Presidentti Donald Trumpin hallinto on ilmoittanut vetävänsä tukensa Kaliforniaan rakenteilla olevalta pikajunaverkolta.
Valkoisen talon ilmoitus tuli päivä sen jälkeen kun Kalifornia yhdessä 15 muun Yhdysvaltain osavaltion kanssa haastoi presidentti Trumpin oikeuteen kansallisen hätätilan julistamisesta.
New York Times -sanomalehden mukaan liittovaltio haluaa periä Kalifornialta takaisin hankkeeseen käyttämänsä 2,5 miljardin dollarin (2,2 miljardia euroa) tuen.
Lisäksi Trumpin hallinto on perunut hankkeelle myönnetyn 929 miljoonan dollarin (820 miljoonaa euroa) tuen.
Trumpin mukaan hankkeen kustannukset ovat liian suuret. Trump myös muistutti Twitter-kirjoituksessaan, että hänen kaavailemansa rajamuuri Meksikon ja Yhdysvaltain rajalle olisi huomattavasti edullisempi hanke.
Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom syytti Trumpia kostotoimista.
– Tämä on selvä poliittinen kostotoimi presidentti Trumpilta, emmekä aio istua toimettomina sen suhteen. Tämä on Kalifornian rahaa, ja aiomme taistella sen puolesta, Newsom sanoi.
Kalifornian ja Trumpin välinen kiista on jatkunut pitkään
Kalifornia on haastanut Trumpin hallinnon oikeuteen myös ennen hätätilan julistamista; jopa 46 kertaa.
Yhdysvalloissa osavaltiot voivat haastaa liittovaltion hallinnon oikeuteen, mikäli se epäilee tämän toimia perustuslain vastaisiksi.
Kalifornia on haastanut Trumpin oikeuteen muun muassa maankäytöstä, siirtolaisten suojelusta, sekä paperittomien maahanmuuttajien karkottamisesta maasta.
Clik here to view.

Myöskään kiista pikajunayhteydestä Los Angelesin ja San Franciscon välillä ei ole uusi. Trump on syyttänyt Kaliforniaa aikaisemminkin hankkeen tähtitieteellisistä kustannuksista.
Kalifornian viranomaisten mukaan ratahankkeen kustannukset saattavat nousta yli 100 miljardiin dollariin (yli 88 miljardia euroa). Se on kallein rakenteilla oleva liikennehanke Yhdysvalloissa.
Clik here to view.

Pikajunayhteys lyhentäisi matkan Los Angelesista San Franciscoon 2 tuntiin ja 40 minuuttiin
Pikajunayhteyttä Los Angelesin ja San Franciscon välillä alettiin rakentaa vuonna 2015. Rakennushanke hyväksyttiin jo vuonna 2008.
Nopeamman rataverkon myötä junamatka Los Angelesin ja San Franciscon välillä lyhenisi nykyisestä reilusta 10 tunnista 2 tuntiin ja 40 minuuttiin.
Sen on arvioitu luovan satojatuhansia uusia työpaikkoja ja vähentävän yksityisautoilua tuntuvasti.
Junat kulkisivat rataosuudella paikka paikoin jopa 350 km/h nopeudella.
Pikajunahankkeen hallituksen puheenjohtaja Dan Richard erosi tehtävästään eilen tiistaina. Myös hän arvosteli Trumpin päätöstä vetää hankkeelta rahoitus.
– Tämä päätös uhkaa tuhansien hankkeen parissa jo työskentelevien ihmisten työpaikkoja, hän sanoi New York Times sanomalehdelle.
Lue myös:
Kaliforniaan vain päästöttömiä linja-autoja vuodesta 2029 alkaen