Suomen Mielenterveysseura on neuvotellut erilaisten yleishyödyllisten säätiöiden kanssa rahoituksesta, jotta myös Mielenterveysseura voisi olla mukana kilpailemassa Lapinlahden sairaala-alueen tulevaisuudesta. Mielenterveysseurasta ei haluta vielä kertoa, mitkä säätiöt ovat mukana neuvotteluissa.
Myös joukkorahoitusta on mietitty.
– Kyllä joukkorahoitus on yksi vaihtoehto. Toinen vaihtoehto on erilaiset yleishyödylliset säätiöt. Teemme koko ajan taustatyötä, että meillä olisi tarvittava rahoitus, kun lähdemme kilpailuun, emme pidä sitä millään lailla mahdottomana, sanoo Suomen Mielenterveysseuran kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck.
Helsingin kaupunki tiedotti Lapinlahden sairaalan myynnistä marraskuun puolivälissä.
Lapinlahden kohtalo on tänään tiistaina Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyssä. Päätettäväksi tulevan ehdotuksen mukaan Lapinlahden alueesta järjestetään suunnittelukilpailu, johon voivat osallistua vain ne kilpailijat, jotka ovat viimeisen 10 vuoden aikana toteuttaneet ison rakennusprojektin.
Helsinki aikoo myydä rakennukset kilpailun voittajalle. Helsinki pyrkii valtuuston määrittelemän omistajastrategian mukaisesti luopumaan rakennuksista, joita kaupunki itse ei tarvitse.

Kaksi viikkoa sitten ehdotus jäi kaupunkiympäristölautakunnassa pöydälle. Koko ehdotukseen ja siihen liittyvään kaavamuutokseen pääsee tutustumaan lautakunnan nettisivuilta.
Mielenterveysseura toivoo poliitikkojen muuttavan tänään ehdotusta, jotta myös Suomen Mielenterveysseura voisi osallistua suunnittelukilpailuun alueen tulevaisuudesta.
"Tarvitsemme paikan, jossa voi edistää omaa mielenterveyttään"
Helsingin kaupunki on vuokrannut Lapinlahden sairaalan väliaikaisesti Osuuskunta Lapinlahden tilajakamolle ja Lapinlahden Lähteelle, jonka taustalla on Suomen Mielenterveysseura.
– Olisimme mielellämme mukana ideakilpailussa, koska mielestämme olemme osoittaneet kolmen vuoden aikana, että meillä on toimiva idea Lapinlahdessa. Lisäksi meillä on kaupunkilaisten tuki, Wahlbeck sanoo ja viittaa 30 000 ihmisen allekirjoittamaan adressiin, jossa toivotaan nykyisenkaltaisen toiminnan jatkumista.
Lapinlahden entisellä mielisairaala-alueella toimii nyt vuokralaisena esimerkiksi kansalaisjärjestöjä, mielenterveyden ammattilaisia ja taiteilijoita. Laajan remontin pelätään korottavan vuokrat niin kalliiksi, etteivät kansalaisjärjestöt pystyisi enää toimimaan Lapinlahdessa.
– Kaupunki on täynnä kuntokeskuksia, jossa ihmiset hoitavat fyysistä terveyttään. Me tarvitsemme ainakin yhden paikan, jossa ihmiset voivat edistää omaa mielenterveyttään, Wahlbeck toteaa.
Myös täydennysrakentaminen on mahdollista
Lähes kaikki Lapinlahden sairaala-alueen rakennukset on suojeltu ja kaupunki haluaa niihin jatkossakin "pääosin muuta kuin asumista". Puisto pitää tulevaisuudessakin säilyttää pääosin avoimena julkisena puistona.
– Olemme luovuttaneet 30 000 ihmisen allekirjoittaman adressin lautakunnalle. Toivomme, että lautakunnan päättäjät ymmärtäisivät, että Lapinlahti on kansallisestikin merkittävä alue, joka pitää suojella ja säilyttää mielenterveystyön palveluksessa. Toki tiedämme, että lautakunnassa on tahoja, jotka haluavat alueelle lisää täydennysrakentamista ja alueen myymistä, Suomen Mielenterveysseuran kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck sanoo.
Kaupungin teettämän selvityksen mukaan Lapinlahden alueen rakennusten välttämättömät korjaukset maksaisivat 7,6–9,7 miljoonaa euroa, ja peruskorjaus huomattavasti enemmän.
Kaupunkiympäristölautakuntaan tulevan ehdotuksen mukaan kilpailu alueen tulevaisuudesta on tarkoitus käynnistää ensi vuoden alussa. Kiinteistöjen korjaaminen alkaisi vuonna 2021.
Lue myös:
Lapinlahden sairaala-alueen nykytoiminnan puolesta on kerätty jo 30 000 nimeä 27.11.2018
Entinen mielisairaala ilahduttaa nyt kulttuurin ystäviä 25.1.2018
Elävä arkisto: Lapinlahden sairaala – hourujen hoidosta psyyken parantamiseen