Kristillisdemokraattien kansanedustaja, entinen sisäministeri Päivi Räsänen kertoo kokeneensa seksuaalista häirintää poliittisella urallaan.
Räsänen kertoo tuoreimpana esimerkkinä saaneensa yöllä viestin, jossa oli lähikuva miehen sukuelimestä.
Hän on kertonut asiasta myös Twitterissä.
– Silloin kun olin ministeri, tämäntyyppisiä viestejä tuli ihan useampia ja eri henkilöiltä. Luulen, että sitä tehdään julkisuudessa olevien naisten kohdalla, Räsänen arvioi Ylelle.
Räsäsen mielestä on hyvä, että asia on nostettu seksuaaliseen häirintään liittyvän #metoo-kampanjan myötä esille. Viimeksi asiasta teki vetoomuksen kulttuuriala.
– Kyllä se on häiritsevää, kun niitä [viestejä] tulee. Varsinkin jos aamulla, kun herää, on aina joku tälllainen viesti puhelimessa. Takana saattaa olla sitäkin, että halutaan jotenkin järkyttää, hän arvioi tarkoituperiä.
Myös Henriksson kokenut häirintää
Seksuaalinen häirintä puhutti perjantaina myös Smolnassa, jonne oli kokoontunut noin 35 suomalaista entistä ja nykyistä naisministeriä.
Tilaisuudessa julkistettiin naisministereistä kertova verkkopalvelu Suomi100-juhlavuoden kunniaksi.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kertoo kokeneensa seksuaalista häirintää politiikassa, mutta ei eduskunnassa tai ministeriöissä vaan maakuntatasolla.
Vihreiden entinen kansanedustaja ja myös oikeusministerinä toiminut Tuija Brax ei ole itse kokenut häirintää politiikassa, mutta hän tietää, että sitä tapahtuu.
Häneltä itseltään on myös tultu pyytämään apua asiassa.
Halonen: "Keskustelu toimii jäänsärkijänä"
Presidentti Tarja Halonen toivoo, että metoo-kampanja herättää keskustelemaan vaietusta ongelmasta.
– Pohjoismaissa käyty keskustelu varmaan toimii jäänsärkijänä, jotta muutkin uskaltavat puhua. Hyvin usein maat, jotka ovat tasa-arvossa hyvin pitkällä, ajattelevat, ettei ole mitään ongelmia, mutta kyllä niissä on. Vaikeimpia ovat ne, jotka ovat pinnan alla eli joita tiedetään olevan mutta joista ei puhuta.
Halosen mukaan seksuaalista häirintää tapahtuu myös politiikassa.
– Luulisin kuitenkin, että tänä päivänä tilanne on paljon parempi kuin joskus menneisyydessä, koska tämän päivän nuoret naiset koulutetaan tietämään oikeutensa.

Europarlamentaarikko, entinen pääministeri Anneli Jäätteenmäki (kesk.) sanoo, että seksuaaliselle häirinnälle on oltava nollatoleranssi.
Kuinka yleistä seksuaalisen häirintä on politiikassa?
– Esimerkiksi Euroopan parlamentissa asia on ollut esillä. Siellä onkin laadittu ihan käyttäytymisohjeet, jotta ihmisten ei tarvitse sietää sitä, Jäätteenmäki sanoo.
Jäätteenmäki ei itse ole joutunut kohtaamaan seksuaalista häirintää urallaan, mutta hänen lähipiirissään tällaisia tapauksia on.
Suomen ensimmäinen naispuolinen puolustusministeri, RKP:n entinen kansanedustaja Elisabeth Rehn huomauttaa, ettei kenenkään pidä sietää päällekäyvää ja väkivaltaista käytöstä.
– Kaikki, mikä on toisten tahtoa vastaan, pitää olla kiellettyä.
Myös eduskunta aikoo ottaa seksuaalisen häirinnän esille myöhemmin joulukuussa ajankohtaiskeskustelussa.