Paimion Ankkalammesta on löytynyt haitallinen Pohjois-Amerikasta peräisin oleva vieraslajikasvi, kiehkuravesirutto. Havainto on ensimmäinen Suomessa.
Kyseessä on uposlehtinen vesikasvi. Kiehkuravesirutto voi vallata tilaa muilta vesikasveilta, huonontaa vedenlaatua ja aiheuttaa merkittäviä muutoksia vesistöjen eliöyhteisöissä. Ihmiselle siitä ei ole vaaraa, mutta sen massakasvustot heikentävät vesistön virkistyskäyttöä.
Kiehkuravesiruttoa on jo esiintynyt Virossa, Ruotsissa ja Norjassa. Suomen luonnosta lajia ei ole aiemmin havaittu.
Ely-keskus arvioi tiedotteessaan, että kiehkuravesirutto on levinnyt Ankkalampeen ihmisen levittämänä mahdollisesti akvaariosta. Ankkalammesta on tavattu myös akvaariokalana tunnettu aurinkoahven. Ankkalampea käytetään Paimiossa maauimalana.
Kiehkuravesirutto leviää kanadanvesiruton tavoin pienestäkin versonpätkästä ja voi valloittaa nopeasti uusia alueita. Uusista havainnoista tulee ilmoittaa vieraslajit.fi-sivustolla kuvan kera.
Ely-keskus selvittää heinäkuun aikana tarkemmin kasvin esiintymistä. Alueen vesistöjen virkistyskäyttäjiä pyydetään kiinnittämään erityistä huomiota kasviosien poistamiseen mahdollisista vesikulkuneuvoista tai rantaleluista, jotta lajin leviäminen estetään.