuolueen Yhtenäisen Venäjän voitto duuman vaaleissa näyttää odotetusti varmalta, kun äänistä on laskettu yli kolmasosa

$
0
0

Presidentti Vladimir Putinin puolue Yhtenäinen Venäjä näyttää odotusten mukaisesti säilyttävän enemmistön Venäjän parlamentin alahuoneessa eli duumassa.

Kun 40 prosenttia äänistä on laskettu, on valtapuolue Yhtenäinen Venäjä saanut 45,5 prosentin ääniosuuden, kertoo Venäjän vaalikomissio.

Toisena on kommunistipuolue 21,6 prosentin ääniosuudella. Liberaalidemokraatit ovat saaneet noin 8 prosenttia, Oikeudenmukainen Venäjä -puolue reilut 7 prosenttia äänistä ja Uusi kansa -puolue reilut 6 prosenttia.

Sunnuntaina päättyneissä vaaleissa oli jaossa puolet duuman paikoista ja Yhtenäinen Venäjä oli saamassa nyt jaossa olleista 225 paikasta ainakin 190. Näin puolue näyttäisi pitävän kahden kolmasosan enemmistön duuman 450 paikasta. Puolueella oli ennen vaaleja 334 paikkaa duumassa.

Vuoden 2016 vaaleissa Yhtenäinen Venäjä sai 54,2 prosenttia äänistä, kun kommunistien osuus oli silloin 13,3 prosenttia.

Vaalitarkkailijat ovat kertoneet havainneensa massiivista vaalivilppiä vaalien aikana. Jo ennen vaaleja hallinto pyrki estämään opposition ehdokkaiden pääsyn ehdolle.

Vaaleissa on ollut mahdollista äänestää sähköisesti verkon kautta. Venäjän presidentin digitaalisten palveluiden tarjoaja Rostelecomin mukaan sähköiseen äänestysjärjestelmään tehtiin vaalien aikana 19 palvelunestohyökkäystä, jotka kaikki saatiin torjuttua.

Äänestys päättyi viimeisenä Kaliningradissa, missä vaaliuurnat sulkeutuivat sunnuntaina kello 21 Suomen aikaa.

Aiheesta lisää:

Näitä neljää asiaa Venäjä-asiantuntija seuraa duuman vaalien tuloksissa – vaaleissa paikoin härskejä vilppejä kameroiden edessä

"Meitä innoitti valkovenäläisten esimerkki" – suomenvenäläiset aktivistit tarkkailivat duumanvaaleja ja järjestivät ovensuukyselyjä

Apple ja Google taipuivat venäläisviranomaisten alla –Amerikkalaisyhtiöt poistivat aktivisti Aleksi Navalnyiin liittyvän vaalisovelluksen

Venäjältä paennut journalisti Ylelle: Otteet kovenevat, kun Putinin suosio laskee

Koronatodistuksia on kirjattu Omakantaan virheellisesti: Tarkasta, ovatko omat tietosi kunnossa

$
0
0

Koronarotodistukset näkyvät monilla virheellisesti Omakannassa. Omat tiedot kannattaa käydä tarkastamassa, jos todistukselle on tarvetta esimerkiksi ulkomaanmatkan takia.

Porin perusturvan alueella tieto saaduista rokotuksista puuttuu sadoilta asukkailta. Korjauspyyntöjä tulee viikoittain kymmeniä.

Jotta virheet saataisiin korjattua mahdollisimman nopeasti, on Porin perusturva ottanut käyttöön sähköisen virheilmoituslomakkeen. Se löytyy perusturvan nettisivuilta. Kiireellisissä tapauksissa yhteyttä voi ottaa koronarokotusten ajanvarausnumeroon.

– Suosittelemme reagoimaan tilanteeseen ajoissa ja käyttämään sähköistä palautekanavaa, niin ei tarvitse jonottaa puhelimessa, perusturvan controller Ilkka Manninen ohjeistaa.

Työ on hidasta, eikä tietoja pysty muuttamaan järjestelmään hetkessä.

– Kaikki tehdään käsityönä. Aiemmat tiedot nollataan ja järjestelmään kirjataan uudelleen muun muassa kuka on antanut rokotteen, missä, milloin ja mitä rokotetta on annettu. Jos kaikki sujuu hyvin, kuluu yhteen korjaukseen noin tunti.

Korjaukset pyritään hoitamaan kiireellisyysjärjestyksessä.

Osa virheistä korjataan Porin perusturvan alueella automaattisesti, eikä yhteydeottoa tarvita, mikäli todistukselle ei ole kiireellistä tarvetta.

Tietojen korjauskäytännöt vaihtelevat paikkakuntakohtaisesti ja niistä saa tietoa oman alueen terveyspalveluista.

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta.

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta.

Martta, 29, oli lepositeissä, kun hoitaja painoi hänen kasvoilleen tyynyn – psyykkisten oireiden stigma näkyy edelleen terveydenhuollossa

$
0
0

– Yleensä ensimmäisenä tulee kissa. Alan silittää sitä ja puhua siitä. Silloin tiedän, että nyt alkaa mennä huonommin. Sen harhan nimi on Keltainen kissa.

Martta, 29, on puhelias ja iloinen. Hänellä on ystäviä, harrastuksia ja opiskelupaikka yliopistossa.

Päällepäin ei voi nähdä, että ahdistuessaan Martta kokee usein aistiharhoja ja vaipuu lyhytkestoiseen psykoosiin. Hän on ollut satoja kertoja ambulanssissa kohtaustensa takia.

Martta esiintyy jutussa vain etunimellään, koska aihe on niin arkaluontoinen. Hän haluaa kuitenkin puhua.

Mielenterveysongelmiin, varsinkin psykoottisiin oireisiin, liittyy edelleen vahvoja ennakkoluuloja, jotka Martan kokemusten mukaan näkyvät myös terveydenhuollossa.

Tässä jutussa Martta kertoo, millaista on elää psykoosioireiden ja niihin liittyvän stigman kanssa.

Kohtaukset alkavat usein ulkona

Mikropsykooseja. Niin yksi hoitavista lääkäreistä kuvaili Martalle hänen oireitaan. Termi ei ole lääketieteellinen, mutta se kuvaa tilanteita Martan mielestä hyvin.

– Minulle tulee kohtauksia, joissa alan puhua kaikkea tosi outoa tai itkeä. Minua alkaa ahdistaa ja pelottaa hirveästi, ja putoan pois kaikista realiteeteista. Saatan silitellä ilmaa, selittää itsekseni ja kuulla kaikkea. Silloin minuun ei välttämättä saa kontaktia ollenkaan.

Harhat alkavat hiipien. Monesti kohtaukset tulevat, kun Martta on yksin ulkona tai odottaa ystävää kaupungilla.

Jos kohtaus tulee kotona, hän alkaa usein puhua jonkun pehmolelunsa kanssa ja lähtee ulos.

– Saatan nähdä verta ja ötököitä kaikkialla tai luulla, että minua lyödään puukolla. Kuuloharhat sanovat minulle usein, että minun täytyy muuttaa pois, tai ne käskevät hyppäämään junan alle.

Ulospäin Martan oireet näkyvät joskus esimerkiksi silmien kääntymisenä ylöspäin niin, että vain valkuaiset näkyvät.

– Se on aika pelottavan näköistä, jos joku ohikulkija näkee sen. Siihen liittyy harha, että päälläni on Harry Potterin komennuskirous.

Tilanteet johtavat usein siihen, että joku ohikulkija huolestuu maahan lyyhistyneen tai sekavia puhuvan Martan voinnista ja soittaa hätäkeskukseen.

Ohikulkijat suhtautuvat Martan mukaan ystävällisesti, vaikka ovatkin usein säikähtäneitä. Joskus he tarjoavat kahvin tai teen tai hakevat kaupasta ruokaa olon helpottamiseksi.

Sen sijaan poliisien ja ensihoitajien sanat ovat monesti satuttaneet.

"Yhteiskunnan taakka"

Psykoottisen oireiden lisäksi Martta on itsetuhoinen. Hänellä on heikko itsetunto ja epävakaa persoonallisuus, mikä tekee ihmisten tulkitsemisesta vaikeaa. Se aiheuttaa paljon ahdistusta ja pelkoa.

– Tulkitsen ihmisten puheet ja eleet helposti negatiivisina, vaikka niitä ei sellaisiksi tarkoitettaisi. Joudun esimerkiksi jatkuvasti varmistelemaan, haluavatko ystäväni oikeasti olla ystäviäni.

Aidosti ikävät sanat jäävät Martan mieleen pyörimään pahimmillaan vuosiksi.

– Ensihoitajat ovat sanoneet, että olen yhteiskunnan taakka ja kuormitan terveydenhuoltojärjestelmää. He ovat sanoneet, että diagnoosini on psykiatrin virhe, ja olen oikeasti vain huomionhakuinen.

Poliisit ja ambulanssihenkilökunta saattavat päivitellä itkuisen, ahdistuneen ja peloissaan olevan Martan kuullen sitä, kuinka monta keikkaa hän on aiheuttanut.

– Usein he puhuvat minusta ikään kuin en olisi paikalla. Se tuntuu todella pahalta. Tuntuu, etteivät he ymmärrä, että en minä ihan huvikseni niitä tilanteita aiheuta. Pelkään ambulanssin ja poliisin tuloa ihan hirveästi.

Pahin tilanne sattui muutama vuosi sitten psykiatrisella osastolla, kun Martta joutui hoitajan pahoinpitelemäksi.

Silloin oli onni, että huoneessa oli muitakin.

“Kysyin, yrittikö hän tappaa minut”

Martta oli tuotu osastolle ambulanssilla, hän itki, huusi ja käyttäytyi itsetuhoisesti. Lääkäri määräsi hänet leposide-eristykseen.

Neljä hoitajaa piti kiljuvaa Marttaa kiinni sängyssä ja laittoi lepositeitä kiinni, jolloin yksi hoitajista painoi tyynyn Martan kasvoille.

Kun hoitaja nosti tyynyn pois, Martta kysyi, yrittikö tämä tappaa hänet. Hoitaja kertoi yrittäneensä vain hiljentää Martan.

Kaksi muuta huoneessa ollutta hoitohenkilökunnan jäsentä teki asiasta rikosilmoituksen.

Helsingin käräjäoikeus katsoi, että tyynyä käyttänyt psykiatrinen sairaanhoitaja syyllistyi pahoinpitelyyn. Martta sai 500 euroa korvausta, hoitaja määrättiin sakkoihin ja hän menetti työnsä. Yle on nähnyt tilanteeseen liittyvät oikeuden asiakirjat.

– Jos huoneessa ei olisi ollut muita, tilanne olisi helposti voitu pistää harhojeni piikkiin. En ollut edes itse varma, oliko se todella tapahtunut. Se tilanne on saanut minut pelkäämään hoitohenkilökuntaa.

“Psykoosi nähdään edelleen mystisenä”

Tutkijan mielestä Martan kokema epäasiallinen kohtelu kertoo siitä, että mielenterveysongelmiin liittyvä stigma elää edelleen vahvasti myös hoitojärjestelmässä.

– Psykoosioireet nähdään edelleen mystisinä asioina, ja ne ovat vieraita ihmisten arkielämästä. Niihin liitetään herkästi erilaisia ennakko-olettamuksia, jotka eivät välttämättä pidä paikkaansa, toteaa tutkijatohtori Tomi Bergström Jyväskylän yliopistosta.

Bergström on koulutukseltaan psykologi, ja hän on tutkinut psykoottisten sairauksien hoitoa.

Esimerkiksi diagnooseista on Bergströmin mielestä enemmän haittaa kuin hyötyä, sillä ne ylläpitävät stigmaa ja vääristävät käsityksiä mielenterveysongelmien syistä.

– Psykiatriset diagnoosit eivät ota kantaa siihen, mistä oireilu johtuu. Ne ovat vain oirekuvauksia. Oireiden syyt ovat kaikilla yksilöllisiä, mutta yleensä niiden taustalla on vaikeita elämäntilanteita, traumoja ja pettymyksiä ihmissuhteissa.

Bergström pitää haitallisena, että ihmisten hankalat elämäntilanteet niputetaan diagnooseiksi, joita sitten hoidetaan pääosin lääkkeillä.

– Palvelujärjestelmässä suositaan pitkäkestoisia psykoosilääkehoitoja. Ne lievittävät tehokkaasti psykoosioireita, mutta vaimentavat monia muitakin inhimillisiä tuntemuksia ja kokemuksia. Se ei pitkällä aikavälillä välttämättä paranna tai palvele ihmistä.

Parempiin hoitotuloksiin päästäisiin, jos hoidossa keskityttäisiin ihmisen elämäntilanteeseen kokonaisuutena. Sen osoittaa Bergströmin tuore väitöskirja.

Bergströmin tutkimassa dialogisessa hoitomallissa lääkkeet ja diagnoosit jätettiin taka-alalle, ja niiden sijaan panostettiin psykoterapiaan ja keskusteluun. Hoitoon otettiin aktiivisesti mukaan kaikki potilaan läheiset, joita hankala elämäntilanne kosketti.

Pitkän aikavälin tulokset osoittivat valtavan eron tavanomaista hoitoa ja dialogista hoitoa saaneiden välillä.

Keskustelua ja läheisten osallistumista painottavaa hoitoa saaneista vain kolmannes oli hoidon piirissä 19 vuoden seurantajakson lopussa. Tavanomaista, eli lääkitystä ja diagnooseja painottavaa hoitoa saaneista valtaosa tarvitsi edelleen hoitoa ja käytti lääkkeitä.

Bergström kuitenkin muistuttaa, että jo aloitettua psykoosilääkitystä ei kannata lopettaa omin päin.

– Lääkkeiden vaikutukset ovat aina yksilöllisiä. Lopettamiseen voi liittyä monenlaisia hankalia oireita, ja aiemmat psykoosioireet saattavat voimistua.

Bergströmin tutkima dialoginen hoitomalli on saanut tunnustusta Maailman terveysjärjestöltä (WHO), joka julkaisi kesällä uuden ohjeistuksen mielenterveysongelmien hoidosta. WHO:n mukaan mielenterveyspotilaiden ihmisoikeuksien toteutumiseen tulisi kiinnittää nykyistä enemmän huomiota, ja sen takia esimerkiksi juuri dialogista hoitoa tulisi tutkia lisää.

“Tärkeintä on turvallisuuden tunne”

Myös Martta toivoisi, että mielenterveysongelmien hoito olisi yksilöllisempää ja vähemmän diagnoosikeskeistä. Hänen diagnoosinsa on skitsoaffektiivinen häiriö.

– Lääkärien mielestä olen vaikeasti diagnosoitava, koska minulla on ihan selkeitä psykoosioireita, mutta olen muuten ihan normaali. Pystyn huolehtimaan hygieniasta ja ulkonäöstä.

Martan hoitomuotona toimii tehostettu palveluasuminen, psykoterapia ja lääkitys. Hän asuu yksiössä, jossa on oma keittiö, mutta talossa on jatkuvasti hoitajia paikalla.

– Minulla on kerran viikossa terapia, ja aika paljon juttelen ohjaajien kanssa täällä kotona. En pärjää yhtäkään päivää ilman että juttelen jonkun kanssa. Täällä olen kuitenkin aika itsenäinen. Teen itse ruuat, ja koen, että se pitää yllä toimintakykyäni.

Tärkeintä on Martan mukaan turvallisuuden tunne ja stressittömyys.

Nykyisessä kodissaan hän kokee olonsa aiempaa turvallisemmaksi, ja sen seurauksena ambulanssi- ja sairaalakäyntejä on ollut huomattavasti vähemmän.

– Yksi lääkäri sanoi, että hän ei usko, että tämä menee enää tästä pahemmaksi. Epävakaus on aika yleistä nuorilla naisilla, ja sen oireet helpottavat yleensä iän myötä.

Oloa parantavat myös luonnossa liikkuminen ja ystävät. Partio on ollut Martalle lapsesta asti rakas harrastus, ja metsässä mieli edelleen rauhoittuu.

Nykyään moni ystävä osaa pysäyttää Martan alkavan kohtauksen.

Myös osa ensihoitajista tuntee Martan jo niin hyvin, että tietää miten toimia. Yksi heistä oli kirjoittanut Martan potilastietoihin, että Harry Potterista ja vaelluksista puhuminen auttaa.

– Koskettaminen ihan vaikka vain olkapäästä tuo minut takaisin, jos alan vaipua omaan tilaani. Nimeni toistaminen tai katsekontaktin ottaminen auttaa. Ja siitä muistuttaminen, että se on vain harhaa, ei ole mitään hätää.

Päivittyvä seuranta: Rokotetodistuksia kirjattu virheellisesti Omakantaan, rokottamattomat koronapotilaat kuormittavat tehohoitoa

$
0
0
Päivitämme tähän juttuun uusimmat tiedot koronavirustilanteesta maailmalta ja Suomesta.

Paikallinen sopiminen voi nostaa tessien määrää sadoilla ja lisätä työmarkkinariitelyä – Palkansaajapuoli haluaa lisää sovittelijoita

$
0
0

– Ennen oli yksi sopimus ja siihenkin saatiin menemään aikaa sovittelussa aika kauan. Nyt on sitten 45 sopimusta, Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala sanoo.

Paperiliitto neuvottelee sopimuksia nyt kunkin metsäyhtiön kanssa erikseen. Muiden kanssa neuvottelut ovat Vanhalan mukaan edenneet, mutta metsäyhtiö UPM:n kanssa ne ovat jumiutuneet alkumetreille.

Kiirettä ei neuvotteluissa vielä ole, sillä nykyinen työehtosopimus on voimassa joulukuun loppuun. Lakoista, työsuluista ja sovitteluista ei ole aika puhua.

Metsäteollisuus on hylännyt valtakunnallisen työehtosopimuksista sopimisen kokonaan ja Teknologiateollisuus osittain. Myös teknologia-aloilla yrityskohtaisten sopimusten määrä todennäköisesti lisääntyy, vaikka tilanne on vielä auki.

– Jos vaihtoehtona on se, että tehdään kaksi sopimusta tai 2000 sopimusta, niin maalaisjärjellä ajateltuna riitojen määrä tulee olemaan isompi, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo.

Työriitoja ratkoo nyt valtakunnansovittelija, jolla on apunaan kolme sivutoimista sovittelijaa. Ammattiliitoissa arvioidaan, että resursseja tarvitaan lisää yrityskohtaisen sopimisen yleistyessä.

Akava, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN ovat esittäneet sovittelujärjestelmään laajoja muutoksia.

– Kun työehtosopimusten määrä lisääntyy, se todennäköisesti tarkoittaa sitä, että työriitojen määrä tulee lisääntymään, myös Akavan työmarkkinajohtaja Katarina Murto sanoo.

Sovittelu täytyy aloittaa, kun työriitaan liittyy lakon tai muun työtaistelun uhka.

Akavan työmarkkinajohtaja Katariina Murto
Akavan työmarkkinajohtaja Katarina Murto sanoo, että sovitteluun tarvitaan lisää resursseja ja päätoimisia sovittelijoita.Liisa Takala / Akava

Akava esittää kolmea päätoimista sovittelijaa

Murron mukaan 1960-luvulla säädetty työriitalaki pitää tuoda ajan tasalle, sillä vuosien mittaan työmarkkina- ja sopimusjärjestelmä ovat muuttuneet.

Sovitteluun tarvitaan Akavan mukaan lisää resursseja. Yksi valtakunnansovittelija ei riitä, vaan tarvitaan lisäksi vähintään kaksi päätoimista sovittelijaa. Lisäksi Akava perustaisi sovittelijan toimiston yhteyteen talousyksikön tuottamaan puolueetonta toimialakohtaista tietoa sovittelun tueksi.

Ehdotuksen mukaan sovittelijan pitäisi käydä vuoropuhelua osapuolien kanssa ajoissa neuvottelujen aikana eikä vasta sitten, kun työriita on kärjistynyt.

Sovittelu on myös Akavan mukaan liiaksi henkilöitynyt, kun sovittelijoita on vain yksi.

Sovittelija mukaan neuvotteluihin

Paperiliiton Vanhalan mukaan sovittelujärjestelmä on tehty yleissitoviin sopimuksiin, joiden piirissä on iso joukko työpaikkoja.

– Kun tämä on mennyt yhtiökohtaiseksi, kyllähän se tekee sopimusjärjestelmästä tosi hitaan, vaikean ja varmaan aika kankean.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala
Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala sanoo, ettei Suomen mallin jatkamiselle ole juuri edellytyksiä.Juuso Stoor / Yle

Myös Vanhalan mukaan sovittelusta pitäisi tehdä ohjaavaa, niin että sovittelijan kanssa keskustellaan jo neuvotteluvaiheessa. Varsinaista sovittelua kuuluu välttää.

– Silloin kun sovitteluun mennään, niin nostan kyllä aina käden pystyyn, että olen epäonnistunut neuvottelijana.

Työministeriön tilaama tuore selvitys kannattaa vapaaehtoista sovittelua. Tuolloin työriitaan ei liity työtaistelun uhkaa.

Sopimusten määrän kasvu lisää riitoja

Teknologiateollisuudessa koko neuvottelukuvio on vielä levällään. Jäsenyritysten, jotka haluavat yhä tehdä työehtosopimuksen, pitää liittyä uuteen Teknologiateollisuuden työnantajiin. Liittyminen on käynnissä.

Vanhaan järjestöön jäävät neuvottelevat yrityskohtaisia sopimuksia.

Työntekijäpuolen Teollisuusliitto ei vielä tiedä, millaisen kokoonpanon kanssa se neuvottelee.

Etukäteen on arvioitu useimpien yritysten liittyvän uuteen järjestöön tekemään valtakunnallista sopimusta. Odotettavissa on kuitenkin, että yrityskohtaisia sopimuksia tehdään alalla jatkossa entistä enemmän.

Riku Aalto
Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kertoo, että mekaanisen metsäteollisuuden yritysten kanssa neuvottelut ovat käynnissä. Teknologiateollisuuden neuvottelukumppanin muotoutumista odotellaan.Juha Kivioja / Yle

Teollisuusliitolla on myös meneillään neuvotteluja metsäteollisuuden yritysten kanssa.

– Meillä on mekaanisessa metsäteollisuudessa 200 yrityskohtaista sopimusta, jotka pitäisi saada neuvoteltua ennen vuodenvaihdetta. Jos siinä ei onnistuta ja nykyinen työehtosopimus päättyy vuodenvaihteessa, ollaan sopimuksettomassa tilassa, silloin myöskään työrauha ei ole voimassa.

Myös Aallon mukaan sovittelijoiden määrää voisi olla tarpeen lisätä.

Sovittelijaa on moitittu puolueelliseksi

Akavan mukaan sovittelijan puolueettomuus pitää lisätä lakiin.

Palkansaajapuoli arvosteli viime kierroksella nykyistä valtakunnansovittelijaa Vuokko Piekkalaa puolueelliseksi. Syynä oli varsinkin se, että Piekkalan mukaan Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton päänavaussopimuksessa sovittuja korotuksia ei voinut ylittää.

Tämän niin sanotun Suomen mallin mukaan muut eivät ylitä vientialojen palkankorotuksia, jotta maan kilpailukyky säilyy.

Akavan Katarina Murto sanoo, ettei uudistamistarve liity missään nimessä valtakunnansovittelijan henkilöön.

– Koko järjestelmän pitäisi istua nykyiseen sopimusmaailmaan. Isoja muutoksia on tapahtunut mutta sovittelujärjestelmä tai lainsäädäntö eivät ole muuttuneet.

Valtakunnansovittelija valitaan vuorotellen palkansaajien ja työnantajien leireistä. Piekkala tuli tehtävään työnantajien puolelta, Kirkon työmarkkinalaitoksen työmarkkinajohtajan paikalta.

Valintatapaan liitot ovat tyytyväisiä.

Suomen malli halutaan kuopata liitoissa

Vientialojen palkankorotustasolla ohjailusta Akava haluaa kuitenkin eroon. Järjestö moittii, että sovitteluun on tullut lain ulkopuolisia käytänteitä.

– Sovittelussa pitäisi ottaa huomioon erityisesti kyseisen toimialan tilanne, työn vaativuus ja osaaminen. Meillä ei lainsäädäntö tunne tätä vientimallia. Nyt varsinkaan tämä nykyinen malli ei istu tähän toimintaympäristöön, Murto sanoo.

Riku Aalto ymmärtää sovittelijan tarpeen puolustaa päänavaussopimusta, joka olisi malli muille.

– Kukaan ei tee ensimmäistä sopimusta, jos kaikki odottavat, että pääsee hakemaan sovittelijan huoneesta paremman sopimuksen kuin joku toinen.

Metsäteollisuuden ja Teknologiateollisuuden irtiotot ovat palkansaajien mukaan vieneet Suomen mallilta pohjan.

Vanhalan mukaan Suomen mallin säilyttämisen puolesta ei puhu mikään. Vientialana metsäteollisuuskin on ollut aiemmin näyttämässä kaapin paikkaa korotuksille.

– Metsäteollisuus on pois laskuista, sillä eihän yhden yhtiön sopimus voi tulla malliksi.

Jouni Immonen / Yle
Elinkeinoelämän keskusliiton työmarkkinajohtaja Ilkka Oksala ei näe tarvetta muuttaa sovittelujärjestelmää.Jouni Immonen / Yle

EK: Sovittelu pidettävä yhden sovittelijan käsissä

Työantajapuoli ei kaipaa sovitteluun muutoksia. Elinkeinoelämän keskusliiton työmarkkinajohtajan Ilkka Oksalan mukaan nykyinen sovittelujärjestelmä toimii hyvin.

Oksalan mukaan muutoksia kaipaa sen sijaan lakkoilu työrauhan aikana.

– Seuraamukset laittomista lakoista ovat niin olemattomia, että ne eivät ennaltaehkäise laittomia lakkoja.

Oksala arvelee, että yrityskohtaisten sopimusten lisääntyminen voi edellyttää lisää resursseja valtakunnansovittelijalle tulevaisuudessa.

Sovittelu on hänen mukaansa kuitenkin tärkeää pitää yhden valtakunnansovittelijan vastuulla. Hän voi tarvita avukseen muuta henkilökuntaa.

– On menestyvän sovittelutoiminnan edellytys, että on selkeä vastuuhenkilö niin kuin Suomessa on. En näe tarvetta tätä perusratkaisua muuttaa.

Oksalan mukaan nimitysprosessi, jossa kuullaan sekä työnantajia että työntekijöitä, takaa sen, että valtakunnansovittelijat ovat puolueettomia. Hänen mielestään puolueellisuudesta moitteita esittävät lähinnä tuloksiin pettyneet liitot.

Suomen malli pitää EK:n mielestä säilyttää, vaikka neuvottelutilanne on muuttunut.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien (KT) toimitusjohtaja Markku Jalonen olisi valmis uudistamaan sovittelua pienin askelin työmarkkinajärjestöjen yhteisymmärryksessä. Vapaaehtoista sovittelua kannattaa hänen mukaansa kehittää.


Herätys: Venäjän vaaleissa odotettu lopputulos, paikallinen sopiminen voi lisätä riitelyä, psykoosioireilla yhä vahva stigma

$
0
0

Yhtenäinen Venäjä säilyttämässä duuman enemmistön

Venäjällä äänestettiin eilen sunnuntaina duuman vaaleissa. Vaaleja edelsi ennennäkemätön painostuskampanja presidentti Vladimir Putinia vastustavaa oppositiota ja itsenäistä mediaa vastaan. Putinin tukipuolue Yhtenäinen Venäjä säilyttänee odotusten mukaisesti enemmistön duumassa. Samalla myös turvallisuusjoukkojen valta maassa vahvistuu, arvioi kirjeenvaihtajamme Erkka Mikkonen.

Paikallinen sopiminen voi lisätä riitelyä työmarkkinoilla

Työehtosopimusneuvottelut starttaavat teknologiateollisuudessa 2019
Työehdoista sopimisen uudet tavat vaikuttavat myös työriitojen sovittelun tapoihin tulevaisuudessa.Laura Hyyti / Yle

Työriitojen nykyinen sovittelumalli ei ehkä riitä, kun työehtosopimuksia tehdään yhä enemmän paikallisesti yrityksissä. Jos alalla sopimuksia tehdään yhden sijasta kymmeniä, riidatkin lisääntyvät. Akava ehdottaa sovitteluun laajoja uudistuksia.

Psykoosioireiden stigma näkyy yhä terveydenhuollossa

Martan vakavat kasvot toistuvat vierekkäin.
Martta, 29, kärsii psykoosioireista ja on joutunut jopa hoitajan pahoinpitelemäksi.Jaana Polamo / Yle

Psykoosioireisiin liittyy edelleen vahvoja ennakkoluuloja, jotka näkyvät myös terveydenhuollossa. Aistiharhoja kokeva Martta, 29, on joutunut jopa hoitajan pahoinpitelemäksi. Tutkijan mukaan stigma voisi hälventyä, jos huomio kiinnitettäisiin diagnoosien sijaan ihmisen elämään kokonaisuutena.

Viikko alkaa pilvipoutaisena

Maanantai-iltapäivän sää
Nina Karusto / Yle

Sää jatkuu alkuviikosta poutaisena mutta laajalti pilvisenä. Maanantaina aurinko näyttäytyy todennäköisimmin Itä- ja Pohjois-Lapissa. Lämpötila jää päivällä suurimmassa osassa maata alle +10 asteen.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Turun Logomon silta on neliöhinnaltaan todennäköisesti Suomen kallein – puolet yli 21 miljoonasta menee ylimääräisiin kuluihin ja korvauksiin

$
0
0

Turkuun lokakuun puolivälissä valmistuva Logomon silta on neliöhinnaltaan todennäköisesti koko Suomen kallein silta.

Noin 140 metriä pitkän ja vajaat kuusi metriä leveän sillan neliöhinta on pyöristettynä noin 28 000 euroa.

Tavanomaisen sillan neliöhinta on Väyläviraston taitorakenneyksikön päällikön Markku Äijälän mukaan 1 500–3 000 euroa. Kevyenliikenteen sillat ovat edullisimmassa päässä.

Erikoissillat, kuten Logomon silta, ovat kalliimpia. Viime vuosina valmistuneiden erikoissiltojen neliöhinnat ovat tyypillisesti jääneet reiluun kymmeneen tuhanteen.

Kattavaa listausta Suomen siltojen hinnoista ei ole tehty. Jokainen urakka on erilainen ja niihin saattaa sisältyä muita tie-, rata- tai katujärjestelyjä, jotka vaikuttavat kustannuksiin.

Logomobron
Logomon silta näytti elokuussa vielä tältä.Arash Matin / Yle

Turun Logomon silta ylittää ratapihan keskustasta sen pohjoispuolelle Logomon kulttuurikeskukseen. Sillan valmistuminen on myöhästynyt tähän mennessä noin kolmella vuodella lähinnä suunnitteluongelmien takia.

Turun kaupunki teki ensimmäinen rahoituspäätöksen sillasta vuonna 2015, kun siihen varattiin rahaa hieman yli 5 miljoonaa euroa. Summa täsmeni suunnittelu- ja tarjouskilpailun jälkeen vuonna 2017.

Urakan voitti 8,5 miljoonalla eurolla Lemminkäinen, jonka toiminta on jatkunut yritysjärjestelyjen jälkeen YIT:n osana. Suunnittelijana aloitti VR Track Oy.

Turun valtuusto on myöntänyt Logomon siltaan viimeiseimmässä asiaa koskevassa päätöksessään enintään 21,6 miljoonaa euroa. Summasta yli 10 miljoonaa kului ylimääräisiin töihin ja viivekustannuksiin.

Erikoissiltoja on tehty selvästi halvemmalla

Siltojen kustannukset näyttävät yleisesti nousevan arvioidusta, mutta Logomon sillan kallistuminen on omaa luokkaansa.

Logomon sillan rakennuspaikka muistuttaa Tikkurilan asemasiltaa. Se valmistui vuonna 2015 suunnitellun aikataulun mukaan eli vuodessa. Alkuperäinen kustannusarvio oli 19 miljoonaa euroa.

28 metriä leveä ja 75 metriä pitkä silta tuli maksamaan lopulta 23 miljoona euroa. Neliöhinnaksi tuli 11 000 euroa.

Juna ja matkustajia Tikkurilan juna-asemalla.
Tikkurilan ratapihan silta on lyhyempi, leveämpi ja halvempi kuin Turun ratapihan ylittävä silta ja sillalta pääsee myös juniin.Eleni Paspatis / Yle

Mitoiltaan lähellä Logomon siltaa on kevyelle liikenteelle tarkoitettu Helsingin Kalasatamasta Mustikkaamalle johtava Isoisän silta.

Silta valmistui vajaassa kahdessa vuodessa, vuonna 2016. Silta on 170 metriä pitkä ja pääosin neljä metriä leveä. Hinta nousi noin neljän miljoonan arviosta seitsemään miljoonaan euroon. Neliöhinta on jonkin verran yli 10 000 euroa.

Ihmisiä Isoisänsillan avajaisissa
Isoisänsilta on pidempi ja kapeami kuin Logomon silta. Silta avattiin kesäkuussa 2016.Juhani Kenttämaa / Yle

Mielenkiintoisen perspektiivin sillanrakennuksen kustannuksista saa Ruotsista.

Tukholman keskustaan Slussenille uitettiin 140 metriä pitkä ja 45 metriä leveä silta Kiinasta lokakuussa 2020. Tämä “Kultainen silta” on tarkoitettu autoille ja kevyelle liikenteelle.

Silta maksoi vähemmän kuin turkulaisten kävelysilta, noin 20 miljoonaa euroa eli vajaat 3200 euroa neliö.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 21.9. kello 23.

Lue myös:

Yli 21 miljoonaa maksanut Logomon silta hämmentää Turussa: Miten sinne pääsee, miksi silta loppuu kesken? Saimme vastauksia kysymyksiin

Logomon sillan avaaminen siirtyy vielä kerran – silta avataan lokakuussa, aiemmin puhe oli syyskuun puolivälistä

Roope Lipastin kolumni: Lopullinen koulureformi

$
0
0

Kun nykyään kirjailijana käyn kouluissa vierailulla, pidän hyvin tiukasti suuni supussa sen suhteen minkä ikäisille kirjani on tarkoitettu, sillä kirjat, jotka olen ajatellut lukemaan opetteleville, saattavat hyvinkin kulua vielä viidesluokkalaisten käsissä. En toki tahdo karkottaa heitä kirjan ääreltä sanomalla, että se on pikkulapsille.

Asia on kuitenkin jäänyt mietityttämään minua, koska meillähän pitäisi olla maailman paras koulutusjärjestelmä. Lopputuloksena peruskoululaisilla on lukuvaikeuksia, ja melkoinen osa ylemmän tason opiskelijoista kärsii mielenterveysongelmista ja uupumuksesta ennen kuin ovat saavuttaneet kunnolla edes aikuisuutta.

Niinpä olen päättänyt tehdä ikioman koulureformin. Sellaisiahan muutenkin tehdään melkein joka vuosi aina sen mukaan mikä sattuu olemaan sen vuoden trendi Opetushallituksessa.

Koulureformissani keskeinen ajatus on, että koululaiselle tärkeintä on oppia lukemaan ja laskemaan. Tämä oli muuten ohjenuorana myös Mikael Agricolalla 500 vuotta sitten, joten kaikkea kunniaa ideasta en voi vaatia itselleni.

Lukutaito on tärkeää, koska sen kautta voi oppia mitä tahansa muuta, eikä tule huijatuksikaan niin helpolla. Lukeminen on myös avain kirjoittamiseen.

Matematiikka (ja fysiikka ja kemia) taas on tärkeää, että voi aikuisena laskea timanttinsa sekä palkkaprosenttinsa. Mutta ehkä vielä tärkeämpää on, että jos osaa matematiikkaa edes jonkin verran, ymmärtää myös jotain loogisesta päättelystä.

On aina hyödyllistä tietää missä suunnassa on Ruotsi, kun suunnittelee erilaisia maanpuolustusstrategioita.

Se taas on asia josta on arjessa hyötyä, jos niistä derivaatoista ei suurimmalle osalle lopulta niin olekaan.

Toki koulussa pitää opettaa muutakin. On aina hyödyllistä tietää missä suunnassa on Ruotsi, kun suunnittelee erilaisia maanpuolustusstrategioita. Sen lisäksi on hyvä tunnistaa suippomadonlakki, jos haluaa paistaa sienipiirakkaa.

Talitintin tuntemisella voi briljeerata cityvihreiden piirissä. Historiaa tuntematon ihminen on idiootti ja totta kai myös taideaineet ovat tärkeitä ja liikunta.

Mutta suurin osa noistakin perustuu lukemiselle.

Koulureformaationi vaikuttaa myös esimerkiksi siihen, että jatkossa uusia koulukirjoja tulee vain, kun on tapahtunut jotain poikkeuksellista. Jos on vaikka keksitty uusi aakkonen ja täytyy opetella sen tekstaaminen. Maailmansodan aiheuttamat rajasiirtymät hyväksytään maantiedon kirjojen uudistamisen syyksi.

Muuten opettajat saavat pitkälle itse päättää kuinka takovat oppiaineidensa sinänsä yksinkertaiset perusteet lasten kalloon. Opetushallituksen puuttuminen opettajien arkeen kielletään, paitsi jos on oikein supererityisen painavia syitä.

Opettajat eivät saa myöskään osallistua koulunsa strategian ja visioiden kehittämiseen eivätkä koulukohtaisen opsin valmistelemiseen. Sitä kun ei jatkossa enää valmistella, sillä uudessa koulussa keskitytään vain perusasioihin, yliopisto saa sitten syventää.

Vanhempien niskoille jää opettaa lapselle käytöstavat sekä huolehtia että hän saa ruokaa ja muistaa herätä aamulla ja tehdä läksynsä. Iltapusu ja –satu tulevat pakollisiksi, sillä eivät opettajatkaan kaikkeen ehdi.

Paluu perusteisiin on tärkeää, koska nykykoulu rönsyilee liikaa. Kaikille kaikkea on kiva idea Citymarketissa, mutta ei koulussa.

Elviksestä Eminemiin -kurssi oli aina ääriään myöten täynnä.

Esimerkiksi yläkoulussa saa valita tuhannesta erilaisesta kurssista, joista melkoinen osa on laulua ja leikkiä, mistä syystä lapset tietenkin valitsevat laulun ja leikin. Meilläpäin ei esimerkiksi koskaan järjestetty venäjän kielen kursseja, koska tyttäreni olisi ollut ainoa osallistuja. Sen sijaan retkeilykursseja järjestettiin joka vuosi. Myös Elviksestä Eminemiin -kurssi oli aina ääriään myöten täynnä.

Siihen tulee nyt koulureformini myötä loppu. Kuten myös siihen, että jatkuvasti keksitään uusia pedagogisia loikkia.

Vaan onko kuitenkin ehkä vähän kapea-alaista painottaa noita iänikuisia perusjuttuja, tokihan tietoyhteiskunnassa tarvitaan esimerkiksi tietoteknisiä taitoja!

Nojaa. Käsi sydämelle: jos jätetään selkeä koodaaminen sivuun, niin ne tietotekniset taidot, mitä työelämässä tarvitaan, ovat sellaisia, jotka kuka tahansa normaalijärkinen oppii muutamassa viikossa.

Tärkein tietotekninen taito on itse asiassa lukutaito.

Siis käyttämään yleisimpiä ohjelmia, päivittämään nettisivuja, lataamaan sovelluksia, ottamaan selfieitä Instaan.

Mistä päästään siihen, että tärkein tietotekninen taito on itse asiassa lukutaito, kun pitää ymmärtää ohjeet (usein vielä englanniksi, mistä syystä opetamme jatkossakin kieliä).

Luulen, että ainoa asia mikä viime vuosikymmenten erilaisissa koulutuksen uudistuksissa on pysyvä ja hyvä havainto on, että tulevaisuudessa tarvitaan yhä enemmän elinikäistä oppimista. Ihminen kun luultavasti joutuu elämänsä aikana hyppimään ammatista ja työstä toiseen ja siihen tarvitaan koulutusta.

Nyt kysymys kuuluukin: mitä tarvitaan siihen, että voi oppia ihan koko ikänsä? Oikein! Lukutaitoa ja matematiikan perusteita. Niiden varaan rakentuu kaikki, ja kaikki muu on isossa kuvassa kirsikoita kakussa.

Roope Lipasti

Kirjoittaja on noin 50-vuotias lietolainen kirjailija.

Kolumnista voi keskustella 21..9. klo 23.00 saakka.

Päihdeongelmaiset tuovat Ruusulankatu 10:een Helsingissä poliisin melkein joka päivä – Talon entinen toimitusjohtaja arvostelee: “He ymmärtävät liikaa”

$
0
0

Asunnottomia ja päihteidenkäyttäjiä majoittavan ja auttavan Sininauhasäätiön entinen toimitusjohtaja Jorma Soini kritisoi Ylelle kovin sanoin Sininauhasäätiön omistaman Ruusulankatu 10:n nykyistä toimintaa.

Ruusulankatu 10 on Helsingin Taka-Töölössä sijaitseva kerrostalo, jossa asuu noin 100 nuorta päihteidenkäyttäjää ja entistä asunnotonta.

– Ruusulankadun toiminta ei ole koskaan ollut sellaista, kuin sen olisi pitänyt olla, Soini sanoo.

Hänen ideastaan Ruusulankadun kiinteistö ostettiin aikanaan Sininauhasäätiölle.

Jorma Soini
Sininauhasäätiön entinen toimitusjohtaja Jorma Soini kritisoi Helsingissä sijaitsevan Ruusulankatu 10:n toimintapoja. Soini on nyt jo eläkkeellä. Kristiina Lehto / Yle

Soini on nyt jo eläkkeellä, mutta hän ehti olla päihdetyössä yli kolmekymmentä vuotta, suuren osan ajasta Sininauhasäätiössä ja Sininauhaliitossa. Soini kertoo, että hänen aikanaan säätiö kasvoi nykyisenlaisekseen.

– Minulla on ollut näppini tukevasti pelissä lähes kaikissa yksiköissä, joita Sininauhasäätiöllä nykyään on.

Kymmenen vuotta sitten perustetun Ruusulankadun toimintaa Soini ei enää ollut käynnistämässä. Siitä hänellä onkin sanottavaa.

Soinin mielestä Ruusulankadulla ymmärretään asukkaita liikaa, ja tästä kertoo myös Ruusulankatu 10:n ympärillä käytävä keskustelu.

– Aina saa lukea talon ulkopuolella käytävästä kaupasta. Se kertoo siitä, että talossa on ongelmia.

Soini seuraa taloa koskevaa uutisointia edelleen: naapurusto valittaa toiminnasta ja media on julkaissut tietoja siitä, kuinka usein poliisi käy talossa. Ruusulankatu 10:ssä on tehty myös yksi henkirikos vuonna 2017..

Helsingin poliisin hälytys- ja valvontayksikön ylikomisario Jarkko Lehtinen kertoo, että viimeisen vuoden aikana poliisi on käynyt Ruusulankatu 10:ssä 237 kertaa. Se on enemmän kuin joka toinen päivä.

Käyntien määrä on kuitenkin vähentynyt viime vuosien aikana. Vuonna 2017 poliisi kävi talossa yli 300 kertaa.

Soinin mielestä poliisi käy talossa edelleen liian usein. Hänen mukaansa syynä on se, ettei Ruusulankatu toimi, ja siksi ongelmat pursuavat kadulle.

– Olen tehnyt pitkän uran päihdehuollossa ja minulla on käsitys siitä, että se vaatii todella paljon. Ruusulankadun nykyiset työntekijät eivät ole tottuneet näihin asioihin.

Soinin mukaan syynä on se, että nykyiset työntekijät ovat kaikki sosiaalialan osaajia.

– He ovat hyviä työntekijöitä omalla sektorillaan, mutta ottaen huomioon Ruusulankatu 10:n asukasrakenteen, he ovat liikaa ymmärtäjiä, Soini sanoo.

Soinin mielestä sosiaalityöntekijän koulutus opettaa ymmärtämistä, kuuntelua ja sovittelua.

– Sitten tulee tilanteita, kun tämä ei enää riitä, vaan asumista pitää alkaa raamittaa ja luoda sääntöjä. Silloin tarvitaan toisenlaista osaamista.

Nykyjohto: Soinin ajatukset vanhanaikaisia

Sininauhasäätiön toimitusjohtaja Kimmo Karvonen on hämmästynyt Soinin kritiikistä.

– Arvostan kyseisen lausunnon antajaa kovasti, mutta vähän kuulostaa vanhanaikaiselta.

Karvosen mukaan tuloksia on saatu nykyisellä, vähän yli kymmenen vuotta toiminnassa olleella, niin sanotulla asunto ensin -toiminnalla paljon enemmän aikaan. Asunnottomuus on laskenut Suomessa.

Vielä yli kymmenen vuotta sitten Suomessa oli yli 10 000 asunnotonta ja viitisen vuotta sitten 8 000 – 9 000. Nyt asunnottomia on 4 300. Hallituksen tavoite on puolittaa määrä vuoteen 2023 mennessä ja nujertaa kokonaan vuoteen 2027 mennessä.

– Aikaisemmin lähdettiin siitä, että asuminen piti ansaita. Sitten todettiin, ettei asunnottomuus sillä poistu, Karvonen sanoo.

Hän kertoo, että hoitajat Sininauhasäätiön yksiköissä ovat erittäin hyvin koulutettuja. He ovat saaneet lähihoitajan peruskoulutuksen ja erikoistuneet lisäksi päihde- ja mielenterveyskuntoutuijen kanssa toimimiseen.

– Osa asukkaistamme on sanonut hoitajillemme, että he ovat ensimmäisiä ei-viranomaisia aikuisia, joiden kanssa he ovat koskaan puhuneet, Karvonen sanoo.

Kimmo Karvonen, toimitusjohtaja, Sininauhasäätiö
Sininauhasäätiön nykyinen toimitusjohtaja Kimmo Karvonen hämmästelee entisen toimitusjohtajan krittiikkiä. Kristiina Lehto / Yle

Poliisi tai vartiointiliike käyvät Karvosen mukaan Ruusulankadulla usein, koska he ovat sopineet, että asioihin puututaan matalalla kynnyksellä.

Hyvin usein poliisikäynnit liittyvät Karvosen mukaan siihen, että talon asukas ja tämän vieras ovat kauniisti sanottuna eri mieltä asioista.

– Vieraat ovat yleensä sellaisia, joilla itsellään ei ole asuntoa ja heidän käytöksensä on usein hieman mutkikkaampaa.

Karvosen mielestä Soinin väite, että heidän yksiköissään ymmärretään liikaa asukkaita on myös vanhanaikainen.

– Eikö heitä pidäkin ymmärtää? Jos heitä ei ymmärrettäisi, niin kuinka heitä voitaisiin kuntouttaa?

Karvosen mukaan tilastot osoittavat, että menetelmät toimivat. Keskimäärin 10 – 15 prosenttia asukkaista kuntoutuu vuoden aikana ja pääsee asumaan omaan asuntoon.

– Ongelma Helsingissä on, ettei täällä ole tarjolla asuntoja heille, jotka ovat kuntoutuneet.

"Miksi sosiaalisia talonmiehiä ei enää ole?"

Entinen toimitusjohtaja Jorma Soini sanoo, että hän kritisoisi Ruusulankadun nykyistä linjaa, vaikka olisi siellä edelleen töissä.

Soini vetoaa siihen, että ennen Ruusulankatua hän oli avaamassa ja perustamassa samanlaista yksikköä Vallilaan, Mäkelänkatu 50:een. Tämä yksikkö on nimeltään Pessi ja edelleen Sininauhasäätiön hallinnassa.

Asukkaat Pessissä ovat ja olivat samankaltaisia kuin Ruusulankadulla ja heitä on myös suunnilleen yhtä paljon. Ruusulankadulla asukkaat ovat hieman nuorempia kuin Pessissä. Samankaltaisuus kuitenkin loppuu tähän.

– Ruusulankadulla ei haluttu ammentaa Mäkelänkadun Pessin osaamista ja kokemusta.

Soini kertoo, että Mäkelänkadun yksiköstä erityisen tekivät niin sanotut sosiaaliset talonmiehet. He olivat tavallisia työssäkäyviä ihmisiä, jotka asuivat päihteidenkäyttäjien joukossa samassa talossa, yksi pariskunta kussakin kerroksessa.

Soini oli vaimonsa kanssa yksi näistä pariskunnista, normaalin henkilökunnan lisäksi. Soinin mukaan sosiaaliset talonmiehet olivat koko järjestelmän ydin.

Jorma Soini ja hänen konttiasunto Tuusulassa.
Jorma Soini asuu tätä nykyä merikontista tehdyssä asunnossa Tuusulassa. Hän sanoo, että merikontit voisivat tulevaisuudessa olla yksi keino poistaa asunnottomuutta.Kristiina Lehto / Yle

Arvostetuimpia olivat Soinin mukaan vartijan koulutuksen saaneet sosiaaliset talonmiehet, koska heillä oli taito hoitaa akuutit tilanteet.

– He ymmärsivät vain määrättyyn rajaan asti, ja sitten oli vain toimittava.

Sama malli olisi Soinin mukaan pitänyt ehdottomasti siirtää Ruusulankadulle. Malli toi yksikköön lisää henkilökuntaa, jota ei kaupungin tiukkojen kilpailutussääntöjen takia voinut muuten saada.

Soinin mukaan mallin toimivuudesta kertoo se, että Mäkelänkadun yksiköstä ei valitettu hänen kaudellaan kuin kerran. Silloin läheisen terveysaseman lääkäri soitti pyytääkseen Soinia tekemään jotakin sille, että asukkaat varasivat terveysasemalta ajan, eivätkä tulleetkaan vastaanotolle.

Soini ei usko, että valitusten vähyys liittyisi siihen, että Vallilassa Mäkelänkadun ympäristön asukkaat olisivat olleet yhtään sen suvaitsevaisempia kuin Ruusulankadun naapurusto Töölössä.

– Kolmivuorotyötä tekevä ihminen käy yksikössä vain töissä. Sosiaaliselle talonmiehelle tämä on erilainen asia: talo on koti, siellä halutaan myös viihtyä.

Sininauhaliiton johto tyrmää sosiaaliset talonmiehet

Sininauhasäätiön toimitusjohtaja Kimmo Karvosen mukaan sosiaaliset talonmiehet ovat vanhanaikaisia. Sellaisia ei ole ollut noin viiteen vuoteen.

Karvosen mukaan palvelun ostaja, eli Helsingin kaupunki, määrittää millaista palvelua he haluavat.

– Tällainen vartijoiden ja muiden asuttaminen samassa yksikössä ei ole asunto ensin -periaatteen mukaista toimintaa.

Miksi se on kaukainen ajatus?

– Koska nämä asunto ensin -yksiköt ovat ihmisten koteja. Eihän missään tavallisessa kerrostalossakaan ole vartijoita paikalla.

Karvosen mukaan sosiaalisilla talonmiehillä ei saavuteta haluttuja tuloksia.

– Parempi käyttää rahaa siihen, että on tarpeeksi koulutettuja lähihoitajia ja ohjaajia.

Karvosen mielestä on helppo sanoa, että kuri ja järjestys olisi ratkaisu.

– Moni asukkaamme suhtautuu jopa vihamielisesti auktoriteetteihin. Jos kuntoutus olisi autoritääristä, väitän että tuloksemme eivät olisi olleenkaan niin hyviä tänä päivänä, kun toimintamme perustuu luottamuksen rakentamiseen.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 21.9.2021 kello 23:00 saakka.

Lue lisää:

Katja käytti 20 vuotta kovia huumeita - ensi keväänä hän juoksee maratonin

Sukelsimme tyhjyyttään kumisevaan huoltoluolaan Kämp-hotellin alle – Helsinki ei ole 10 vuodessa onnistunut houkuttelemaan jakeluautoja maan uumeniin

$
0
0

Helsinki herää uuteen aamuun: tavaraa tuodaan kauppoihin ja ravintoloihin, samalla pyykkikuormat ja kuramatot haetaan pois.

Kuorma-autoja seisoo jalkakäytävillä ja keskustan kävelykaduilla. Niillä on luvallisesti aikaa hoitaa hommansa aamuviiden ja yhdentoista välillä.

Helsingin ydinkeskustan jakelulogistiikkaa hoidetaan yhä kadulta käsin, vaikka maan uumenissa on ollut toistakymmentä vuotta huoltotunneli, samassa linjassa Aleksanterinkadun ja Pohjois-Esplanadin kiinteistöjen kanssa.

Kluuvin kohdalle kilometrin mittainen huoltotunneli louhittiin jo 1980-luvulla. Vuonna 2010 tunneli saavutti nykyisen 3,1 kilometrin mittansa Ruoholahdesta Kaisaniemeen, kun uusin osa valmistui.

Rahaa paloi 90 miljoonaa euroa, mutta kaupungin suunnitelma oli periä summasta noin 41 miljoonaa euroa kiinteistöiltä, jotka maksaisivat liittymismaksua kerrosneliöidensä perusteella.

Suunnitelma ei kuitenkaan sujunut odotusten mukaan.

Karttakuva, jossa Aleksanterin kadun ympäristön kiinteistöistä vain pieni osa on merkattu sinisellä värillä, eli ne ovat liityneet huoltotunneliin. Suurin osa kiinteistöistä on punaisella, eli heillä olisi mahdollisuus liittyä, mutta ne eivät sitä ole tehneet.
Ydinkeskustan kiinteistöt eivät ole liittyneet Helsingin keskustan huoltotunneliin viimeisen kymmenen vuoden aikana.Petteri Juuti / Yle, Mapcreator, Helsingin kaupunki

Paristakymmenestä potentiaalisesta kiinteistöstä vain kuusi, mukaan lukien Stockmannin tavaratalo ja sen lähimmät naapurit, hoitavat logistiikkansa maan alta.

– On helppoa olla jälkiviisas. Vaikuttaa siltä, että olisi pitänyt neuvotella kiinteistönomistajien kanssa vähän tarkemmin siitä, mitkä ovat heidän realistiset mahdollisuutensa liittyä tunneliin, sanoo kantakaupungin aluerakentamisen projektinjohtaja Sirpa Kallio Helsingin kaupunginkansliasta.

Kallio istuu myös kaupungin kokonaan omistaman Helsingin Väylä Oy:n hallituksessa, joka vastaa huoltotunnelin hallinnoinnista.

Osa maanalaisista tiloista seisoo täysin käyttämättä

Sukellamme kallion uumeniin Kaisaniemestä, ajoväylä on kapea ja jyrkkenee nopeasti. Oikealle jää sisäänajo Kluuvin pysäköintilaitokseen, toinen kyltti ohjaa jatkamaan eteenpäin kohti huoltotunnelia.

Aamupäivällä maan alla on rauhallista ajella, tunnelissa näyttää kulkevan kuorma-autoja harvakseltaan.

Kilometrin etenemisen jälkeen huoltotunnelin tekninen isännöitsijä Pasi Kanerva pysäyttää autonsa. Olemme noin puolivälissä Aleksanterinkatua, Kämp-hotellin korttelin alapuolella.

Kanervalla on avain jättimäisiin metallioviin, joiden takaa avautuu sysipimeä luola – umpikuja, joka ei johda minnekään.

Toimittaja haastattelee Ilkka Vähäahoa huoltotunnelissa.
Helsingin kaupungin maa- ja kallioperäyksikön päällikkö Ilkka Vähäaho arvioi, että tyhjillään vuosikymmenen seisonut huoltoluola Kämp-hotellin alla on yhä hyvässä kunnossa eikä vesivuotoja näy.Matti Myller / Yle

Astumme sisään yhdessä Helsingin kaupungin maa- ja kallioperäyksikön päällikön Ilkka Vähäahon kanssa.

– Siistiltä näyttää, ei vesivuotoja, Vähäaho sanoo ja maalailee ruiskubetonilla kuorrutettuja luolan seiniä puhelimensa taskulampulla.

Vuosien varrella Vähäaho on omien sanojensa mukaan sen verran äänekkäästi ihmetellyt vajaakäytöllä olevaa tunnelikokonaisuutta, että lopulta hän sai tehtäväkseen vuonna 2017 laatia raportin, joka selvittäisi mahdollisuuksia tunnelin tehokkaampaan käyttöön.

Ilkka Vähäaho, maa- ja kallioperäyksikön päällikkö, Helsingin kaupunki
Maa- ja kallioperäyksikön päällikkö Ilkka Vähäaho laati raportin keskustan huoltotunnelin tehokkaammasta käytöstä jo vuonna 2017.Matti Myller / Yle

Vähäahon mielestä eniten kiinteistöjä houkuttelisi tunneliin liittymisestä vastineeksi saatava lisärakennusoikeus.

– Ehdottomasti, koska se on rahanarvoista. Ja kun lisärakentamisoikeudesta syntyvät eurot kattaisivat huoltotunneliin liittymisen kustannukset, niin se olisi yhtälö mihin luulisin, että sijoittaja voisi tarttua.

Ilmarinen: Liiketila ei ole valmis maksamaan korkeampaa vuokraa

Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen omistaa kaikkiaan kymmenen kiinteistöä, jotka halutessaan voisivat liittyä huoltotunneliin.

Yksi niistä on niin kutsuttu Antilooppi-kortteli, jossa sijaitsevat Kämp- ja GLO-hotelli, kauppakeskus Kämp Galleria sekä toimistotilaa.

Liiketilojen edellyttämästä logistiikasta huolimatta Ilmarinen ei ole nähnyt kannattavaksi puhkaista yhteyttä jo olemassa olevasta huoltoluolastaan ylös kortteliin, kiinteistösijoitusjohtaja Tomi Aimonen kertoo.

– Käytännössähän kyse on vuokrista. Yleisesti voisi todeta, ettei hotelli tai liiketila ole valmis maksamaan yhtään enempää vuokraa, on huolto järjestetty sitten maan alta tai kadulta.

Huoltotunneli Helsingin alapuolella.
Ydinkeskustan huoltotunnelista on myös sisäänajoja maanalaisiin pysäköintilaitoksiin.Matti Myller / Yle

Aimonen arvioi, että karkeasti laskien Ilmarisen omistamien kiinteistöjen liittyminen huoltotunneliin maksaisi noin 10–15 miljoonaa euroa.

Lisäksi saman verran rahaa kuluisi huoltoyhteyksien louhintaan ja varusteluun, kuten hissikuiluihin ja kortteleiden sisäisiin järjestelyihin. Ilmariselle investointi olisi siis noin 20–30 miljoonaa euroa.

– Kokonaisuutena se tarkoittaisi, että meidän pitäisi saada yli kaksi euroa jokaiselta neliöltä lisävuokraa kuukaudessa, ja eihän maanalainen huoto yksistään luo sellaista vuokrannousupotentiaalia kyseisiin kohteisiin.

Myös kiinteistösijoitusjohtaja Aimonen väläyttää, että kiinnostus huoltotunneliin liittymiseen kasvaisi, jos vastineeksi olisi luvassa lisärakennusoikeutta.

– Kaupungin suunnittelu pitää hyvin tarkasti kiinni räystäslinjasta, joten ylöspäin kortteli ei pysty kasvamaan, ainakaan nykyisellä ilmapiirillä. Jos ydinkeskustassa räystäslinja on pyhä asia, voisihan se [lisärakennusoikeus] olla jossain muualla, keskeisellä paikalla.

Helsinki: Emme pysty tarjoamaan taloudellista vastaantuloa

Vastaantuloa Helsingiltä ei toistaiseksi ole nähty, ei alennuksia saatika mainoskampanjoita.

Projektinjohtaja Sirpa Kallio korostaa, että tasapuolisuus ja samat liittymisperiaatteet koskevat kaikkia kiinteistönomistajia.

– Meidän keinovalikoimamme on hyvin rajoitettu.Toki olemme yrittäneet korostaa huollon vaivattomuutta ja sujuvuutta, jos tähän järjestelmään liitytään.

Onko lisärakennusoikeuden tarjoaminen poissuljettu vaihtoehto?

– Siinä helposti tulee kysymykset siitä, mikä sen mahdollisen kohteen arvo on ja miten se kompensoidaan muille vastaavassa tilanteessa oleville kiinteistönomistajille. Se ei käytännössä oikein ole onnistunut.

Sirpa Kallio, projektinjohtaja, kantakaupungin aluerakentaminen, Helsingin kaupunki
Helsingillä ei ole tarjota alennuksia tai lisärakennusoikeutta vastineeksi huoltotunneliin liittymisestä, sanoo aluerakentamisen projektinjohtaja Sirpa Kallio. Matti Myller / Yle

Kaupungin omistamalla Helsingin Väylä Oy:llä on tunnelista velkaa vielä noin 60 miljoonaa euroa. Se merkitsee, että kaupunki on joutunut kaivamaan korkokuluja omasta kukkarostaan aiottua enemmän.

Tavoitelluista 41 miljoonan euron liittymismaksuista uupuu vielä noin 17,5 miljoonaa.

Huoltotunnelihankkeen verkkaisuutta kummastelleen maa- ja kallioperäyksikön päällikön Ilkka Vähäahon mielestä huoltoyhteyksiä pitäisi markkinoida paremmin, mikä tosin edellyttäisi lisäresusseja.

Haukkasiko Helsinki liian ison palan rakentamalla huoltotunnelin?

–Siinä mielessä, että onhan se aika pitkä velanmaksuaika, kun jo toistakymmentä vuotta on odoteltu, että toinenkin puolikas velasta olisi kertynyt, Ilkka Vähäaho toteaa.

Valoa tunnelin päässä kuitenkin on.

Kuorma-auto Aleksanterinkadulla.
Huoltotunnelin oli tarkoitus edistää Helsingin kävelykeskustaa ja saada jakeluautot jalkakäytäviltä maanuumeniin.Matti Myller / Yle

Projektinjohtaja Sirpa Kallion mukaan paraikaa Helsinki käy neuvotteluja muutaman kiinteistön kanssa. Hän uskoo, että kaupunki lopulta saavuttaa tavoitteensa liittymismaksupotin keräämiseksi muutaman seuraavan vuoden kuluessa.

Toistaiseksi kulkeminen Helsingin kävelykeskustassa kuitenkin pitää sisällään pujottelua jakeluautojen välissä.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 21.9. kello 23 asti.

Lue myös:

Helsingin keskusta ei ole kuolemassa, vaikka kaupunkilaiset niin pelkäävät – Maailmaa nähnyt huippujohtaja: "Ihana ihmisen kokoinen kaupunki"

Helsinki rakentaa ison rantabulevardin huvituksineen, jotta kaupungin ydinkeskustaan saataisiin imua – ruotsinlaivat siirtyvät Katajanokalle

Viewing all 119992 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>