Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 119311

Katso, millä pisteillä pääsi ammatilliseen koulutukseen – Loviisa Suomi ja Veeti Veijonaho aloittivat koulun keskellä kesää

$
0
0

Vaikka syksyyn on vielä aikaa, ovat uudet ammattikouluopiskelijat käynnistäneet jo opinpolkunsa muutamissa oppilaitoksissa eri puolilla Suomea.

Esimerkiksi Satakunnassa Winnovassa noin 800 opiskelijaa aloitti ammatilliset opiskelunsa tällä viikolla orientaatiojaksolla.

– Olemme tähän mennessä ehtineet tutustua koulun tiloihin ja henkilökuntaan, kertoo liiketalouden perustutkintoa aloitteleva luvialainen Veeti Veijonaho.

  • Jutun lopussa olevasta taulukosta voit katsoa, millaisilla pisteillä tänä vuonna pääsi ammatilliseen koulutukseen.

Veijonaholle liiketalous oli yhteishaussa vasta kakkossijalla sosiaali- ja terveysalan jälkeen.

– Tämä on vähän kuin kokeilu, että jos liiketalous olisikin hyvä ala minulle. Kovin paljon ennakkotietoa minulla ei koulutusalasta ole, mutta sosiaalisena tyyppinä sopeudun tilanteeseen, Veijonaho toteaa.

Tulevaisuuteen Veeti Veijonaho suhtautuu äärimmäisellä avoimuudella.

– Katson ensi keväänä, pysynkö liiketaloudessa vai haenko uudelleen sote-puolelle. Koulun jälkeen toivottavasti pääsen töihin ja perustamaan oma elämää.

Opiskelija Veeti Veijonaho
Veeti Veijonahon ykkösvaihtoehto oli sosiaali- ja terveysala. Liiketalouden opintoihin hän suhtautuu uteliaasti ja avoimesti.Kasper Heimolehto / Yle

Oppivelvollisuus piteni

Tänä vuonna ammatilliset opinnot aloittavat nuoret ovat ensimmäisiä, joita oppivelvollisuuden laajentaminen koskee.

Winnovan rehtori Juha Vasaman mukaan 18 vuoteen laajennettu oppivelvollisuus saattaa vähentää opintojen keskeytyksiä.

– Nyt jo on selvää, että yhteishaku oli aktiivisempi kuin aiemmin. Samalla opiskelijat ja oppilaitokset varmasti myös sitoutuvat entistä tiiviimmin oppivelvollisuuden toteuttamiseen, Vasama sanoo.

Opiskelijan pääseminen ensisijaisesti hakemaansa paikkaan on rehtorin mukaan tärkeää. Silloin opiskelumotivaatio on yleensä korkeimmillaan.

Parhaillaan Winnovassa käynnissä oleva orientaatioviikko on yksi keino nostaa motivaatiota. Viikon avulla kouluympäristöön ja luokkatovereihin pääsee tutustumaan hyvissä ajoin. Opinnot saadaan syksyllä vauhdilla liikkeelle, kun alun ihmettelyvaihe on jo hoidettu.

Rehtori Juha Vasama näkee oppivelvollisuuden laajentamisessa paljon hyvää. Tarvitaan silti lisää työkaluja, jotta vaativaa, erityistä tukea tarvitsevat oppilaat saisivat opintonsa suoritettua.

– Esimerkiksi Winnovassa keskeytysprosentti on pahimmillaan ollut 11, mikä tarkoittaa tuhansien opiskelijoiden mittakaavassa paljon keskeyttäneitä. Oleellista olisi, että oppimisen tiellä olevat asiat pystyttäisiin korjaamaan. Monella voi olla terveydellisiä seikkoja, kotiasioita tai muita syitä, jotka häiritsevät opintojen suorittamista.

Vasaman mukaan on oppilaitoksen velvollisuus miettiä, onko esimerkiksi kuraattoreita, psykologeja tai terveydenhuoltoa tarpeeksi.

Myös opiskelijan omat ominaisuudet tulee ottaa huomioon: toisille sopii oppisopimusopiskelu perinteistä lähiopetusta paremmin.

Ala vaihtui polvivamman takia

Osa nuorista osallistuu Winnovan orientaatioviikolle kokeiltuaan siipiään jo toisella koulutusalalla.

Loviisa Suomi aloittaa kosmetologiopinnot oltuaan ensin eläintenhoitajakoulutuksessa.

– En pystynyt tekemään sitä työtä polvivamman takia. Eläinten kanssa kun täytyy kyykistellä aika paljon, ja maatalouspuolella voi navetassa saada aika kipakoitakin potkuja eläimiltä, Suomi kertoo.

Kosmetologiopintoihin Pomarkusta kotoisin oleva Suomi pääsi jatkuvan haun kautta aiempien arvosanojen perusteella. Alan valinta oli helppoa etenkin, kun lähipiiri kannusti.

– Otin hirveästi selvää vaihtoehdoista. Kun tämä tuli vastaan, kaverit sanoivat heti, että tämä on ihan mun juttu. Odotan opinnoilta, että opin olemaan ihmisille avuksi, auttamaan heitä rentoutumaan ja tuomaan mukavuutta toistenkin elämään.

Opiskelija Loviisa Suomi
Polvivamma keskeytti Loviisa Suomen eläintenhoitajaopinnot. Siirtyminen kosmetologialalle tuntuu kuitenkin hyvältä ja omalta ratkaisulta.Kasper Heimolehto / Yle

Arvosanat eivät ainoa kriteeri

Oppilaiden valitseminen ammatilliseen koulutukseen ei ole aivan yhtä yksinkertaista kuin esimerkiksi lukioon.

Valinnoissa syynätään koulutusalasta riippuen paljon muutakin kuin pelkät päästötodistuksen arvosanat.

– On mahdotonta antaa yksinkertaista vastausta siihen, millä arvosanoilla pääsee sisälle. Esimerkiksi merenkulkualalla tarvitaan erillinen merimiehen lääkärintarkastus, jota ilman opintoja ei voi aloittaa. Toisaalta esimerkiksi sosiaalialalla on soveltuvuusarvio, joka pitää läpäistä, rehtori Juha Vasama kertoo.

Katso alla olevasta hakukoneesta, minkälaisilla pisteillä ammatilliseen koulutukseen pääsi tänä vuonna opiskelemaan.

Juttua muokattu 1.7. klo 12: korjattu pidennetty oppivelvollisuus tarkoittamaan oppivelvollisuuden laajentamista 18 ikävuoteen.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 2.7. kello 23.

Lue myös:

Mitä tapahtuu, jos ei hae peruskoulun jälkeen mihinkään? Etsimme vastaukset 8 kysymykseen täysi-ikäisyyteen asti kestävästä oppivelvollisuudesta

Hakijamäärä amiksiin ja lukioihin kasvoi tuhansilla – katso Ylen yhteishakukoneesta, kuinka moni kilpailee kanssasi samasta opiskelupaikasta

Ysiluokan jälkeen ei pääse enää koulutusta pakoon — tällainen polku on edessä, jos opinnot uhkaavat jäädä kesken

Katso, millaisilla keskiarvoilla lukioihin pääsi tänä vuonna – Lotta Karvonen haki naapurikunnan urheilulukioon, Juho Juntunen kodin lähelle Kajaaniin


Viewing all articles
Browse latest Browse all 119311

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>