Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 118226

Hämeenlinna saamassa uuden monitoimi-areenan – suurareena keskelle kaupunkia järven rannalle

$
0
0

Hämeenlinnassa suunnitellaan merkittävää urheilu- ja monitoimiareenaa Hämeensaaren alueelle. Kaupunkikehityshankkeessa alueelle rakentuisi myös asumista, liiketilaa, toimistoja ja liikunta- ja ravintolatiloja.

Hankkeen konseptista vastaava Sepos Oy, kiinteistökehittäjä GSP Group Oy ja pääarkkitehtikumppani PES-arkkitehdit Oy ovat yhdessä tehneet kaupungille esityksen Hämeensaaren alueen tutkimiseksi mahdollista kehityshanketta varten. Yhtiöt ovat omalla kustannuksellaan tehneet esiselvityksen mallista, jossa tutkittaisiin kahta vaihtoehtoa.

Hämeenlinnan Hämeensaaren aluetta ilmakuvassa
Hämeensaaren alueen kehittämistyössä on mukana yksityisiä yrityksiä. Mika Halme / Yle

Toisessa hanke sijoittuisi nykyisen Citymarketin kiinteistön viereen ja toisessa marketkiinteistö purettaisiin ja korvaava päivittäistavarakauppa sijoitettaisiin hankkeen sisälle uusiin tiloihin.

Hämeensaari-hanketta (Hämeenlinnan kaupunki) kuvataan matkailun ja vapaa-ajan palveluiden keskittymäksi, jonka muodostavat monitoimiareena, liikunnan ja vapaa-ajan tilat ja keskusta-asuminen.

Hämeen Colosseum

Hankkeen pääsuunnittelija Tuomas Silvennoinen PES-arkkitehdeistä kertoo, että hankkeessa on jo tutkittu 10-15 erilaista ajatusta, joista on poimittu kaksi teemaa ajatukseksi arkkitehtuurista.

Silvennoinen esittelee hankesuunnitelmia ja kuvailee monitoimiareenaa Hämeen Colosseumiksi.

Varmoja suunnitelmia ei vielä ole, joten katsojaluvut ovat vielä alustavia. Halliin mahtuisi viihtyisästi esimerkiksi noin nelisen tuhatta henkeä katsomaan jääkiekkoa, mutta maksimikapasiteetti jääkiekko-ottelussa voisi olla esimerkiksi 5 500, kertoo Sepos Oy:n kiinteistökehittäjä Ilkka Kilpimaa.

– Halli suunnitellaan kuitenkin toimivaksi myös neljälle tuhannelle katsojalle, koska joka peliin ei katsomo kuitenkaan tule täyteen.

Esimerkiksi konserttikäytössä halli vetäisi noin kahdeksan tuhatta katsojaa. Vertailun vuoksi, esimerkiksi Helsinki Areenalle mahtuu reilut 13 000 ihmistä.

Alueelle tulisi korkeampaa tai matalampaa rakentamista. Kuva antaa osviittaa alueen kehittämisestä, kuvaa Silvennoinen.

Hämeenlinnan monitoimi-areena. Havainnekuva.
Monitoimi-areenalle on kaksi vaihtoehtoa. Tämä on vaihtoehto B, jossa Citymarket voi toimia nykyisellä paikallaan ainakin aluksi.Nina Keski-Korpela / Yle

– Pyritään huomioimaan myös kehitys, joka tapahtuu suunnittelualueen ulkopuolella, jotta hanke voisi syntyä vaiheittain.

– Jos kaupungissa on sellaisia asioita, jotka kiinnostavat kaupunkilaisia, ne kiinnostavat myös muualta tulevia ihmisiä.

Alueen rakentaminen vie vuosia

Toteutuessaan hankkeen enteillään tuovan merkittävän määrän verotuloja ja työpaikkoja: arviolta viisi miljoonaa euroa vuodessa ja 600 työpaikkaa toiminnan aikana. Tästä on enemmän kuin puolet toimistotiloihin tulevia työpaikkoja. Näistä kuitenkaan kaikki eivät ole uusia työpaikkoja vaan myös siirtymisiä kaupungin sisällä.

Rakentamisen aikana hanke työllistäisi niin ikään runsaasti, arviolta 900 henkilötyövuotta.

Hämeensaari-hankkeen asuntojen määräksi on suunniteltu 220-230. Niiden rakentamiseen ja myymiseen kulunee useita vuosia, kaikkea ei ole tarkoitus rakentaa kerralla. Rakennettavaa kokonaisalaa olisi kaikkiaan olisi 64 000 bruttoneliömetriä.

Kaupungin rooli mahdollistaja, HPK vuokralainen

Hämeenlinnan kaupungille ei tule rahoituskustannuksia eikä rahoitusriskiä ennen rakennustyön käynnistämistä. Kaupungilla ei ole myöskään vastuuta liiketoiminnan suunnittelusta. Kaupungin ei tarvitse olla mukana kiinteistön operoinnissa, ellei se itse halua.

Jos kaupunki myöntää suunnitteluvarauksen, kehittäjäryhmä perustaa yksityisesti omistetun projektiyhtiön, joka vastaa hankkeen johtamisesta ja rahoituksesta.

HPK:n rooli on olla yksi hankkeen keskeisistä yhteistyökumppaneista ja vuokralainen valmiissa kiinteistössä. Sillä on merkittävä panos tapahtumaliiketoiminnassa.

Jääkiekkoareenoiden ympärille puuhataan isoja kiinteistöhankkeita myös muualla Suomessa. Kehittäjäyhtiöillä on vireillä vastaavia hankkeita esimerkiksi Helsingissä, Oulussa, Turussa ja Jyväskylässä.

Sepos Oy:n kiinteistökehittäjä Ilkka Kilpimaa kertoo, että Jyväskylän hanke on etenemässä rakennusvaiheeseen ja Oulussa ei juuri nyt tapahdu mitään, joten kehittäjät katselevat nyt Hämeenlinnan suuntaan.

– Hämeenlinna on paitsi sijainniltaan erinomainen, myös kilpailukykyinen tapahtumakaupunkina. Hyvät liikenneyhteydet ja erinomainen sijainti järven rannalla, hieno kohde monista syistä, Kilpimaa perustelee kiinnostusta kaupunkiin.

Valmista viiden vuoden kuluttua?

Hankkeen aikataulua esiteltiin tiedotustilaisuudessa niin, että tänään kaupunginhallituksen on määrä antaa suunnittelualuevaraus hankkeelle. Suunnitteluvaraus on voimassa vuoden 2021 loppuun.

Kehitysvaihe kestää 2-3 vuotta ja rakentaminen ajoittuisi noin vuosille 2022-2024.

Pysäköinti on Hämeenlinnassa puhuttanut ja tässä hankkeessa arvioidaan pysäköintipaikkojen tarpeeksi karkeasti noin 400. Vaihtoehtoja siedettävän kävelymatkan päästä aiotaan hankkeessa tutkia.

Isoista hankkeista Hämeenlinnassa on ehkä kuuluisin Sunny Car Center, toteutumatta jäänyt autokauppahanke, jonka jälkipyykkiä pestään vieläkin oikeudessa.

Sepos Oy:n kiinteistökehittäjä Ilkka Kilpimaa kuitenkin uskoo, että monitoimiareenahankkeesta Hämeenlinnan kaupunki saa enemmän kuin se sijoittaa.

– Tästä ei tule Sunny Car Centeriä eikä autokauppaa. Maailma on täynnä hankkeita, osa toteutuu, osa ei. Me teemme kaikkemme, että tämä toteutuu. Jos me emme uskoisi sen saamiseen, emme olisi hanketta tänään esittelemässä.

Päivitetty 18.2.2019 kello 15.19: Täsmennetty hallin katsojapaikkalukua. Aiemmin jutussa kerrottiin ottelutapahtumaan mahtuvan noin nelisen tuhatta katsojaa. Maksimikapasiteetti jääkiekko-ottelussa voisi kuitenkin olla esimerkiksi 5 500 katsojaa. Luvut ovat vielä alustavia.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 118226

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>