Ranskan viranomaisten syytetään reagoineen liian hitaasti Pariisin Notre Damen katedraalin tulipalosta ympäristöön levinneisiin lyijyhiukkasiin. Ympäristöjärjestö on haastanut asian vuoksi joukon viranomaisia oikeuteen.
Katedraalin tornin ja katon huhtikuisessa palossa ja romahduksessa suli satoja tuhansia tonneja lyijyä. Palossa ilmaan ja maaperään tihkui lyijyä ja hiukkaset leijailivat läheisille kaduille ja rakennuksien pinnoille.
Paikallinen Robin des Bois -ympäristöjärjestö syyttää kanteessaan terveysjärjestöjä, valtion virkamiehiä ja Pariisin kaupunkia "ihmisten asettamisesta vaaraan tahallisesti", sillä ne eivät välittömästi ryhtyneet altistumista rajoittaviin toimenpiteisiin, kirjoittaa The Guardian.
Leikkikentältä mitattiin korkea lyijypitoisuus
Järjestö kritisoi myös sitä, että vaikka läheisten päiväkotien ja koulujen maaperässä voi olla korkeita lyijypitoisuuksia, viranomaiset eivät ole regoineet tilanteeseen tarpeeksi nopeasti.
Pariisin kaupungintalo on sulkenut varotoimenpiteenä läheisessä päiväkodissa ja alakoulussa järjestetyn lomakerhon sen jälkeen, kun kerholaisten käyttämältä leikkikentältä löytyi korkeita lyijypitoisuuksia. Kerhoon on osallistunut arviolta 180 lasta.
Lähialueilla on useita muita kouluja, joita "syväpuhdistetaan" kesälomakauden aikana.
Viime viikolla Notre Damen jälkiraivaus- ja siivoustyöt keskeytettiin, sillä saastumisenvastaiset toimet havaittiin puutteellisiksi.
Ympäristöjärjestö haluaisi myös tutkia Seine-joen ja sen kalojen lyijypitoisuuden.
Kesäkuussa Pariisin terveysviranomaiset kehottivat katedraalin ympäristössä asuvia lapsia ja raskaana olevia naisia verikokeisiin, joissa mitattiin veren lyijypitoisuutta.
Lisää aiheesta: